Annonce
Danmark

Sygehuse melder sig klar til flere coronapatienter: Vi er så forberedte, som man kan være

På Aarhus Universitetshospital er der oprettet to nye akut coronaklinikker for stabile patienter med vejtrækningsproblemer, som er blevet henvist af deres praktiserende læge. Her ses klinikken for børn.Foto: Region Midtjylland/Tonny Foghmar
Sygehuse har tomme senge klar til coronapatienter og føler sig forberedte til de næste uger, hvor antallet af indlæggelser forventes at stige. Der lægges allerede nu planer for, hvad man gør, hvis smitten løber løbsk, selvom det er umuligt at forudse, hvordan situationen udvikler sig.
Annonce

Coronavirus: Det er umuligt at forberede sig helt på det, der venter. Men vi er så forberedt, som man overhovedet kan være.

Sådan lyder det fra direktører på nogle af de danske sygehuse, der den næste tid forventer at få indlagt langt flere coronasmittede patienter.

På Aarhus Universitetshospital (AUH) har man lørdag taget to nye akutklinikker i brug, hvor patienter henvist fra praktiserende læger bliver testet for coronavirus. Og man er i fuld gang med at få skabt i første omgang i alt 122 isolationssenge til coronapatienter.

Lige nu står 35 tomme senge klar til nye patienter, som sygehuset forventer, at der vil komme mange flere af den kommende tid.

- Vi er rigtig godt klædt på og er så forberedt, som vi kan være, siger sygeplejefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Inge Pia Christensen.

Her ses Aarhus Universitetshospitals nye akut coronaklinik for voksne. Ifølge sygeplejefaglig direktør, Inge Pia Christensen, har der ikke været særligt travlt på klinikkerne, siden de åbnede lørdag. Foto: Region Midtjylland/Tonny Foghmar
Annonce

Skal tænke fremad

Hun forventer, at det nuværende beredskab vil være nok til at følge med udviklingen i de næste uger. Men på sigt er det umuligt at forberede sig helt på, hvordan situationen vil udvikle sig.

Derfor er AUH ligesom flere andre sygehuse allerede nu i gang med at lave en plan for, hvad man gør, hvis der imod forventningen ikke er sengepladser eller respiratorer nok til coronasmittede patienter.

- Så kan vi være nødsaget til at få indrettet andre lokaliteter. Men vi er i fuld gang med at udbygge beredskabsplaner, der tænker i nye scenarier. Man skal hele tiden tænke fremad i denne situation, siger hun.

Det samme gør sig gældende på Regionshospitalet Viborg. Her har man benyttet en etage, som for tiden ikke var i brug, for at lave plads til patienter smittet med coronavirus. I øjeblikket er der 12 ledige senge til patienter, som ikke kræver hjælp fra en respirator og 10 sengepladser med respirator.

Annonce

Flere planer klar

Men også her er der allerede planer om at øge antallet af sengepladser og intensivpladser væsentligt. Hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen vurderer nemlig ikke, at sygehuset nu har sengepladser nok til at kunne klare den stigning af indlæggelser, som man forventer vil ramme sygehusene de næste uger.

- Der er rigtig meget, der handler om, hvor hurtigt stigningen kommer. Og derfor har vi også forskellige scenarier for at øge kapaciteten. Også udover det her niveau.

- Er jeres plan robust nok til, at der kan komme flere indlagte, end man i første omgang forventer?

- Ja, jeg mener, at vi er er ved at have en god plan. Men jeg kan ikke sige, at vi har planer, der kan klare ethvert scenarie. Hvis ikke alle i samfundet lytter til myndighederne og bidrager til at mindske spredningen, så bliver vi udfordrede, siger han.

Viborg Sygehus har oprettet isolationsafsnit til coronapatienter. Der skal oprettes flere sengepladser til coronapatienter, hvis man skal kunne følge med de næste uger, lyder det fra hospitalsdirektør Thomas Balle Kristensen. Foto: Region Midtjylland/Agata Lenczewska-Madsen
Annonce

Svært at forudse

Også på Odense Universitetshospital (OUH) er der lagt planer for flere scenarier. Men ligesom i Aarhus og Viborg understreger lægefaglig direktør Michael Dall, at det er umuligt helt at forudse coronasmittens udvikling i Danmark.

- Vi er et akuthospital, og derfor er vi klar til at tage os af store ting. Men hvis det her er sammenligneligt med det, der er sket i specielt Norditalien, så er det her en meget meget stor ting, og det bliver meget svært at forudse, hvordan det kommer til at gå, siger han.

På OUH er der gjort plads til 25 patienter i isolation, og koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, oplyser, at der er lavet en plan for hele regionen, som betyder, at de andre sygehuse begynder at tage flere coronapatienter ind på deres sygehuse.

- Vi regner med, at vi kan have et sted mellem 40 og 80 patienter på hvert sygehus.

Derudover der er knap 110 intensiv-pladser i øjeblikket på sygehusene i Region Syddanmark. Det kan øges til 280.

Annonce

Udskyder operationer

Sundhedsstyrelsen regner med, at omkring 11.000 coronapatienter vil have brug for behandling på de danske sygehuse.

Det scenarie skræmmer ikke Inge Pia Christensen, der er overbevist om, at AUH har planlagt så meget, at sygehuset vil kunne varetage behandlingen af patienterne, hvis de ellers bliver spredt og ikke kommer på samme tid.

- Jeg oplever lige nu, at vi er gearede til opgaven. Men det kan jeg selvfølgelig ikke sige, hvis der kommer 300 patienter på én gang. Så får vi mere end travlt, siger hun.

I både Viborg, Aarhus og Odense udskyder man ikke-akutte operationer, og i Region Midtjylland begynder man allerede denne uge at arbejde på at udvælge de studerende og pensionerede sundhedsprofessionelle, som vil blive indkaldt for at hjælpe til på sygehuset. Mere end 2500 har tilbudt sin hjælp.

Mandag eftermiddag var der i Viborg tre patienter indlagt med coronasmitte, mens flere var til udredning. På Aarhus Universitetshospital var fem patienter indlagt med coronasmitte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce