Annonce
Erhverv

Sygefraværet i Langeland Kommune er på det højeste i 10 år

Borgmester Tonni Hansen mener, at det høje sygefravær er alvorligt. Han understreger, at der er stort fokus på at nedbringe det. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær. 
Ansatte i Langeland Kommune er mere syge end andre kommunalt ansatte, og sidste år toppede sygefraværet i kommunen. Borgmesteren kalder det alvorligt, mens kommunens borger- og arbejdsmarkedschef peger på, at der er gode forklaringer på de høje tal. Indsatsen for at bringe sygefraværet ned er intensiveret, og der er skruet op for den politiske bevågenhed.

Langeland: Antallet af sygemeldte ansatte i Langeland Kommune er gennem de seneste år steget og var i 2020 på det højeste niveau i 10 år.

I alt er sygefraværet opgjort til 6,2 procenten sidste år. Det svarer til, at alle ansatte i kommunen havde 16,2 fraværsdage grundet sygdom, og det er for meget, mener borgmester Tonni Hansen (SF).

- Det er for højt, og derfor har vi sat en proces i gang, for vi skal handle på det, siger han.

Til sammenligning var det gennemsnitlige sygefravær i de danske kommuner 12,1 per fuldtidsstilling i 2019. Tallene for 2020 er endnu ikke klar.

Tonni Hansen betegner det som alvorligt, at tallene for Langeland Kommune ligger, hvor de gør.

- Jeg synes, det er alvorligt, for det er et tegn på, at nogle medarbejdere ikke trives, og det synes jeg er skidt. Det skulle gerne være godt at gå på arbejde i Langeland Kommune, siger han og peger på, at det langt fra altid er problemer på arbejdspladsen, der er skyld i sygemeldingerne.


- Der kan være mange årsager, og det behøver ikke altid at være arbejdspladsens skyld. Men man kan ikke se bort fra, at det er vores ansvar som arbejdsgiver at sikre et godt arbejdsmiljø, siger han.

Det er anslået, at sygefraværet sidste år kostede Langeland Kommune 28,2 millioner kroner i produktionstab. Og det er dyrt for kommunen, påpeger borgemesteren.

- Ja, for Søren, det er dyrt, for ofte skal vi have vikarer ind. Så det er skidt, men det er altså også skidt, når man ikke trives på sin arbejdsplads, siger Tonni Hansen, der ikke kender de præcise årsager til sygemeldingerne endnu, da hele analysearbejdet endnu ikke er færdigt.

Annonce

Mange årsager

Borger- og arbejdsmarkedschef i kommunen, Torben Lønberg, er en af dem, der har set nærmere på tallene, og for ham er de ikke så alarmerende.

- Jeg er med på, at vi ligger højt, men det er ikke alarmerende. Vi kan se, at der er forskellige grunde til sygefraværet, der ikke nødvendigvis hører hjemme i kommunen, siger han og forklarer, at det kan være ansatte, der er nedslidte og på vej ud af arbejdsmarkedet.

For borger- og arbejdsmarkedschef, Torben Lønberg, er det høje sygefravær ikke alarmerende, og han afviser, at arbejdsmiljøet har skylden. Arkivfoto: Karl Edvard Hansen.

- Det kan være nogle, der skal have et nyt knæ eller som venter på undersøgelser på OUH eller andre steder. Og det har trukket ud sidste år, siger han med henvisning til covid-19.

Det kan også være private ting eller alvorlige sygdomsforløb, der er skyld i fraværet, forklarer han.

- Vi har nogle, hvor det drejer sig om private ting, og her spiller det ind, hvordan kommunens politik er. Det kan være dygtige medarbejdere, som kæmper for at komme tilbage efter et sygdomsforløb, og det vil vi gerne give dem tid til.

Torben Lønberg afviser, at det høje sygefravær har noget med arbejdsmiljøet at gøre.

- Nej, det ser jeg ikke. Det kan komme, men indtil videre har jeg ikke oplevet, at det handler om det, siger han med henvisning til, at han først inden for de seneste måneder er begyndt at se nærmere på sygefraværet og årsagerne til det.

Men sygefraværet i Langeland Kommune er højt sammenlignet med andre kommuner. Hvad tror du er årsagen til det?

- Det er nogle af de ting, vi er ved at kigge på nu. Måler alle kommuner sygefravær på samme måde? Det tror jeg ikke. Og så har vi flere ældre på Langeland, og det betyder flere medarbejdere på det område. Det betyder også, at de udfordringer, der er i den medarbejdergruppe, fylder mere, siger han med henvisning til nedslidning og et personale, der er tæt på pensionsalderen.

Annonce

Mange er aldrig syge

Kommunen er nu ved at søsætte en række initiativer, der skal bringe sygefraværet ned. Det handler blandt andet om at styrke fysikken hos nogle medarbejdere, så de daglige opgaver kan klares. Det handler om arbejdsstillinger, og så handler det om at hjælpe dem, der særligt under nedlukningen er blevet psykisk udfordret af at arbejde alene.

- Vi er ved at rulle tilbuddene ud nu, siger borger- og arbejdsmarkedschefen og peger på, at der også er mange, der møder hver dag uden en eneste sygedag.

- Vi har så mange, der aldrig nogensinde er syge. Jeg vil gerne punktere nogle myter om, at "de bare er syge allesammen". Det er nogle meget få, der er presset af store sygdomme og som fylder meget i procenten. Vi skal også huske på alle dem, der møder hver eneste dag, siger han.

Langeland Kommune oplyser, at tallene for 2020 generelt kan være vanskelige at sammenligne med tidligere år, da covid-19 kan influere på tallene.

Der er i 2020 igangsat et tværfagligt projekt, hvortil der er afsat midler for at vende udviklingen i kommunens sygefravær. Og arbejdet fortsætter i 2021, hvor der også er et ekstra politisk fokus på at nedbringe antallet af sygedage i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce