Annonce
Kerteminde

Sygedagpenge koster kassen

Kerteminde Byråd må afsætte 10,5 millioner kroner ekstra til sygedagpenge - og det kunne nemt se værre ud

KERTEMINDE: Sygedagpengene fosser ud af kommunekassen i Kerteminde. Alt for mange borgere er sygemeldt i mere end 52 uger, hvorefter kommunen skal bære hele byrden af sygedagpenge uden hjælp fra staten.

Byrådet måtte derfor ved en budgetopfølgning i aftes konstatere, at der i år skal bruges 10,5 millioner kroner ekstra på denne konto, hvor der var budgetteret med en udgift på 22,6 millioner kroner.

Overskridelsen kunne i øvrigt let være blevet endnu større, understregede formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Michael Gammelgaard (S).

- Allerede ved budgetlægningen i fjor besluttede vi at ansætte en ekstra medarbejder på området. Internt i forvaltningen er der yderligere fundet halvanden medarbejder til den tidlige indsats. Havde vi ikke fået øget indsatsen, havde det set endnu værre ud, mente Michael Gammelgaard.

Kaare Jørgensen (V) undrede sig over, at udgifterne var steget så meget på sygedagpengene, mens Arbejdsmarkedsudvalgets andre konti - herunder kontanthjælp - kun viste en besparelse på omkring en million.

- Der er jo tale om forbundne kar, og totalt set er der jo ikke kommet mange flere klienter, mente Kaare Jørgensen.

Han opfordrede til en styrket indsats for at få de sygemeldte tilbage i arbejde - til gavn for den enkelte og til gavn for kommunekassen.

Kommunen leverer selv

Det blev fulgt op af socialdemokraten Jens-Arne Hansen:

- Den største leverandør af mennesker på sygedagpenge, det er os selv, kommunen. Måske skulle vi i stedet bruge nogle ressourcer på, at vore folk ikke bliver syge, mente han.

At kommunen er storleverandør af klienter til sygedagpenge blev indirekte bekræftet af Arbejdsmarkedsudvalgets formand:

- Vi har en konjunkturudvikling med meget stor beskæftigelse især i brancher, der traditionelt har et højt sygefravær. Det drejer sig om ældreområdet og om byggeriet, understregede Michael Gammelgaard.

Han mente, at et af de største problemer nu er, at mange sygemeldinger forlænges langt ud over et år, hvor folk tidligere overgik til kontanthjælp. Reglerne for visitation til et fleksjob betyder f.eks., at mange skal igennem både to og tre arbejdsprøvninger for at man kan leve op til lovkravene.

- Det kan simpelthen ikke nås inden for fristen, sagde han som én af forklaringerne på, at antallet af sygemeldinger ud over et år er steget med 87 procent.

Michael Gammelgaard lagde også vægt på, at nogle af de langvarige sygemeldinger kommer fra ledige, der ellers er på arbejdsløshedsunderstøttelse.

- Når man som arbejdsløs aktivt skal søge fire job om ugen, så melder man sig altså også syg, når man er det. Den erfaring har både vi og A-kasserne gjort, sagde han.

Også forårets konflikt på sygehusområdet har indflydelse, fordi folk står på ventelister og får udskudt deres behandlinger, lød det fra udvalgsformanden.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Erhverv For abonnenter

Rekord i Assens: Tobaksfabrik får et kæmpe millionoverskud

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Erhverv For abonnenter

Rekordstort overskud i fynsk øl-mekka: - Folk er rigtig glade, når de kommer ind

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Nordfyn For abonnenter

Nu udløber fristen: Hasmark Vandværk kan komme til at levere rent vand med tankbiler

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Navne For abonnenter

Noah står i spidsen for Odense Pride: Han glæder sig især til ét øjeblik i år

Annonce