Annonce
Debat

Syge skal have hjælp til at blive raske, ikke leve i angst og fattigdom

Annonce

Når vi bliver syge og går til lægen, forventer vi at få hjælp til at blive raske, og derfor overraskes mange syge og deres pårørende af den korte vej fra et normalt liv til social deroute, hvis du bliver langtidssyg og ender i beskæftigelsessystemet, før du er rask.

Med hjælp i sundhedsvæsnet bekræftes du i, at din skattebetaling også er din velfærd. Men varer dit sygdomsforløb mere end 22 uger, så risikerer du, at helvedet bryder løs.

Det er, som om du spændes fast til en vogn på en stejl rutsjebane i total mørke uden at have bedt om det.


Hvordan kunne du på et halvt år gå fra et almindeligt liv til at rutsje brat ned i mørket, blot fordi du blev syg?


Lad os antage, at du starter turen på en løn til 30.000 kr. før skat, men du bliver syg. Vognen tager et brat rutsj nedad, og du frygter, selen ikke holder. Du kommer på sygedagpenge på 19.000 kr.

Trods du ikke er rask, erstattes dine sygedagpenge efter 22 uger af kontanthjælp og ressourceforløb på 7000-15.000 kr. Hvordan kunne du på et halvt år gå fra et almindeligt liv til at rutsje brat ned i mørket, blot fordi du blev syg?

Mange af de syge jeg taler med, fremhæver fra start, hvordan de passede deres arbejde og havde et normalt liv. De understreger, at de ikke er nassere, og de ønsker inderligt at kunne bidrage. Og så beretter de om chokket, der mødte dem i jobcentret: Et ekstremt pres fra systemet på økonomi og psyke, som ligger langt fra den romantisering af Danmark som et velfærdssamfund.

Normalt går man ikke rundt og er bange for, at de værste ting rammer en. Alligevel vokser ængstelsen blandt lønmodtagerne, når de hører fra familiemedlemmer, venner eller tidligere kolleger, hvordan systemet behandler syge og tvinger en i nedværdigende praktikforløb, der gør flere mere syge.

Det har ikke kun konsekvenser for den enkelte syge eller vedkommendes familie. Hele vores samfund bliver mere prækært og usikkert, når udsigten til, hvad der sker, hvis man bliver fyret og ramt af sygdom, er uoverskuelige. Det gør, at lønmodtagere fx. finder sig i et dårligt arbejdsmiljø eller en slem chef, når den sociale utryghed vokser. Det river sjælen ud af velfærden.

Når Folketinget snart skal forhandle om sygedagpengene, må vi sammen presse på for, at syge mennesker som minimum har ret til sygedagpenge, indtil man er rask eller er tilkendt revalidering, fleksjob eller førtidspension. Der er brug for, at vi får lavet systemet grundlæggende om.

Menneskets helbredelse og tryghed skal først, så fremtiden ikke fyldes af flere hjerteskærende beretninger fra syge i jobcentret.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Efter konkurs og betinget dom: Rådmand Søren Windell risikerer at blive smidt ud af bestyrelse

Middelfart

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce