Annonce
Klima

Sydney er skiftet til grøn strøm

Australien har en af verdens højeste udledninger af CO2 i forhold til indbyggertallet. Arkivfoto: Tim Wimborne, Reuters / Ritzau Scanpix
Alle gadelamper og offentlige bygninger i Sydney bruger nu kun vedvarende energi. Verdens byer er begyndt at sætte en ny klimadagsorden.

Bystyret i Australiens største by, Sydney, er gået over til at bruge 100 procent grøn strøm. Det betyder, at al elektricitet til sportshaller, svømmehaller, offentlige bygninger, parker, rådhuset og byens 23.000 gadelamper nu kommer fra lokale solpaneler og vindmøller i delstaten New South Wales. Det ventes at spare 20.000 tons CO2-udledninger hvert år.

Med en værdi på 60 millioner australske dollars er det den største grønne energiaftale i Australiens historie.

Aftalen er ikke kun bedre for klimaet, men også for byens pengekasse. Den grønne strøm er nemlig billigere i drift og forventes at spare byens budget for omkring en halv million australske dollars årligt i de kommende ti år.

Annonce

Forandring i gang nedefra

Melinda Dewsnap er sustainablity engagement manager for Sydney. Hun mener, forandringen er på vej nedefra, i takt med, at de lokale delstatsregeringer går foran.

- Over 25 procent af australiere lever nu i delstater, der har erklæret en klimanødsituation. Vi er nødt til at forsyne vores hjem og virksomheder med 100 procent vedvarende energi, siger hun.

Byen har en plan om at skære 70 procent af CO2-udslippet inden 2030. Med overgangen til vedvarende energi ser det nu ud til, at målet kan nås allerede i 2024.


Seks ud af ti australiere mener, at klimaforandringer er et seriøst problem, der kræver handling nu - også selv om det kommer til at koste penge.


Australien er bogstaveligt talt i brændpunktet for klimaforandringerne. Sidste år blev landet hærget af voldsomme skovbrande, som brændte et areal på størrelse med England og sendte tusinder af familier på flugt. Og i havet ud for Australiens kyst har det berømte koralrev Great Barrier Reef taget stor skade af stigende vandtemperaturer, som korallerne ikke kan tåle.

Seks ud af ti australiere mener, at klimaforandringer er et seriøst problem, der kræver handling nu - også selv om det kommer til at koste penge. Det viser en meningsmåling foretaget af det Sydney-baserede Lowy-Institut. Og målingen blev endda foretaget lige før, skovbrandene brød ud.

Annonce

Verdens byer går forrest

Dermed er mange australiere uenige med landets regering, der er blevet kritiseret for at sætte klimaambitionerne for lavt. Australien har en af verdens højeste udledninger af CO2 i forhold til indbyggertallet, og landet eksporterer tre gange mere kul end hele USA.

Sydneys indsats i sig selv blot er en dråbe i havet i forhold til verdens samlede udslip af klimagasser. Men Sydney står ikke alene, for mange af verdens større byer er i gang med at blive mere klimavenlige.

Verdens storbyer arbejder sammen i netværket C40, der har sat klima på dagsordenen. Siden 2012 er 27 af byernes CO2-udledninger faldet, selvom der har været økonomisk vækst. Blandt byerne er både Sydney og København, men også blandt andet New York, Los Angeles, Paris, Rom og London.

Verdens Bedste Nyheder

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Annonce

Mest læste

Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Erhverv

Michael droppede sit faste job for at lave en af verdens bedste whiskyer: Nu ligger den på lager til om otte år

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Annonce