Annonce
Sydfyn

Sydfynske kroer tvunget til at holde lukket flere dage om ugen: - Vi kan ikke få personale

Susanne Christensen har ejet Vester Skerninge Kro i mange år, og hun har aldrig oplevet så stor personalemangel som nu. Foto: Michael Thorbjørnsen.
De sydfynske kroer lider under personalemangel. Både Vester Skerninge Kro og Majorgaarden i Oure er tvunget til at holde lukket flere dage om ugen, fordi de mangler folk til at passe biksen. Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro, frygter, at hun snart bliver nødt til at holde lukket endnu en dag.

Sydfyn: Tilbage i juli fortalte Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro, til Fyns Amts Avis, at hun var nødt til at lukke kroen tre dage om ugen, hvis hun ikke snart fandt en kok. Det lykkedes ikke for Susanne Christensen at besætte stillingen som kok, og her halvanden måned senere frygter hun nu, at de tre dage bliver lavet om til fire.

- Vi mangler fortsat både kokke og kokkeelever. Jeg er nødt til at holdet lukket søndag, mandag og tirsdag, for at mine ansatte også kan få nogle fridage, siger ejer af Vester Skerninge Kro, Susanne Christensen og fortsætter:

- Det er en meget stor konsekvens for os det her. Jeg har et kæmpe hul efter coronanedlukningen, som vi skulle dække nu, men det kan ikke lade sig gøre, når vi må holde lukket. Vi er heldige, at skat og moms er udskudt, men det betyder jo blot, at vi har dem hængende foran os, så det er ligesom at tisse på sig selv bare for at holde varmen et øjeblik.

Annonce

Vester Skerninge Kro er langt fra den eneste sydfynske kro, der mærker konsekvensen af restaurationsbranchens personalemangel. Hos Majorgaarden i Oure har man også set sig nødsaget til at lukke ned flere dage. Medejer Bodil Friborg fortæller, at de kun holder åbent i weekenden, hvilket blandt andet er som følge af, at de ikke har nok personale.

- Det har været et problem lige siden, vi åbnede efter corona. Lige nu står vi og mangler personale til servering, men det er lige meget, hvor man søger, så er der intet personale at hente, siger Bodil Friborg.

Hænger ikke på træerne

Det begyndte ellers at lysne for restaurationsbranchen, da coronarestriktionerne lettede, men i takt med at ét problem forsvandt, stod det næste allerede i kø, og i løbet af sommeren har der været meget snak om restaurationsbranchens kamp for at finde personale.

Susanne Christensen har forsøgt at skaffe sig en kok siden starten af året. Da hendes jobopslag på Vester Skerninge Kros egen facebookside ikke resulterede i nogen ny kok, meldte hun sig i desperation ind i en facebookgruppe for nordtyskere. Hun havde hørt, at meget af arbejdskraften i Sønderjylland er tyskere, så hun tænkte, at det var et forsøg værd, men heller ikke det gav pote.

Alle, jeg kender, i restaurationsbranchen råber om hjælp. Jeg frygter meget på branchens vegne. Hvis der ikke bliver gjort noget for at fortælle, hvor fantastisk det er at være i servicebranchen, så er det en uddøende race.

Susanne Christensen, ejer af Vester Skerninge Kro

Hos Hesselager Kro nikker man også genkendende til problematikken. Ifølge ejer Thomas Loft er det tjenerstaben, man er udfordret på.

- Vi mangler tjenere til servering i weekenderne. De hænger ikke på træerne i øjeblikket. Vi har ikke været ude i at skulle sige nej til selskaber endnu, men det er da på kanten. Jeg har prøvet at søge, men det har ikke ført til noget, fortæller Thomas Loft.

Annonce

Frygter for branchen

For Susanne Christensen kommer personalemanglen ikke som en overraskelse.

- Jeg har set det her problem komme de sidste mange år, for forældre har pacet deres børn til at læse videre, så der er utrolig mange akademikere i forhold til arbejdere. Det er ikke interessant for folk med de skæve arbejdstider, og lønningerne er ikke fulgt med, siger Susanne Christensen.

Kroejeren fortæller, hvordan Dagrofas personale for nylig fortalte hende, at de tydeligt kunne mærke, at der var mangel på personale i restaurationsbranchen, fordi de solgte flere færdigprodukter. Og én ting er i hvert fald sikkert for Susanne Christensen.

- Jeg vil hellere lukke end at servere færdigprodukter. Når man laver kvalitet, som vi gør hos os, så kræver det noget personale. Det er ikke bare poser med færdigvarer, der skal klippes op, siger kromutteren.

Susanne Christensen er ikke nervøs for, at Vester Skerninge Kro er lukningstruet de næste mange år, men hun er bekymret for branchens overlevelse.

- Alle, jeg kender, i restaurationsbranchen råber om hjælp. Jeg frygter meget på branchens vegne. Hvis der ikke bliver gjort noget for at fortælle, hvor fantastisk det er at være i servicebranchen, så er det en uddøende race, siger Susanne Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Odense For abonnenter

Byvandreren: - Banegårdspladsen er ikke det bedste at vise frem til nye gæster i byen

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Man bærer på et stort ansvar

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

OB

Opondo har sjældent spillet hele kampe, men vokser nu: Moses har mast sig ind med mental styrke

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Odense

I nat landede forliget: Stort byrådsflertal sender markant millionbeløb til Odenses pressede ældrepleje

Annonce