Annonce
Sport

Sydfynsk svømmer krydsede den engelske kanal

Bo Stenhuus svømmede cirka 35 kilometer tværs over den engelske kanal, og han oplevede ingen store kriser undervejs. Men som han selv siger, var han godt træt i armene bagefter. Privatfoto

35-årige Bo Stenhuus, der er født og opvokset i Svendborg, krydsede i sidste weekend den engelske kanal som den kun fjerde dansker gennem tiderne

Annonce

DOVER/CALAIS: - Jeg er godt træt i armene nu.

Sådan siger den 35-årige lang- distancesvømmer Bo Stenhuus, der for en uge siden opholdt sig knap 12 timer uafbrudt i vandet mellem England og Frankrig. Sammen med to andre svømmere fra den københavnske studenterklub USG, Ann Sophie Lønnberg og Peter Schultz, krydsede han de godt 35 kilometer mellem Dover og Calais i den engelske kanal som den kun fjerde dansker nogensinde. Bo Stenhuus krydsede kanalen med udgangspunkt fra engelske Dover lørdag, mens de to andre først fik lov at svømme søndag.

Bo Stenhuus stiger ned i det kolde vand klokken seks om morgenen. Det hvide, hans krop er smurt ind i, er en blanding af vaseline og lanolin, der beskytter de dele af kroppen, der bliver mest belastede på den 12 timer lange svømmetur. Privatfoto
Annonce

Født og opvokset i Svendborg

Bo Stenhuus er født og opvokset i Svendborg, hvor han boede indtil 1991. Dengang var han konkurrencesvømmer i Svendborg Svømmeklub. Nu bor han i København, hvor han er civilingeniør med en ph.d. i kemi. Han arbejder for firmaet Fluxome Sciences, der bl.a. laver ingredienser til fødevarer.

Planen om at krydse kanalen kom for et års tid siden.

- Sidste år svømmede vi over Storebælt i våddragt, og vi syntes, det kunne være sjovt at prøve kræfter med den engelske kanal. Siden jul har vi forberedt os på turen, og siden maj har vi trænet to gange om ugen udendørs samt to gange om ugen indendørs i svømmehal, fortæller Bo Stenhuus.

Den engelske kanal er et af verdens mest trafikerede farvand, så Bo Stenhuus havde flere gange store skibe i nærheden på sin svømmetur fra England til Frankrig. Privatfoto
Annonce

Seks timer i Storebælt

Som forberedelse svømmede de bl.a. 10 km i konkurrencen Odense Open Water og 1,9 km i Christiansborg Rundt i august. Planen var også at tage turen over Storebælt, men det måtte de opgive på grund af for hårdt vejr.

- I stedet svømmede vi seks timer langs Korsørs kyst, så vi havde svømmet de seks timer i åbent hav, som var påkrævet for at svømme over kanalen.

Turen over den engelske kanal var noget anderledes end sidste års tur over Storebælt, fordi svømmerne ikke må have våddragt på over kanalen, hvis resultaterne skal tælle offi-cielt.

- Det var noget hårdere at være uden våddragt. Det er meget koldere, så man skal bruge mere energi på at holde varmen, og våddragten giver dig noget opdrift, så man skal også bruge flere kræfter, når man ikke har den på, siger Bo Stenhuus.

Endelig oppe igen efter næsten 12 timer uafbrudt i vandet uden våddragt. Bo Stenhuus sidder ombord på følgebåden med den franske kyst i baggrunden, mens han sejler turen tilbage til England, som han forlod et halvt døgn tidligere. Privatfoto
Annonce

Svømning i mørket

Turen begyndte klokken seks om morgenen i mørke.

- Vi havde øvet os i at svømme i mørke, så det var ikke så slemt. Man fik en blinkende pære i nakken, og efter cirka tre kvarter begyndte det at blive lyst, fortæller han.

De knap 12 timers svømning i det 18 grader varme havvand blev kun afbrudt af en pause på 15-30 sekunder en gang i timen eller hver halve time, hvor han fik lidt at drikke og spise.

- Men jeg måtte ikke røre følgebåden. Jeg skulle hele tiden opholde mig i vandet, så jeg måtte ligge og træde vande i pauserne, som man forsøger at gøre så korte som mulige. For når man ikke svømmer, driver man længere væk på grund af strømmen, siger Bo Stenhuus.

Hvad tænker man på undervejs?

- Man prøver at lade være med at tænke. Det er kedeligt, for man kan kun se følgebåden til den ene siden og vand til den anden side. Og på et tidspunkt kan man langt ude i horisonten se den franske kyst, siger Bo Stenhuus, der ikke oplevede nogen kriser undervejs.

Annonce

Sand mellem fingrene

Bo Stenhuus svømmede i tiden 11 timer og 53 minutter, mens de to andre danskere brugte en lille time mere.

- Det var mærkeligt lige pludselig at kunne mærke sand mellem sine fingre. Så rejste jeg mig op og gik i land, hvor jeg skulle tage tre skridt på stranden, før resultatet var godkendt. Det værste var næsten, da jeg skulle svømme tilbage til følgebåden for at blive sejlet tilbage til Dover, fortæller Bo Stenhuus.

Foreløbig har han ikke andre store langdistance-projekter som fremtidsmål.

- Men hvis der bliver en næste gang, så skal det være i våddragt. Det er ikke altid sjovt at svømme i det kolde vand, og svømning skal være sjovt, understreger Bo Stenhuus.

Se billeder og dagbog fra turen på

www.englishchannel.dk

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce