Annonce
forside

Sydfynsk sømand: Sådan bliver vejret på vandet

Forfatter og lektor på Marstal Navigationsskole, Mette Hundahl, Svendborg, har skrevet en bog til søfolk og lystsejlere - "Vejret på vandet". Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Lektor på Marstal Navigationsskole, Mette Hundahl, Svendborg, har skrevet en ny bog om vejret til søs - for professionelle søfolk og for lystsejlere.

Alle taler om vejret. Mette Hundahl fra Svendborg gør noget ved det. Med en solid maritim, professionel baggrund som lektor på Marstal Navigationsskole, styrmandsuddannelse og aktiv lystsejler i Øhavet har Mette Hundahl skrevet "Vejret på vandet". Bogen er udkommet på Mette Hundahls eget, nyetablerede Det Blå Forlag i Svendborg.

Fyens.dk går om bord i en snak med Mette Hundahl ved at tale om - vejret. Set fra en kop hotel-kaffe på havnen i Svendborg synes himlen over Tåsinge blå og solrig iklædt strejf af svævende, lange, hvide uldhaler:

- Det er cirrus-skyer. Vi har højtryksvejr i dag, forklarer Mette Hundahl.

Som født i Svendborg og opvokset ved Vadehavet kunne man tro, at Mette Hundahls interesse for vejr og havvand lå med i vuggen. Sådan er det ikke.

- Da jeg fik job på Svendborg Navigationsskole, fik jeg mulighed for at få faget meteorologi. Dengang havde vi små børn på hjemmefronten, så jeg synes, at det lød passende overkommeligt. Men jeg blev hurtigt fanget af vejret og fik lyst til at suge en masse viden til mig. Og sådan har det været lige siden, fortæller Mette Hundahl.

Annonce

VIDEO: Ekspertens råd om vejr og vind til søs

Annonce

Fra fladt vand til cykloner

"Vejret på vandet" favner bredt. Mette Hundahls ambition har været at dække alle aspekter af vejret til søs - fra en jolle-tur i et fladvandet Svendborgsund til håndtering af et skib i tropernes cykloner.

- Bogen kan læses uden forudsætning, og den kan bruges til både opslag og til selvstudium, siger Mette Hundahl.

"Vejret på vandet" er rigt illustreret med pædagogisk grafik og fotos med eksempler fra virkeligheden derude. På en del af billederne genkendes forfatterens hjemlige farvand, Det Sydfynske Øhav. Andre fotos er leveret af bl. a. tidligere studerende sejlende på verdenshavet.

- Jeg har fået meget god sparring undervejs fra dem, der er derude i vejret, siger Mette Hundahl.

Annonce

Indviklede ting forsimplet

I bogen har forfatter og illustrator vægtet at forsimple ting, som umiddelbart forekommer indviklede. Vejrfænomener er fx forklaret gennem dagligdagsting som kogende vand i en gryde, udluftning i stuen og tørring af tøj på kammeret. Og en cumulus-sky ligner et blomkålshoved.

I bogens pædagogiske sammenhæng indgår også vejledninger i at læse vejrkort og i selv at lære at observere og konkludere, hvordan vejret vil arte sig på sigt.

Vejrets teorier kan være tungt stof, og mange på land klarer sig uden tvivl med udsigterne i avisen, på nettet og i æteren. Vil man fordybe sig i vejret til søs er fordybelsen i bogens store viden gjort lettere ved opdeling i mange små afsnit og kapitler. Op mod 300 illustrationer hjælper forståelsen godt på vej.

Annonce

Mange elementer former vejret

- Alt det vi kalder vejr, foregår i atmosfærens nederste luftlag. Vejr består af en masse, enkelte fysiske elementer som lufttryk, temperatur, fugtighed og vind. Det er samspillet mellem disse grundlæggende elementer, der tilsammen former vejret, forklarer Mette Hundahl.

- Man skal også forstå, at vejret til søs er noget andet end hjemme i haven. Når man er ude på vandet og skal møde sine grænser, er det vigtigt for sikkerheden, at det sker under trygge omstændigheder, fastslår Mette Hundahl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Annonce