Annonce
forside

Sydfynsk sømand: Sådan bliver vejret på vandet

Forfatter og lektor på Marstal Navigationsskole, Mette Hundahl, Svendborg, har skrevet en bog til søfolk og lystsejlere - "Vejret på vandet". Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Lektor på Marstal Navigationsskole, Mette Hundahl, Svendborg, har skrevet en ny bog om vejret til søs - for professionelle søfolk og for lystsejlere.

Alle taler om vejret. Mette Hundahl fra Svendborg gør noget ved det. Med en solid maritim, professionel baggrund som lektor på Marstal Navigationsskole, styrmandsuddannelse og aktiv lystsejler i Øhavet har Mette Hundahl skrevet "Vejret på vandet". Bogen er udkommet på Mette Hundahls eget, nyetablerede Det Blå Forlag i Svendborg.

Fyens.dk går om bord i en snak med Mette Hundahl ved at tale om - vejret. Set fra en kop hotel-kaffe på havnen i Svendborg synes himlen over Tåsinge blå og solrig iklædt strejf af svævende, lange, hvide uldhaler:

- Det er cirrus-skyer. Vi har højtryksvejr i dag, forklarer Mette Hundahl.

Som født i Svendborg og opvokset ved Vadehavet kunne man tro, at Mette Hundahls interesse for vejr og havvand lå med i vuggen. Sådan er det ikke.

- Da jeg fik job på Svendborg Navigationsskole, fik jeg mulighed for at få faget meteorologi. Dengang havde vi små børn på hjemmefronten, så jeg synes, at det lød passende overkommeligt. Men jeg blev hurtigt fanget af vejret og fik lyst til at suge en masse viden til mig. Og sådan har det været lige siden, fortæller Mette Hundahl.

VIDEO: Ekspertens råd om vejr og vind til søs

Annonce

Fra fladt vand til cykloner

"Vejret på vandet" favner bredt. Mette Hundahls ambition har været at dække alle aspekter af vejret til søs - fra en jolle-tur i et fladvandet Svendborgsund til håndtering af et skib i tropernes cykloner.

- Bogen kan læses uden forudsætning, og den kan bruges til både opslag og til selvstudium, siger Mette Hundahl.

"Vejret på vandet" er rigt illustreret med pædagogisk grafik og fotos med eksempler fra virkeligheden derude. På en del af billederne genkendes forfatterens hjemlige farvand, Det Sydfynske Øhav. Andre fotos er leveret af bl. a. tidligere studerende sejlende på verdenshavet.

- Jeg har fået meget god sparring undervejs fra dem, der er derude i vejret, siger Mette Hundahl.

Annonce

Indviklede ting forsimplet

I bogen har forfatter og illustrator vægtet at forsimple ting, som umiddelbart forekommer indviklede. Vejrfænomener er fx forklaret gennem dagligdagsting som kogende vand i en gryde, udluftning i stuen og tørring af tøj på kammeret. Og en cumulus-sky ligner et blomkålshoved.

I bogens pædagogiske sammenhæng indgår også vejledninger i at læse vejrkort og i selv at lære at observere og konkludere, hvordan vejret vil arte sig på sigt.

Vejrets teorier kan være tungt stof, og mange på land klarer sig uden tvivl med udsigterne i avisen, på nettet og i æteren. Vil man fordybe sig i vejret til søs er fordybelsen i bogens store viden gjort lettere ved opdeling i mange små afsnit og kapitler. Op mod 300 illustrationer hjælper forståelsen godt på vej.

Annonce

Mange elementer former vejret

- Alt det vi kalder vejr, foregår i atmosfærens nederste luftlag. Vejr består af en masse, enkelte fysiske elementer som lufttryk, temperatur, fugtighed og vind. Det er samspillet mellem disse grundlæggende elementer, der tilsammen former vejret, forklarer Mette Hundahl.

- Man skal også forstå, at vejret til søs er noget andet end hjemme i haven. Når man er ude på vandet og skal møde sine grænser, er det vigtigt for sikkerheden, at det sker under trygge omstændigheder, fastslår Mette Hundahl.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce