Annonce
forside

Sydfynsk mentorprojekt: Tunge erhvervsfolk skal skaffe flygtninge i job

Hajratullah Halimi er i virksomhedspraktik på Scandinavian Brake Systems, men generelt kniber det med at få indvandrere ud på arbejdsmarkedet. Det skal et nyt mentorprojekt rette op på.Foto: Katrine Becher Damkjær

Nyt projekt går nye veje i forsøget på at skaffe flygtninge i job. Folk fra den absolutte top af det lokale erhvervsliv bliver tilknyttet som mentorer, og håbet er, at de kan hjælpe med at overvinde, at flygtninge ofte mangler netværk i erhvervsl

Sydfyn: De kender ikke så mange - og da slet ikke ude på arbejdsmarkedet.

Det er blandt årsagerne til, at flygtninge ofte har svært ved at komme i job, og det skal et nyt projekt ved navn 3P-Netværket rette op på.

Det er ejeren af Svendborg-konsulentfirmaet Sisyfos, Hans Lassen, der skal være tovholder, og projektet handler kort fortalt om, at flygtninge skal tilknyttes mentorer - som ikke er fundet på nærmeste gadehjørne.

- Mentorerne kommer fra øverste niveau i de sydfynske virksomheder, og det er folk med et godt kendskab til brancher og erhvervslivet hernede, siger Hans Lassen.

Der er især én nød, som mentorerne skal hjælpe med at knække.

Sagen er nemlig, at temmelig mange danskere finder job via netværket, og netværk er præcis, hvad mange flygtninge mangler.

- Så projektets mål er at angribe netværksbarrieren nærmest kirurgisk, og der er en forventning om, at mentorerne stiller deres egne netværk til rådighed i forsøget på at skaffe flygtninge job. For mentorerne ved, hvad der rører sig rundt omkring, og det kan sagtens være, de kan se, at han eller hun kan gøre det godt på en anden virksomhed end mentorens egen, siger Hans Lassen.

Et mentorforløb vil vare seks måneder, og hver måned vil mentoren og flygtningen mødes til en omkring tre timer lang samtale.

Her skal mentoren vejlede om karrierevalg og jobsøgning og fortælle om den danske arbejdsmarkedskultur, oplyser Hans Lassen, der desuden fortæller, at projektet er målrettet de ressourcestærke flygninge, og at de de vil blive rekrutteret dels på jobcentrene, dels via Dansk Flygtningehjælps sprogindsats, Lær Dansk.

Annonce

Jeg synes, at vi har et samfundsansvar her i koncernen. Vi vil godt være med til at sørge for, at nydanskere med talenter og lyst til at bidrage til det danske samfund også får en chance.Per Buch, koncerndirektør i Halberg A/S.

Mentorprojektets navn er 3P-Netværket.Det er Erhvervsintegration Nord, der har ansvaret for det.

Det skal vare fra 2017 til 2019.

Industriens Fond har støttet med 1,4 millioner kroner.

Målet er at få flygtninge integreret på det sydfynske arbejdsmarked.

Der er ikke tale om ren filantropi.

For antallet af danskere i den erhvervsaktive alder er faldende, og tendensen er særligt udtalt på Sydfyn.

Der er lige nu rekrutteret 15 mentorer.

Målet er at komme op på 50.

Et mentorforløb varer seks måneder, og erhvervsmentorerne skal bringe deres egne netværk i spil og dermed mindske eller helt fjerne de barrierer, flygtningene møder, fordi de ofte mangler netværk på arbejdsmarkedet.

Kilde: Hans Jessen, ejer af konsulentfirmaet Sisyfos og tovholder på projektet.

Samfundsansvar

Per Buch, der er koncerndirektør i Halberg A/S, er en af de erhvervsledere, der har meldt sig under mentorfanerne.

- Jeg synes, at vi har et samfundsansvar her i koncernen. Vi vil godt være med til at sørge for, at nydanskere med talenter og lyst til at bidrage til det danske samfund også får en chance, siger Per Buch, der ikke selv står og har brug for folk.

- Men jeg har siddet som erhvervsleder i en menneskealder og vil godt give erfaringer videre, og det er oplagt, at jeg bruger mit netværk til at sende nydanskerne i den rigtige retning. Så det bruger jeg gerne lidt tid på, siger Per Buch.

Milliontilskud

Projektet varer i to år, og håbet er, at netværket til den tid vil have slået rødder, så det er permanent.

Det er en 1,4 millioner kroner stor donation, der har gjort det muligt, og bag den står Industriens Fond.

Hvilket faktisk er usædvanligt, fortæller Hans Lassen.

- Normalt støtter Industriens Fond projekter, der støtter konkurrenceevnen, men de har valgt at gå ind i det, fordi der i fremtiden vil blive mangel på arbejdskraft, siger han.

Blandt de øvrige mentorer er Jørn Svenden, indehaver af Skulpturstøberiet, Anders Banke, direktør for Sydfyns Elforsyning, Edin Hasanbegovic, butikschef i Rema 1000, Henrik Kortermann Sørensen, direktør i Kortermann IT, Frank Henningsen, divisionsdirektør i Taasinge Elementer, Christel Munk Pedersen, salgsdirektør i SBS Friction, og Torben Madsen, fabriksdirektør på Scandinavian Brake Systems.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce