Annonce
Sydfyn

Sydfynsk kvinde stryger til tops på Christiansborg: Trine Bramsen ny forsvarsminister

Den afgående forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), trutter retræte i forsvarsministeriet ved overdragelsen til landets nye forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Trine Bramsen (S) er født og opvokset på Thurø som datter af skolelærere. I 2011 blev hun valgt ind i Folketinget som 31-årig og fik allerede to år efter tjansen som retsordfører for Socialdemokratiet. Og nu rykkede hun endnu et hak op i hierarkiet, da det torsdag morgen blev offentliggjort, at hun er ny forsvarsminister i Mette Frederiksens nye socialdemokratiske regering.
Annonce

Thurø: Selvom Trine Bramsen (S) stillede op til folketingsvalget i Odense, er hun sydfynsk af ophav; efter sigende endda med planer om på et tidspunkt at flytte tilbage til fødeøen, Thurø.

Og lige i disse dage har hun ekstra travlt.

Det har man nemlig, når man netop er blevet udnævnt som ny forsvarsminister. Det blev offentliggjort torsdag morgen, og over middag samme dag blev hun overrakt forsvarsministeriet af den afgående forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) - en seance, der også blev overværet af hendes familie, der havde taget turen fra Thurø til forsvarsministeriet i København for at se hende træde ind som minister.

Men hvem er hun, Trine Bramsen?

- Sådan en kvinde med ben i næsen, der gerne vil frem, og som har sine meningers mod. Én, der fylder rummet og formår at tage ordet, men som samtidig siger noget, der er begavet og gennemtænkt. Sådan lød karakteristikken af den nye forsvarsminister i Information, da avisen sidste år spurgte veninde og tidligere socialdemokratisk folketingspolitiker, Karen Hækkerup.

Mange kender hende nok bedst som retsordfører for Socialdemokratiet. En tjans, hun fik allerede efter to år i Folketinget.

Retspolitik har altså af gode grunde defineret en stor del af Bramsens politiske liv på Christiansborg, hvor hun har forhandlet store aftaler om politiforlig, antiradikaliseringspakke og bandepakker. Det er det, hun ser som det vigtigste og sjoveste i politik - nemlig at løse samfundsproblemer og hjælpe mennesker, der har brug for det, sagde hun til Information sidste år.

Her blev hun i øvrigt af kolleger på Christiansborg beskrevet som et energibundt og som en politiker, der kun sjældent holder fri.

Fri holder hun nu nok alligevel en gang imellem, når muligheden byder sig. Ikke mindst for at være sammen med datteren Ingrid på godt 14 måneder.

Men politik er en stor del af hendes liv. Og har været det siden hun stiftede bekendtskab med Socialdemokratiet gennem partiets studenterorganisation Frit Forum, da hun begyndte at læse Offentlig Administration og Virksomhedsstudier på Roskilde Universitet.

Engageret har hun dog altid været. Også før tiden i frit Forum.

Allerede som elevrådsformand i folkeskolen og redaktør på skolebladet viste Bramsen, at hun havde holdninger til sine omgivelser og ønsker om at påvirke, mens hendes valg til Folketinget i 2011 altså var afgørende for hendes karrierevej, der indtil videre har kastet en ministerpost af sig.

Trine Bramsen

Trine Bramsen er socialdemokratisk folketingspolitiker og netop udnævnt forvarsminister i Mette Frederiksens (S) nye socialdemokratiske regering.

Hun er født den 26. marts 1981 og opvokset på Thurø som barn af Bo Steffen Madsen og Lene Bramsen Madsen, der begge er uddannet lærere ligesom hendes bror Ulrik, der stadig bor på Thurø, er det.

I 2011 blev hun valgt ind i Folketinget og to år senere blev hun retsordfører for partiet.

Trine Bramsen gik på Svendborg Gymnasium fra 1997 til 2000 og på HF, VUC Fyn fra 2000 til 2001, hvorefter hun studerede Offentlig Administration og virksomhedsstudier på Roskilde Universitet. Her fik hun sin kandidatgrad i 2007.

Fra 2007 til 2011 arbejde hun som konsulent i Deloitte ind til hun blev valgt ind i Folketinget, da Helle Thorning-Schmidt (S) kom til magten.

Privat er hun mor til Ingrid på godt 14 måneder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce