Annonce
Sydfyn

Sydfynsk kvinde stryger til tops på Christiansborg: Trine Bramsen ny forsvarsminister

Den afgående forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), trutter retræte i forsvarsministeriet ved overdragelsen til landets nye forsvarsminister, Trine Bramsen (S). Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Trine Bramsen (S) er født og opvokset på Thurø som datter af skolelærere. I 2011 blev hun valgt ind i Folketinget som 31-årig og fik allerede to år efter tjansen som retsordfører for Socialdemokratiet. Og nu rykkede hun endnu et hak op i hierarkiet, da det torsdag morgen blev offentliggjort, at hun er ny forsvarsminister i Mette Frederiksens nye socialdemokratiske regering.

Thurø: Selvom Trine Bramsen (S) stillede op til folketingsvalget i Odense, er hun sydfynsk af ophav; efter sigende endda med planer om på et tidspunkt at flytte tilbage til fødeøen, Thurø.

Og lige i disse dage har hun ekstra travlt.

Det har man nemlig, når man netop er blevet udnævnt som ny forsvarsminister. Det blev offentliggjort torsdag morgen, og over middag samme dag blev hun overrakt forsvarsministeriet af den afgående forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V) - en seance, der også blev overværet af hendes familie, der havde taget turen fra Thurø til forsvarsministeriet i København for at se hende træde ind som minister.

Men hvem er hun, Trine Bramsen?

- Sådan en kvinde med ben i næsen, der gerne vil frem, og som har sine meningers mod. Én, der fylder rummet og formår at tage ordet, men som samtidig siger noget, der er begavet og gennemtænkt. Sådan lød karakteristikken af den nye forsvarsminister i Information, da avisen sidste år spurgte veninde og tidligere socialdemokratisk folketingspolitiker, Karen Hækkerup.

Mange kender hende nok bedst som retsordfører for Socialdemokratiet. En tjans, hun fik allerede efter to år i Folketinget.

Retspolitik har altså af gode grunde defineret en stor del af Bramsens politiske liv på Christiansborg, hvor hun har forhandlet store aftaler om politiforlig, antiradikaliseringspakke og bandepakker. Det er det, hun ser som det vigtigste og sjoveste i politik - nemlig at løse samfundsproblemer og hjælpe mennesker, der har brug for det, sagde hun til Information sidste år.

Her blev hun i øvrigt af kolleger på Christiansborg beskrevet som et energibundt og som en politiker, der kun sjældent holder fri.

Fri holder hun nu nok alligevel en gang imellem, når muligheden byder sig. Ikke mindst for at være sammen med datteren Ingrid på godt 14 måneder.

Men politik er en stor del af hendes liv. Og har været det siden hun stiftede bekendtskab med Socialdemokratiet gennem partiets studenterorganisation Frit Forum, da hun begyndte at læse Offentlig Administration og Virksomhedsstudier på Roskilde Universitet.

Engageret har hun dog altid været. Også før tiden i frit Forum.

Allerede som elevrådsformand i folkeskolen og redaktør på skolebladet viste Bramsen, at hun havde holdninger til sine omgivelser og ønsker om at påvirke, mens hendes valg til Folketinget i 2011 altså var afgørende for hendes karrierevej, der indtil videre har kastet en ministerpost af sig.

Annonce

Trine Bramsen

Trine Bramsen er socialdemokratisk folketingspolitiker og netop udnævnt forvarsminister i Mette Frederiksens (S) nye socialdemokratiske regering.

Hun er født den 26. marts 1981 og opvokset på Thurø som barn af Bo Steffen Madsen og Lene Bramsen Madsen, der begge er uddannet lærere ligesom hendes bror Ulrik, der stadig bor på Thurø, er det.

I 2011 blev hun valgt ind i Folketinget og to år senere blev hun retsordfører for partiet.

Trine Bramsen gik på Svendborg Gymnasium fra 1997 til 2000 og på HF, VUC Fyn fra 2000 til 2001, hvorefter hun studerede Offentlig Administration og virksomhedsstudier på Roskilde Universitet. Her fik hun sin kandidatgrad i 2007.

Fra 2007 til 2011 arbejde hun som konsulent i Deloitte ind til hun blev valgt ind i Folketinget, da Helle Thorning-Schmidt (S) kom til magten.

Privat er hun mor til Ingrid på godt 14 måneder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: En god idé til gavn for hele Ærø blev trukket ned i et intrigant hængedynd

Læserbrev: Midt i en tilsyneladende uendelig debat om omgangstonen i avisdebatten og føljetonen om det ikke eksisterende samarbejdsklima i kommunalbestyrelsen - kom et lyspunkt. Borgmester Ole Wej luftede sammen med turist- og erhvervsforeningen en idé i avisen om at lade emissionsfri færgetransport omfatte af landevejsprincippet hele året. En idé, som er perfekt timet i forhold til den aktuelle nationale debat om klimahandlingsplaner, kommunal udligning (ligestilling), og som vandt genhør på Christiansborg. Tak for det, Ole! Avisens tryksværte var knapt tør, før Ærø Plus lod de fem kriterier for listens beslutninger og den samarbejdsvilje, som de har stået for, sejle af øen i iveren efter at "sælge billetter" til det kommunalvalg, som ligger næsten to år ud i fremtiden. "Er den demokratiske proces sat ud af spillet?" spurgte Carl Jørgen Heide og Inga Blom Thomas her i avisen 28. januar. Ja, den demokratiske proces i Ærøs kommunalbestyrelse er sat ud af spil så længe, at kommunalbestyrelsens medlemmer åbenlyst fører valgkamp i avisen i stedet for at sætte sig rundt om et bord på rådhuset og få renset luften. Med debatindlægget blev en god idé til gavn for hele Ærø trukket ned i det intrigante hængedynd som aktuelt handlingslammer kommunalbestyrelsen. Ingen tak for det. Midt i en valgperiode, som nu, bør vælgerne kunne forvente, at de folkevalgte forvalter deres mandat til gavn for samfundet (øen/kommunen) og venter med at føre valgkamp, til det er valgår (2021). Såfremt der fordres en uddannet konfliktmægler til at få gang i kommunalbestyrelsens samarbejde, står jeg til rådighed, også gerne med at anvise en uvildig mægler. Men noget bør forandres, vælgerne fortjener en kommunalbestyrelse, der samarbejder.

Nordfyn For abonnenter

Lars og Mette har solgt deres to campingpladser på Nordfyn: - Det er sgu lidt som at sælge en baby

Annonce