Annonce
forside

Sydfynsk kapsejler med trailer: - Jeg når syv-otte stævner på en sæson

To sejlerkammerater og konkurrenter til Gold Cup: Lars Bræstrup (t.v.) fra Svendborg Amatør Sejlklub og Per Røssel, Thurø, der i Folkebåds-sammenhæng er medlem af Faaborg Sejlklub. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Per Røssel valgte Nordisk Folkebåd fordi der var otte andre i Faaborg.

Per Røssel fra Thurø er sydfynsk Folkebåds-sejler med stort F - ligesom i bådens sejlmærke. Ganske vist har Per Røssel også en International 806-sejlbåd i Thurø Sejlklub, men i Folkebådens jubelår skal det handle om FD 672 Sofie. Hans 1977-byggede Folkebåd af glasfiber er hjemmehørende i Faaborg Sejlklub, som Per Røssel også er medlem af.:

- Jeg valgte i sin tid Folkebåd, fordi der var otte andre Folkebåde i Faaborg, fortæller Per Røssel til Søsiden.

- Før sejlede jeg Piratjolle, men lige pludselig var der nærmest ikke flere både tilbage i klassen. Så skiftede jeg, siger Per Røssel.

Vi sidder i cockpittet hos konkurrenten og sejlervennen Lars Bræstrup fra Svendborg. Ved broerne i Kerteminde er vi omgivet af tæt på 80 Folkebåde til bådtypens 75 års Gold Cup.

Folkebådenes ejere og skippere er af flere generationer. Overvægten ligger til den grå side. I den tyske Folkebåd ved siden af sidder fx Heino lige ankommet fra kapsejladsbanen. De sydfynske sejlere kan fortælle, at han er midt i firserne. Men der spejdes også ungdom under oplæring.

Annonce

- En drøm at krydse med

- Folkebåden er forholdsvis tung. Den er svær at få det sidste ud af, selvom man har sejlet den i mange år. Vi har meget at lære endnu. Men hvis du først får den trimmet ind, er den en drøm at krydse derudaf med. Det tog nok en tre-fire år, før jeg fandt ud af, hvordan tingene skulle stå, forklarer Per Røssel.

På Folkebådens plusside nævner Per Røssel også, at den er forholdsvis billig at investere i og at vedligeholde, også med sejl. Sofie får ny garderobe hvert andet år. Fok og storsejl.

- En Folkebåd kan først og fremmest det, at den er en rigtig stor kapsejlads-klasse. Det er reelt set ikke nogen speciel racerbåd at sejle i, men det er fedt at komme ud til stævner med så mange både som her, siger Per Røssel.

Når skipper og hans faste mandskab på to gaster går om bord i Sofie gælder det altid kapsejlads. Per Røssel sejler aldrig på tur i sin Folkebåd. Kapsejladser i flere lande fylder hele sæsonen.

Båden køres rundt på trailer, og der er en fast stok på en 20-25 danske Folkebåde, der gør det samme.

I løbet af en sommer når Per Røssel og gasterne en syv-otte stævner i Skandinavien og Nordeuropa. Senere i år skal den sydfynske Folkebåd fx kæmpe på Wannsee i Berlin.

At der også ofte er bytte til det hjemlige præmieskab fremgår af Dansk Folkebådsklub rangliste. Før starten på sæsonen lå den sydfynske sejler nummer fire.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce