Annonce
forside

Sydfynsk kapsejler med trailer: - Jeg når syv-otte stævner på en sæson

To sejlerkammerater og konkurrenter til Gold Cup: Lars Bræstrup (t.v.) fra Svendborg Amatør Sejlklub og Per Røssel, Thurø, der i Folkebåds-sammenhæng er medlem af Faaborg Sejlklub. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Per Røssel valgte Nordisk Folkebåd fordi der var otte andre i Faaborg.

Annonce

Per Røssel fra Thurø er sydfynsk Folkebåds-sejler med stort F - ligesom i bådens sejlmærke. Ganske vist har Per Røssel også en International 806-sejlbåd i Thurø Sejlklub, men i Folkebådens jubelår skal det handle om FD 672 Sofie. Hans 1977-byggede Folkebåd af glasfiber er hjemmehørende i Faaborg Sejlklub, som Per Røssel også er medlem af.:

- Jeg valgte i sin tid Folkebåd, fordi der var otte andre Folkebåde i Faaborg, fortæller Per Røssel til Søsiden.

- Før sejlede jeg Piratjolle, men lige pludselig var der nærmest ikke flere både tilbage i klassen. Så skiftede jeg, siger Per Røssel.

Vi sidder i cockpittet hos konkurrenten og sejlervennen Lars Bræstrup fra Svendborg. Ved broerne i Kerteminde er vi omgivet af tæt på 80 Folkebåde til bådtypens 75 års Gold Cup.

Folkebådenes ejere og skippere er af flere generationer. Overvægten ligger til den grå side. I den tyske Folkebåd ved siden af sidder fx Heino lige ankommet fra kapsejladsbanen. De sydfynske sejlere kan fortælle, at han er midt i firserne. Men der spejdes også ungdom under oplæring.

Annonce

- En drøm at krydse med

- Folkebåden er forholdsvis tung. Den er svær at få det sidste ud af, selvom man har sejlet den i mange år. Vi har meget at lære endnu. Men hvis du først får den trimmet ind, er den en drøm at krydse derudaf med. Det tog nok en tre-fire år, før jeg fandt ud af, hvordan tingene skulle stå, forklarer Per Røssel.

På Folkebådens plusside nævner Per Røssel også, at den er forholdsvis billig at investere i og at vedligeholde, også med sejl. Sofie får ny garderobe hvert andet år. Fok og storsejl.

- En Folkebåd kan først og fremmest det, at den er en rigtig stor kapsejlads-klasse. Det er reelt set ikke nogen speciel racerbåd at sejle i, men det er fedt at komme ud til stævner med så mange både som her, siger Per Røssel.

Når skipper og hans faste mandskab på to gaster går om bord i Sofie gælder det altid kapsejlads. Per Røssel sejler aldrig på tur i sin Folkebåd. Kapsejladser i flere lande fylder hele sæsonen.

Båden køres rundt på trailer, og der er en fast stok på en 20-25 danske Folkebåde, der gør det samme.

I løbet af en sommer når Per Røssel og gasterne en syv-otte stævner i Skandinavien og Nordeuropa. Senere i år skal den sydfynske Folkebåd fx kæmpe på Wannsee i Berlin.

At der også ofte er bytte til det hjemlige præmieskab fremgår af Dansk Folkebådsklub rangliste. Før starten på sæsonen lå den sydfynske sejler nummer fire.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce