Annonce
Sydfyn

Sydfynsk bæredygtighedsfestival er skudt i gang: Festival er opstået som reaktion på coronakrisen

Alexandra Hasdorf og Dicte Frost fra Landsforeningen fra Økosamfund er initiativtagere til Bæredygtighed og Modstandsdygtighed Festival, som finder sted på Sydfyn 11. september til 11. oktober. Foto: Anna Stærbo
Coronakrisen fik Alexandra Hasdorf og Dicte Frost til at arrangere en månedlang festival på Sydfyn, der skal give danskerne flere konkrete redskaber til at være mere bæredygtige og uafhængige i hverdagen.
Annonce

Sydfyn: De ved godt, at navnet er langt. Men for Alexandra Hasdorf og Dicte Frost, der er projektledere og initiativtagere til Bæredygtighed og Modstandsdygtighed Festival, er det et forsøg på at fortælle, at festivalen handler om mere end bare bæredygtighed.

Festivalen, som finder sted fra 11. september til 11. oktober på Sydfyn, er opstået i kølvandet på coronakrisen – og deraf kommer ordet ”modstandsdygtighed”.

- Man havde pludselig masser af reflektionstid, da samfundet lukkede ned i begyndelsen af coronakrisen. Så sad vi begge to og kunne mærke, hvor sårbare man i virkeligheden er – og hvor afhængige vi er, siger Alexandra Hasdorf, der er uddannet kaospilot. Sammen med Dicte Frost arbejder hun som projektleder i Landsforeningen for Økosamfund.

Alexandra Hasdorf og Dicte Frost håber, at festivalen giver deltagerne nogle konkrete redskaber til at blive mere bæredygtige. Foto: Anna Stærbo

Hun mener, at der er mange danskere, der gerne vil være mere bæredygtige, men at de mangler de grundlæggende redskaber til at være det.

- Coronakrisen fik os til at tænke over, hvordan vi kan gøre danskerne mere bæredygtige men også modstandsdygtige. Både på grund af coronakrisen, men der er også langt større kriser som klimakrisen, der venter. Vi synes også, der er nok begivenheder som behandler bæredygtighed på et intellektuelt plan. Men hvor er de arrangementer som giver os konkrete redskaber i hverdagen. Det er det, vi vil med festivalen, siger Alexandra Hasdorf.

Annonce

Mere end mad

Festivalen handler om alt fra, hvordan man omlægger sin have til en skovhave, hvordan man fermenterer, så man kan opbevare sin mad i længere tid, hvordan man selv kan dyrke spiselige svampe i kaffegrums, og hvordan man kan finde sin mad ude i naturen.

Fem anbefalinger til festivalen

Avisen har bedt arrangørerne om at komme med deres bedste anbefalinger til Bæredygtighed og Modstandsdygtighed Festival, som varer fra 11. september til 11. oktober og foregår forskellige steder på Sydfyn.

1. Tag på strandsafari med Kulinarisk Sydfyn onsdag 16. september ved badebroen i Christiansminde. Der vil blandt andet blive høstet strandsnegle, fanget krabber, sanket tang og samlet vilde urter. Her kan du lære, at du faktisk kan fange din aftensmad lige uden for døren.

2. Lær om zero-waste med Neohippie, hvis borgerlige navn er Calina Leonhardt. Det er lørdag 19. september på Lev og Lær Gården. Calina Leonhardt laver en talk, men hun vil også lave en praktisk workshop – blandt andet om at lave sine egne produkter.

3. Festivalen sætter fokus på økonomisk omstilling i weekenden 25.-27. september, hvor man blandt andet kan møde Steen Møller der taler om det gældfri liv. Vi har også lavet et spændende symposium, hvor vi taler om økonomiske alternativer med Lars Pehrson, tidligere direktør i Merkur Andelskasse, samt det grønne telefonselskab Greenspeak.

4. Såkaldt ”prepping” er også en del af programmet, hvor man blandt andet torsdag 1. oktober kan møde folk fra et ukrainsk økofællesskab, der vil vise traditionelle ukrainske metoder til at tørre, fermentere og henkoge. Man kan måske tro, at Ukraine er lidt bagud i forhold til os i Danmark, men på det her område er de bare så meget længere fremme end os.

5. Sidste weekend af festivalen 9.-11. oktober handler om indre omstilling, hvor man blandt andet kan prøve at skovbade, men her kan man også møde forfatter Anders Holst Bodin og projektleder i Concito Mikael Bellers Madsen. De skal blandt andet diskutere, om det overhovedet er nødvendigt med en indre omstilling.

Men festivalen er også mere end det, vi putter i munden, forklarer Dicte Frost, der har en kandidatuddannelse i Statskundskab.

- Vi taler meget om mad, men festivalen handler også om økonomi og kultur. Vi vil gerne udvide folks perspektiv, så når man for eksempel taler om økonomi, så har man ikke bare et job men man kan også tale om at være mere selvforsynende og se det som en del af sin økonomi. Det handler blandt andet om gældsfrihed, siger Dicte Frost, der har en særlig interesse for økosamfund.

Annonce

Hvad kan jeg egentlig?

Alexandra Hasdorf er selv vokset op i et økosamfund, og så skulle man tro, at hun har fået bæredygtighed ind med modermælken. Men det er ikke tilfældet, fortæller hun.

Alexandra Hasdorf og Dicte Frost er projektledere i Bæredygtighed og Modstandsdygtighed Festival. Foto: Anna Stærbo

- Jeg er vokset op i et bofællesskab og har boet der hele mit liv. Men da coronakrisen ramte, havde jeg virkelig et erkendelsesøjeblik, hvor jeg tænkte, ”hvad er mine færdigheder egentlig værd, hvis jeg ikke en gang kan finde ud af at gro min egen mad.” Det er fint nok, at jeg kan lave Excel dokumenter, men hvad skal jeg bruge det til, hvis supermarkederne melder udsolgt, siger hun.

Festivalen foregår fysisk i det sydfynske, men alt kan samtidig streames online ganske gratis. Alle talks og workshops bliver filmet og lagt op på festivalens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar Nyborgs volde

Annonce