Annonce
Danmark

Syddansk Universitet går all in på FN's 17 verdensmål

SDU's rektor, Henrik Dam, t.v., og bestyrelsesformand Niels Thorborg, glæder sig over, at alle er med på ideen om at gøre SDU til et universitet, der vil tilrettelægge alt, så det flugter med FN's 17 verdensmål. Foto: Robert Wengler/SDU
SDU tager FN’s anbefalinger så alvorligt, at alt på universitet skal ses gennem verdensmål-briller. Det betyder nye uddannelser og store ændringer i hverdagen for både de 4000 ansatte og de 28.000 studerende.

Transformation: Den største beslutning i universitets 53-årige historie. En beslutning, som vil ændre hverdagen for både ansatte og studerende på Syddansk Universitet (SDU) med hovedsæde i Odense og afdelinger i Esbjerg, Sønderborg, Kolding, Slagelse og København.

Sådan karakteriserer SDU’s bestyrelsesformand, erhvervsmand Niels Thorborg, og rektor Henrik Dam beslutningen om, at SDU ikke vil ”nøjes” med at efterleve FN’s 17 verdensmål om bæredygtighed, men simpelthen være dem. SDU går all in på de 17 verdensmål.

Alt på universitetet skal være gennemsyret af tanken om, hvordan den flugter med de 17 verdensmål. Og hvis ikke den gør, må sagen gentænkes, så den kommer til det.

- Hvis ikke vi som universitet skal gå foran i at skabe en verden, hvor vi tager de 17 verdensmål alvorligt, hvem skulle så, spørger Niels Thorborg retorisk og fortsætter:

- Forskning og uddannelse skal redde verden. Da vi først var kommet på ideen og fik det snakket og tænkt igennem, var det egentlig ret indlysende: Vi skal som universitet simpelthen være de 17 verdensmål, og det er vi – så vidt vi har kunnet finde ud af – det første universitet i verden, der er på så gennemført en måde.

- Hvordan vil transformationen helt konkret komme til udtryk?

- Det vil kunne ses på udbuddet af uddannelser og i hverdagen. Vi vil oprette 17 nye, etårige masteruddannelser – en for hvert verdensmål. Vi indfører desuden et fælles grundforløb for alle studerende uanset studieretning, hvor undervisningen handler om de 17 verdensmål, og så skal al forskning og uddannelse lægges til rette, så det indholdsmæssigt flugter med verdensmålene, forklarer rektor for SDU, Henrik Dam.

- Også i hverdagen er der meget at gøre, lad mig nævne bare to ting: For det første skal vi have udskiftet vores bilpark fra benzin- og dieseldrevne biler til elbiler – og der skal derfor etableres ladestandere overalt. For det andet skal vi inden for det næste år have et udbud af vores kantinedrift, og her skal vi i udbudsbetingelserne have lagt krav ind, som er i overensstemmelse med verdensmålene. Det kan være noget med madspild, bæredygtig produktion af mad og ingen brug af plastikbestik.

Annonce

SDU

Syddansk Universitet (SDU) tilbyder forskning og undervisningen inden for sundheds-, samfunds- og naturvidenskab, teknisk videnskab og humaniora. I alt cirka 170 uddannelser.

SDU har campusser i Odense, København, Slagelse, Kolding, Sønderborg og Esbjerg.

Omkring 4000 ansatte og 28.000 studerende.

SDU blev indviet i 1966 i Odense.

Folkemøde for børn og unge

Desuden vil SDU fra 2020 arrangere et årligt tilbagevendende folkemøde for børn og unge med titlen ”Vores Verdensmål.” SDU vil invitere elever fra folkeskolen og unge fra gymnasier, erhvervsskoler og de videregående uddannelser til at mødes for at sætte FN´s 17 verdensmål på dagsordenen.

Der etableres en teltlejr ved SDU, hvor de unge kan overnatte, og den foreløbige plan er at lægge mødet i slutningen af august eller først i september, mens der stadig er gode chancer for godt vejr.

Både rektor og formand erkender, at der forestår en kæmpeopgave. Nye uddannelser skal således først udvikles i et samarbejde mellem undervisere, forskere og studerende. De første nye studieretninger bliver klar til studiestart 2021, men ikke alle.

Det er ikke bare en intern øvelse på SDU. Transformationen skal brede sig via ansatte og især de studerende, så de tager tankegangen med sig videre ud i verden og påvirker andre, understreger både rektor og formand.

- Vi har en forpligtelse til at uddanne fremtidens unge til at skabe værdi, ikke bare for det lokale samfund, men også for verdenssamfundet. Det her kommer til at omkalfatre den måde, vi driver universitetet på, for det skal simpelthen være vores raison d’etre, altså vores mening med at være her, understreger Henrik Dam.

De største forhindringer

- Hvad er de største forhindringer?

- Dels at vi ikke er dygtige nok som ledelse til at få budskabet ud til alle 4000 ansatte og 28.000 studerende. Der ligger en enorm ledelsesopgave i at få budskabet ud. Dels at vi ikke bliver i stand til at skelne målene fra hinanden, så de konflikter med hinanden, siger Henrik Dam og suppleres af Niels Thorborg:

- En risiko er også, at de 17 verdensmål bliver indsnævret til kun at handle om klima. Nogle taler om FN’s 17 klimamål, og det er forkert, det er meget mere omfattende end det. Fattigdom og sult på globalt plan, mindskelse af ulighed og bekæmpelse klimaforandringer er tæt forbundne kar og kræver en integreret indsats for at opnå holdbare resultater.

- Eller sagt på en anden måde: Det nytter ikke, vi får styr på udledningen af CO2, mens halvdelen af jordens befolkning i mellemtiden dør af sult.

Transformationen af SDU til at blive et slags arbejdende laboratorium for de 17 verdensmål skal ske uden tilførsel af nye bevillinger.

- Vi rummer det inden for vores bestående budget på tre milliarder kroner. Vi kommer ikke og beder politikerne om flere penge, fortsætter Niels Thorborg, som tilføjer, at selv om FN opererer med en tidsramme for de 17 verdensmål på 2030, er der ingen slutdato.

- Vi bliver aldrig færdige, det her stopper aldrig, men bliver en del af vores hverdag i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];