Annonce
Erhverv

Sydbank overtager kriseramt Bank Trelleborg

Bank Trelleborg reddes af Sydbank efter massiv økonomisk krise. Tidligere direktør fralægger sig ethvert ansvar, mens den kommende direktør intet anede

Danmarks fjerdestørste bank, Sydbank, har smidt en redningskrans efter den kriseramte Bank Trelleborg, der er ramt af økonomisk krise. Det fremgik i går af en fondsbørsmeddelse fra Sydbank, som dog ser store muligheder i overtagelsen af den kriseramte bank.

- Bank Trelleborg har henvendt sig, og vi har så sat os sammen. Bank Trelleborg er blevet ramt af likviditetskrisen, og derfor er de nået til den erkendelse, at det kunne være spændende at snakke sammen med os. Men jeg vil gerne understrege, at Bank Trelleborg kommer ud af 2007 med et overskud, siger Carsten Andersen, administrerende direktør i Sydbank.

Annonce

Den sorte liste

Bank Trelleborg blev tidligt i går overført til fondsbørsens observationsliste med begrundelsen "betydelige finansielle problemer".

Ingen fra Bank Trelleborg ønsker dog at uddybe årsagerne. Oplysningerne kom tilsyneladende også bag på Bank Trelleborgs nye, kommende direktør Kim Christensen, som tiltræder 1. april. Han vidste ifølge business.dk intet om de massive problemer i Slagelse-banken.

Det vides endnu ikke, hvilken betydning fusionen får for Kim Christensens fremtid i Bank Trelleborg.

Carlo Chow var direktør i Bank Trelleborg for mindre end et halvt år siden - alligevel kommer de økonomiske problemer helt bag på ham. Den tidligere direktør fralægger sig ethvert ansvar og afviser, at krisen skulle hænge sammen med beslutninger taget i hans tid som direktør.

Carlo Chow, som nu er administrerende direktør i Føroya Banks danske afdeling, var i efteråret genstand for hård kritik fra blandt andet bestyrelsesformand Flemming Holm, som beskyldte direktøren for at have påført banken store tab gennem en række låneengagementer. Men Carlo Chow afviser.

- Da jeg forlod banken i august 2007, havde banken en likviditet på 2,5 milliard og en likviditetsoverdækning, der svarede til lovens krav på 95 procent - det fremgår også af bankens halvårsregnskab. Jeg ved ikke, hvad der er gået galt, siger Carlo Chow.

Nedjusterede

Det var Bank Trelleborgs bestyrelsesformand Flemming Holm, der i oktober beskyldte direktøren for at have foretaget en række fatale fejlvurderinger og have givet bestyrelsen en alt for rosenrød beskrivelse af situationen.

Efter en gennemgang af bankens låneengagementer i efteråret besluttede bestyrelsen at nedjustere forventningerne til årets overskud kraftigt. Og disse forventninger måtte mandag skrues endnu længere ned.

Banken nedjusterer forventningerne til resultatet for 2007 til mellem 10 og 20 millioner kroner på grund af yderligere nedskrivninger og øgede omkostninger i 4. kvartal.

Enestående tilfælde

Bank Trelleborg er et enkeltstående tilfælde, vurderer bankekspert Bjarne Jensen, direktør i Bjarne Jensen Consult. Han venter ikke at se flere småbanker med problemer i den nærmeste fremtid.

Bjarne Jensen mener modsat den tidligere direktør, at problemerne i Bank Trelleborg må bunde i enten tab på værdipapirer eller uheldige investeringer.

- Jeg er dybt chokeret over, at der er et pengeinstitut, der kommer ud med sådan en meddelelse på nuværende tidspunkt om at de er i likviditetsnød og i solvensnød. Så dårlig er konjunkturen i Danmark ikke. Jeg havde slet ikke troet, at der kunne være et pengeinstitut, der kunne være i så dårlig form, siger Bjarne Jensen. (ritzau)

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce