Annonce
Rejser

Sydafrika: Fra Cape Town til hummer town

St. Helenas Bay er et oplagt fristed for storbyfolkene fra Cape Town. Foto: Jens Rasmussen
Storbyfolk (h)valfarter til småbyer som Paternoster og St. Helena Bay i det vestlige Sydafrika.
Store er de ikke, småbyerne Paternoster og St. Helene Bay i den vestlige del af provinsen Western Cape i Sydafrika.
De to nabobyer – der er 20 kilometer imellem – har en betydelig fiskeindustri. Men det er ikke lokkemaden for storbymenneskene – Cape Town ligger 150 kilometer mod syd – selv om ingen vel siger nej til en horribel lækker hummer – næh, det er omgivelserne, strandene, hvalerne og ikke mindst: Muligheden for at slappe af.
Paternoster er den mindste af byerne. Den er en af de ældste fiskerlandsbyer på vestkysten, og skaldyr og ikke mindst hummer har bragt smør på brødet i mange fiskerfamilier. I dag er mange af de pittoreske fiskerhuse købt af velhavende storbyfolk, der har omdannet dem til ferieboliger.
Nå ja, så kan vi da også lige nævne, at landsbyen har verdens bedste restaurant, Wolfgat. Kåringen blev foretaget af World Restaurant Awards. Indehaver er den lokale chefkok Kobus van der Merwe. Hele personalet består af lokale folk. Der er plads til 24 gæster på det undselige spisested.
Her må St. Helena melde pas. Men storebror kan til gengæld lokke med hvaler.
St. Helena har den længste bugt i Sydafrika – 13 kilometer lang. Vandet er meget stille, og det benytter hvalerne sig af, når de skal føde deres unger. Man kan let se hvalerne inde fra land.
- Vandet er som Bahamas. Vi har flere strande end folk, smiler Philip Conradie, Wildlife Photography Safaris. Vi har mange storbyfolk i weekenderne, men der er også mange i 50’erne, som er flyttet permanent hertil. Den teknologiske udvikling har gjort, at mange kan flytte jobbet med herop. Og så er vi jo dejligt fri for lyskurve.
Byen og området er også et paradis for fugleentusiaster. Og tæt på ligger West Coast National Park, som i slutningen af august og begyndelsen af september er et flerfarvet tæppe af forårsblomster.
Conradie smider lige en reklameblok ind:
- Vi har tæt på 40 grader i januar og februar. Og når det er otte grader, synes vi, det er koldt.
St. Helena By blev opdaget af portugisiske Vasco da Gama i 1497.

Fakta om Paternoster og St. Helena Bay

Paternoster har blot 1880 indbyggere og ligger 145 kilometer nord for Cape Town.
Paternoster er latin og betyder vor fader.
Byen har en af de smukkeste strande på Sydafrikas vestkyst – hvad ikke mindst folk fra storbyen Cape Town har fået øje for.
Der er masser af wildlife i området: Hvaler, delfiner og sæler.
St. Helena Bay er seks gange større end Paternoster. 11.500 har adresse i St. Helena Bay, der som Paternoster er født i fiskens tegn.
Der findes en halv snes fiskefabrikker i området.
St. Helena Bay var det første sted i Sydafrika, hvor den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama gik i land.
Et farvestrålende tæppe af blomster tæt ved fyrtårnet Columbine. Foto: Jens Rasmussen
... og en smuk solnedgang er vel aldrig af vejen. Foto: Jens Rasmussen
Selv om man er langt væk fra storbyen, kan man jo godt drikke noget af dens gode bryg. Foto: Jens Rasmussen
De gamle fiskerhuse har fået en kraftig ansigtsløftning. Storbyfolk har i udstrakt grad købt de gamle huse. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce