Annonce
Rejser

Sydafrika: Fra Cape Town til hummer town

St. Helenas Bay er et oplagt fristed for storbyfolkene fra Cape Town. Foto: Jens Rasmussen
Storbyfolk (h)valfarter til småbyer som Paternoster og St. Helena Bay i det vestlige Sydafrika.
Annonce
Store er de ikke, småbyerne Paternoster og St. Helene Bay i den vestlige del af provinsen Western Cape i Sydafrika.
De to nabobyer – der er 20 kilometer imellem – har en betydelig fiskeindustri. Men det er ikke lokkemaden for storbymenneskene – Cape Town ligger 150 kilometer mod syd – selv om ingen vel siger nej til en horribel lækker hummer – næh, det er omgivelserne, strandene, hvalerne og ikke mindst: Muligheden for at slappe af.
Paternoster er den mindste af byerne. Den er en af de ældste fiskerlandsbyer på vestkysten, og skaldyr og ikke mindst hummer har bragt smør på brødet i mange fiskerfamilier. I dag er mange af de pittoreske fiskerhuse købt af velhavende storbyfolk, der har omdannet dem til ferieboliger.
Nå ja, så kan vi da også lige nævne, at landsbyen har verdens bedste restaurant, Wolfgat. Kåringen blev foretaget af World Restaurant Awards. Indehaver er den lokale chefkok Kobus van der Merwe. Hele personalet består af lokale folk. Der er plads til 24 gæster på det undselige spisested.
Her må St. Helena melde pas. Men storebror kan til gengæld lokke med hvaler.
St. Helena har den længste bugt i Sydafrika – 13 kilometer lang. Vandet er meget stille, og det benytter hvalerne sig af, når de skal føde deres unger. Man kan let se hvalerne inde fra land.
- Vandet er som Bahamas. Vi har flere strande end folk, smiler Philip Conradie, Wildlife Photography Safaris. Vi har mange storbyfolk i weekenderne, men der er også mange i 50’erne, som er flyttet permanent hertil. Den teknologiske udvikling har gjort, at mange kan flytte jobbet med herop. Og så er vi jo dejligt fri for lyskurve.
Byen og området er også et paradis for fugleentusiaster. Og tæt på ligger West Coast National Park, som i slutningen af august og begyndelsen af september er et flerfarvet tæppe af forårsblomster.
Conradie smider lige en reklameblok ind:
- Vi har tæt på 40 grader i januar og februar. Og når det er otte grader, synes vi, det er koldt.
St. Helena By blev opdaget af portugisiske Vasco da Gama i 1497.

Fakta om Paternoster og St. Helena Bay

Paternoster har blot 1880 indbyggere og ligger 145 kilometer nord for Cape Town.
Paternoster er latin og betyder vor fader.
Byen har en af de smukkeste strande på Sydafrikas vestkyst – hvad ikke mindst folk fra storbyen Cape Town har fået øje for.
Der er masser af wildlife i området: Hvaler, delfiner og sæler.
St. Helena Bay er seks gange større end Paternoster. 11.500 har adresse i St. Helena Bay, der som Paternoster er født i fiskens tegn.
Der findes en halv snes fiskefabrikker i området.
St. Helena Bay var det første sted i Sydafrika, hvor den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gama gik i land.
Et farvestrålende tæppe af blomster tæt ved fyrtårnet Columbine. Foto: Jens Rasmussen
... og en smuk solnedgang er vel aldrig af vejen. Foto: Jens Rasmussen
Selv om man er langt væk fra storbyen, kan man jo godt drikke noget af dens gode bryg. Foto: Jens Rasmussen
De gamle fiskerhuse har fået en kraftig ansigtsløftning. Storbyfolk har i udstrakt grad købt de gamle huse. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce