Annonce
Fyn

Svingende priser på medicin: Lægeformand frygter, at patienter ikke har råd til deres medicin

Morten Svenning Nielsen, formand PLO-Odense og praktiserende læge ved Lægerne i Centrum i Odense, søger svar på, hvordan man kan sikre forsyningssikkerheden på medicin. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I de 10 år Morten Svenning Nielsen har været praktiserende læge, har han set en klar tendens: De vilde prishop på medicin sker oftere og oftere. Han frygter for de patienter, der ikke har råd til deres medicin.
Annonce

- Jeg frygter, at patienterne ikke tager deres medicin, fordi de ikke har råd, eller fordi medicinen er i restordre.

Sådan siger Morten Svenning Nielsen, der er praktiserende læge ved Lægerne i Centrum i Odense og formand for PLO-Odense (Praktiserende Lægers Organisation).

Priserne på såkaldt kopimedicin på det danske marked har stadig store udsving, som det blev beskrevet i blandt andet Fyens Stiftstidende i efteråret.

- Vi oplever ugentligt, at patienter ringer og siger, at deres medicin pludselig koster meget mere, end den plejer. Vi oplever det med blodtryksmedicin, anti-depressiv, ja, der er ingen lægemiddelgrupper, der går fri af udsvingene, fortæller Morten Svenning Nielsen og tilføjer:

- De patienter, der får maksimalt tilskud, mærker måske ikke noget, men andre må konstatere, at de ikke har råd. Det problematiske er de patienter, der ikke ringer tilbage, fordi de måske synes, at det er pinligt at indrømme, at de ikke har råd. Så kan jeg ikke hjælpe dem med at finde alternativer.

- Nogle bliver sure og utilfredse, men de har svært ved at rette vreden det rigtige sted hen. Apotekerne og lægerne står i front, men det er ikke vores skyld, konstaterer han.

Annonce

Høj konkurrence, lave priser

Medicinmarkedet i Danmark er generelt begunstiget af nogle af Europas laveste priser. Faktisk er det kun Holland, der kan prale af gennemsnitligt lavere priser pr. døgndosis medicin end Danmark.

Det viser en undersøgelse af det internationale analyseinstitut Iqvia, som Danmarks Apotekerforening henviste til i september 2019.


Vi oplevede det stort set aldrig for 10 år siden. Nu er det noget, vi ofte møder.

Morten Svenning Nielsen, formand PLO-Odense


De lave priser i Danmark skyldes i særdeleshed den høje konkurrence mellem producenterne af medicin. Prisen på kopimedicin fastsættes hver 14. dag, hvor producenterne byder ind med en pris. I de følgende 14 dage har apotekerne pligt til at tilbyde kunderne den billigste medicin først. Det kaldes substitution, og ifølge samme analyse sparede det samfundet og borgerne for 2,7 milliarder kroner i 2018.

Prisen på apoteksforbeholdte lægemidler i Danmark er faldet cirka 40 procent siden 2005, viser en anden analyse af Danmarks Apotekerforening.

Annonce

Systemet skal gentænkes

Men systemet med 14-dages udbud har en bagside, mener Morten Svenning Nielsen. For Danmark er et lille marked, og det kan betyde, at producenterne trækker sig midlertidigt fra markedet. Den manglende konkurrence kan føre til skyhøje priser.

- Det er markedsmekanismerne i fuld flor. Hvis medicinalvirksomhederne har chance for at hive profit ud, så gør de det. Man skal nok kigge på, om hele systemet skal gentænkes. Måske skal priserne sættes et år ad gangen. Bagsiden ved det er, at prisen er den samme i et år, men fordelen er, at producenterne får større sikkerhed, i forhold til at deres produkter bliver handlet. Det gør det mere interessant for dem, siger Morten Svenning Nielsen.

- Det vigtigste for mig er, at vi kan give patienterne den medicin, de behøver. Derfor er mit spørgsmål til medicinalvirksomhederne: "Hvordan sikrer vi forsyningssikkerheden?", konstaterer han.

Hvem er det, der skal løse problemerne på medicinmarkedet?

- Det skal en politisk indsats. Så skal man politisk vælge at sige, at man vil have det på en anden måde, siger Morten Svenning Nielsen.

Annonce

Bedre it-system

Han har været praktiserende læge i 10 år, og han er ikke i tvivl om, at de store prishop på medicin sker oftere i dag end dengang.

- Det er meget mere i dag. Vi oplevede det stort set aldrig for 10 år siden. Nu er det noget, vi ofte møder, konstaterer han.

Medicintilskudssystemet i Danmark betyder, at medicinbrugere højst kan betale 4190 kroner årligt selv. Resten dækker regionerne. Foto: Frederik Steen Nordhagen

En anden udfordring for læger som Morten Svenning Nielsen er, at de ikke altid kan se, om den medicin, de er ved at ordinere til en patient, er i restordre.

- Vores system markerer restordre på baggrund af data fra Lægemiddelstyrelsen, men det kommer med et efterslæb på måske et par uger. Så kan mange patienter nå at gå på apoteket uden at få deres medicin. Hvis det skal løses, skal man ændre it-systemet, så det live-opdaterer, siger han.

Annonce

Regionerne betaler regningen

I Danmark har vi et system, der giver borgerne tilskud til deres medicin. Jo mere medicin, man køber, jo mere tilskud får man. Tilskudsperioden løber et år ad gangen, og det betyder, at man i starten er hver tilskudsperiode selv skal betale mere for sin medicin.

- Det betyder også, at nogle patienter ikke lægger mærke til, at prisen pludselig stiger, fordi de i forvejen får rigtig meget tilskud. Så regionerne sidder med en stor regning, når tilskuddet dækker, fortæller Ragnhild Birgitte Jensen, der er apoteker ved Apoteket Ørnen i Odense og jævnligt oplever vrede og skuffede kunder, der ikke har råd til deres medicin, når den pludselig er meget dyrere end normalt.

Apoteker Ragnhild Jensen oplever jævnligt kunder, der enten må betale dyrt for deres medicin eller slet ikke kan få den, fordi medicinen er i restordre. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Tilskudssystemet betyder, at det offentlige betaler 100 procent, hvis ens udgifter til tilskudsberettiget receptmedicin overstiger 4190 kroner om året.

Er ens medicin ikke tilskudsberettiget, skal man betale selv eller søge om enkelttilskud hos lægen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce