Annonce
Assens

Svineri og hærværk: Unge smider joint-affald i legehus og fodboldskur

Børnehaven Uglebo i Glamsbjerg har generelt problemer med, at unge ikke rydder op efter fester og hashrygning på deres legeplads, fortæller Anita Seest Pedersen, daglig leder af børnehaven. Foto: Amalie Klitgaard
Over sommeren har unge festaber trukket et spor af jointpapir og vandalisme efter sig i Assens Kommune. Senest er børnehaven Uglebo i Glamsbjerg blevet udsat for hærværk, mens ukendte unge har svinet skurene på Vissenbjerg Stadion til.
Annonce

Vissenbjerg/Glamsbjerg: Lige nu starter hver mandag på samme måde for pædagogerne i børnehaven Uglebo i Glamsbjerg - med at samle tomme ølflasker og efterladenskaber efter hashrygning op på deres store legeplads.

- Det er træls og bekymrende. De efterlader nogle gange ting, som vi risikerer, at vores børn finder, og som små børn ikke skal stifte bekendtskab med. Og så er det jo bekymrende, at nogle mennesker har de behov, siger den daglige leder, Anita Seest Pedersen.

I flere år har det været et problem med weekendfester, især om foråret og sommeren. I år har ballademagere blandt andet smadret postkasser og stjålet børnehavens flag.

- Det er fint, at de hygger sig, drikker en sodavand og rydder op efter sig. Men den her weekend er vi mødt ind til hærværk på vores tag, og det er mindre sjovt.

Ukendte personer er kravlet op på taget, hvor de har ødelagt noget af tagrygningen og sparket udsugningskanalerne i stykker.

Børnehaven Uglebo ved endnu ikke, hvem det er, men forventer at anmelde hærværket til politiet. De har også aftalt med Fyns Politi, at de patruljerer oftere i området.

Mandag gik pædagogerne i børnehaven Uglebo i Glamsbjerg som vanligt en rute på deres legeplads. På billedet ses dagens "fangst" af cigaretter, joints og slikpapir. Privatfoto

Legehuset Hytten, som ligger lige ved siden af børnehaven i Glamsbjerg, har også fået besøg. En lokal mor skrev mandag på Facebook, at hun og sit barn fandt brændt sølvpapir, cigaretter og papir, hvilket umiskendeligt lignede remedier til at rulle en joint.

Annonce

Nok er nok

Glamsbjerg er ikke den eneste by i Assens Kommune, som lige nu oplever problemer med unge og deres manglende oprydning. Eller endnu værre, hærværk.


Det er nyt, at det er blevet et permanent opholdssted. Vi har i bestyrelsen ikke noget imod, at de er der. Men de skal rydde op og lade være med at ødelægge det.

Kim Aarup Breide, formand i Vissenbjerg Fodbold


For et par uger siden blev en bålhytte ved en specialbørnehave i Aarup raseret. Og ofte glemmer unge ofte at rydde op i skuret på Vissenbjerg Stadion, der normalt bruges til salg af pølser og kaffe, efter de har festet eller røget hash.

De frivillige må dagligt bruge flere timer på at rengøre salgsskuret for skodder og glasskår, fortæller formanden i Vissenbjerg Fodbold, Kim Aarup Breide.

- Det er nyt, at det er blevet et permanent opholdssted. Vi har i bestyrelsen ikke noget imod, at de er der. Men de skal rydde op og lade være med at ødelægge det, understreger han.

I foråret stoppede hærværk mod skuret efter et facebookopslag. Det hjalp også, at lokalsamfundet stod sammen, og hundeluftere lagde vejen forbi til et kig.

Nu får skuret dog andre og mere skumle typer på besøg siger Kim Aarup Breide, og der holder biler udenbys fra. Derfor har 'salgsskuret' måske fået en hel ny betydning i år, gisner han om:

Flere skraldespande var væltet og brugt som stole, ikke til affald, i salgsskurene på Vissenbjerg Stadion i weekenden. Det sker, efter unge har ophold sig på stedet, hvilket de gør flere gange ugentligt. Privatfoto

- Det kunne være pushere. Og når mange er samlet, skal folk ikke tage en konfrontation med dem. Det ville måske give mening, hvis nogen udefra kom, som SSP-teamet. Eller måske politiet, dem har de mere respekt over for, mener han.

Annonce

Stå sammen

I SSP-teamet er man opmærksomme på gruppen af unge i Vissenbjerg. Derimod har de ikke hørt noget om, at unge skulle opholde sig ved børnehaven Uglebo, siger SSP-koordinater, Jesper Jensen.

- Vi er på gaden to til tre gange om ugen, er opmærksomme og prøver at tage fat i dem, hvis vi ser noget. Men det ville hjælpe, hvis man kontakter os om, hvor der er problemer, siger han.

Trods SSP denne sommer har været mere offensive, mere på gaden og mere udadvendte, så er der også mere hærværk end tidligere, fortæller Jesper Jensen.

- Min hypotese er, at coronaperioden har været en lang tid uden skole for mange unge. Mine egne børn synes, det har været kedeligt.

Festerne på offentlige områder er langt fra færdige, især nu, hvor sommervejret melder sin ankomst. Jesper Jensen anbefaler, at man altid anmelder hærværk, og at man i tilfælde af et generelt problem, ringer til SSP-teamet efter hjælp.

- Mit budskab er, at vi må stå sammen, for ingen af os kan løse det alene. Vi må hjælpe hinanden. Jo mere sammenhold, jo stærkere står vi.

Hvad er din løsning?

I Assens Kommune har der denne sommer været stigende problemer med, at unge laver hærværk på skoler, legepladser og hos idrætsforeninger.

Vi vil gerne høre din mening. Hvordan får man de unge til at udvise mere hensyn, og hvorfor opstår problemet i det hele taget?

Skriv til os på assens@fyens.dk. Måske bruger vi dit forslag i vores journalistik. /lba

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce