Annonce
Erhverv

Svineproducenter oplever højeste priser i mere end 20 år

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Afrikansk svinepest i Asien og særligt Kina har været med til at skrue de danske svinepriser op.

Det er gode tider for de danske svineproducenter, der lige nu får de højeste priser på deres svin i mere end 20 år.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik har noteringen på slagtesvin i fjerde kvartal været oppe på 13,60 kroner per kilo.

Det er en væsentlig stigning sammenlignet med januar i år, hvor noteringen lå på 8,30 kroner per kilo.

Danmarks Statistik oplyser, at man skal helt tilbage til maj 1997 for at finde en højere pris, end den de danske svineproducenter oplever i øjeblikket.

En af hovedårsagerne til de høje priser er den afrikanske svinepest, som har bredt sig til det meste af Asien, hvor den har medført kraftig nedgang i de asiatiske og særligt de kinesiske svinebestande.

Cheføkonom Frank Øland fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer vurderer, at pesten kan betyde, at de danske svinepriser vil fortsætte med at ligge højt de næste år.

- Situationen med afrikansk svinepest i Kina er desværre stadig ude af kontrol. Og det ser ud til, at der godt kan gå nogle år, før kineserne for alvor kan få produktionen op igen.

- I den periode forventer vi, at vi vil fortsætte med at have de her høje svinepriser, siger Frank Øland.

Cheføkonomen nævner, at de danske forbrugere også vil kunne mærke, at priserne på svin er steget.

Han understreger dog samtidig, at man ikke skal forvente at skulle til at betale det dobbelte for det svinekød, man køber i supermarkedet.

- Når man køber svinekød fra køledisken, så betaler man også for meget andet end bare kødet fra landmanden. Derfor er effekten på priserne ude i køledisken faktisk ikke så stor.

- Priserne er i dag nok steget 5-10 procent, og de kommer måske til at stige 5-10 procent mere. Så det er i den størrelsesorden, at den danske forbruger kommer til at kunne mærke en effekt, fortæller Frank Øland.

Også i 1997 og 2001 var der høje danske priser på slagtesvin.

Og ligesom det er tilfældet i dag, så var prisstigningerne dengang forårsaget af problemer med husdyrsygdomme i andre lande.

Blandt andet blev Holland i 1997 ramt af svinepest, og det bidrog til at øge den danske efterspørgsel og give højere priser for de danske producenter.

/ritzau/

Annonce
Link til opgørelse fra Danmarks Statistik
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce