Annonce
Fyn

Svindelsag om 4,2 millioner: Børnekræftafdelinger afviser at have samarbejdet med forening fra Odense

Det kan godt være, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn afleverede spil og legetøj til børnekræftafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Men hospitalerne havde ikke nogen samarbejdsaftale med foreningen, fortalte to ledende sygeplejersker i Retten i Odense. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selvom Foreningen for Danske Kræftramte Børn sendte cirkusbilletter og spil til kræftafdelingen på Skejby i Aarhus, havde hverken denne afdeling eller Rigshospitalet aftaler om et samarbejde. Det forklarede vidner fra hospitalerne tirsdag.

Der var ingen aftaler om samarbejde mellem Foreningen for Danske Kræftramte Børn (DKB) og Aarhus Universitetshospital i Skejby og Rigshospitalet. Det fortalte repræsentanter fra de to hospitaler tirsdag i Retten i Odense.

Formanden for foreningen har tidligere under retssagen fortalt, at DKB leverede blandt andet legetøj, spil og biografbilletter til hospitaler i byer som København, Odense, Vejle og Aalborg.

Og på hjemmesiden dkb.nu stod der i oktober 2017: "Foreningen indkøber legetøj, spil, computere og andre redskaber til børneafdelinger på danske hospitaler, som er i kontakt med kræftramte børn. Effekter, som kan bringe sjov, glæde, aktivitet og adspredelse til de små".

Formanden har forklaret, at foreningen har givet gaver til mindst 50 familier med kræftsyge børn. Men ifølge en ledende sygeplejerske fra børneafdelingen i Skejby, som tog sig af henvendelser om velgørenhed, er det ikke sket gennem hende.

- Jeg har ikke været med til at formidle kontakt til nogen familier for foreningen, sagde hun som vidne i sagen.

Den 30-årige formand og hans 29-årige fætter, der er næstformand i foreningen, er anklaget for svindel for 4,2 millioner kroner. Ifølge politiet var det kun godt en halv million af de indsamlede midler fra mere end 3.000 donationer fra virksomheder landet over, der gik til kræftsyge børn og kræftafdelinger på sygehuse.

Annonce

Sagen kort

To fætre, der var formand og næstformand i bestyrelsen for Foreningen for Danske Kræftramte Børn, er tiltalt for groft bedrageri for 4,2 millioner.

Sagen, der behandles ved Retten i Odense, blev kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Foreningen indsamlede 4,7 millioner, men kun en halv million nåede ifølge politiet frem til børnene.

Virksomhederne, der donerede pengene, blev ifølge anklagerne mod mændene lovet, at midlerne fra indsamlingen ville gå ubeskåret til det gode formål.

Mændene nægter sig skyldige - og nægter at have lovet, at der var tale om 100 procent frivilligt arbejde og ubeskåret velgørenhed.

Ifølge politiet er der doneret penge 3.303 gange i perioden fra maj 2016 til juli 2017.

Frygtede hælervarer

I juni 2016 modtog børnekræftafdelingen i Skejby pludselig billetter til et cirkus og til safariparken Ree Park på Djursland.

- Vi snakkede om, hvor pokker de kom fra, fortalte afdelingssygeplejersken i retten.

Senere kom også en stor flyttekasse fyldt med alle mulige børnespil.

- Der var ikke noget brev ved. Vi fandt kun ud af, hvor de kom fra, fordi vi kunne se, at de var sendt fra Odense, forklarede hun.

Hun kontaktede foreningen for at sikre, at det ikke var hælervarer, men spil købt for midler, der var indsamlet på lovlig vis. Det bekræftede foreningen, hvorefter spillene blev delt ud på afdelingen.

På afdelingen gik snakken på, om man kunne tillade sig at tvivle på, hvor velgørenheden kom fra.

- Vi skulle passe på ikke at udelukke nogen, som gjorde noget af et godt hjerte, sagde sygeplejersken.

Hun forklarede, at afdelingen har skriftlige aftaler med de store velgørenhedsorganisationer, som de jævnligt holder møder med.

Under retssagen kom det frem, at foreningen faktisk havde ringet til børnekræftafdelingen i Skejby i foråret 2016 og fortalt om den nystartede forenings formål om at støtte kræftsyge børn.

Kræver aftale med ledelsen

Også en oversygeplejerske fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik, hvor blandt andet kræftsyge børn behandles, vidnede. Og heller ikke her havde man indgået et samarbejde med foreningen, fortalte hun.

På Rigshospitalet var proceduren normalt, at velgørenhedsorganisationer skulle indgå en skriftlig aftale med ledelsen - blandt andet for at sikre, at Rigshospitalets patienter ikke blev udnyttet til at promovere virksomheder, forklarede hun.

Alligevel kan foreningen godt have været forbi med ting til de kræftsyge børn.

- Det kan dog godt være, at der er kommet nogen ind på en aftenvagt og har leveret gaver og legetøj, som personalet troede, der var en aftale om. Men det sker ikke så tit, lød det fra oversygeplejersken.

De tiltalte fætre nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Nu bliver øl rationeret

1995 Musikkorps Fyn er et lille orkester med 16 musikere og en dirigent, men dets betydning for øens musikliv er så stor, at kulturrådmand Søren Møller (K) kalder det en katastrofe, hvis politikerne i Folketinget beslutter at nedlægge eller flytte korpset. Rådmanden vil gå til forsvarsminister Hans Hækkerup med en melding om, at uanset hvad der sker med Odense Kaserne og det militære område i Højstrup, bør det militære musikkorps bevares på Fyn. De professionelle musikere i korpset fungerer i stor udstrækning som instruktører og lærere for amatørmusikere, og derfor vil det fynske musikliv ikke blot gå glip af korpsets koncerter men også uddannelse, hvis militærmusikken får marchordre. 1970 Restauratør Peter Poulsen, Varbjerg Strand, må være en af de mest tålmodige mænd på Fyn. Siden han i 1932 overtog sin sommerrestaurant, har han troligt – og med passende mellemrum - søgt spiritusbevilling. Og efter samfulde 38 års tørstige venten er hans stedsegrønne håb nu gået i opfyldelse. For nylig lod myndighederne ham forstå, at bevillingen ville komme, hvis han foretog visse moderniseringer. Det er nu sket, og Peter Poulsen har fået sin bevilling i hus. Stor er hans glæde, og glade bliver beboerne i egnens 400 sommerhuse og de mere flygtige turister formentlig også. Restauratør Poulsen belønnede sig selv for mange års venten med etablissementets første udskænkede ”mandeøl”. 1945 Der har som bekendt længe været øl-rationering, men dog ikke strengere, end at det kunne lykkes at få bryggerierne til at forbarme sig over folk, der skulle have familiefester, så der kunne falde en lille ekstraration af. Men det gælder ikke længere – i hvert fald ikke for Albani Bryggeriernes vedkommende. I en annonce i disse dage gør man opmærksom på, at bryggeriernes nye salgsbegrænsninger, der blev indført 1. marts, gør det nødvendigt, at de givne rationer ikke overskrides under nogen form. Såvel Albani Bryggeriet som Slotsbryggeriet vil ud over de rationer, der ved begyndelsen af hver måned tildeles kunderne, således ikke kunne give ekstraleverancer, hverken af øl eller mineralvand.

Middelfart

Borgmester med lokal coronastatus: Der arbejdes på genåbninger, og hjemsendte sættes til andre opgaver

Annonce