Annonce
Fyn

Svindelsag om 4,2 millioner: Børnekræftafdelinger afviser at have samarbejdet med forening fra Odense

Det kan godt være, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn afleverede spil og legetøj til børnekræftafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Men hospitalerne havde ikke nogen samarbejdsaftale med foreningen, fortalte to ledende sygeplejersker i Retten i Odense. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selvom Foreningen for Danske Kræftramte Børn sendte cirkusbilletter og spil til kræftafdelingen på Skejby i Aarhus, havde hverken denne afdeling eller Rigshospitalet aftaler om et samarbejde. Det forklarede vidner fra hospitalerne tirsdag.
Annonce

Der var ingen aftaler om samarbejde mellem Foreningen for Danske Kræftramte Børn (DKB) og Aarhus Universitetshospital i Skejby og Rigshospitalet. Det fortalte repræsentanter fra de to hospitaler tirsdag i Retten i Odense.

Formanden for foreningen har tidligere under retssagen fortalt, at DKB leverede blandt andet legetøj, spil og biografbilletter til hospitaler i byer som København, Odense, Vejle og Aalborg.

Og på hjemmesiden dkb.nu stod der i oktober 2017: "Foreningen indkøber legetøj, spil, computere og andre redskaber til børneafdelinger på danske hospitaler, som er i kontakt med kræftramte børn. Effekter, som kan bringe sjov, glæde, aktivitet og adspredelse til de små".

Formanden har forklaret, at foreningen har givet gaver til mindst 50 familier med kræftsyge børn. Men ifølge en ledende sygeplejerske fra børneafdelingen i Skejby, som tog sig af henvendelser om velgørenhed, er det ikke sket gennem hende.

- Jeg har ikke været med til at formidle kontakt til nogen familier for foreningen, sagde hun som vidne i sagen.

Den 30-årige formand og hans 29-årige fætter, der er næstformand i foreningen, er anklaget for svindel for 4,2 millioner kroner. Ifølge politiet var det kun godt en halv million af de indsamlede midler fra mere end 3.000 donationer fra virksomheder landet over, der gik til kræftsyge børn og kræftafdelinger på sygehuse.

Sagen kort

To fætre, der var formand og næstformand i bestyrelsen for Foreningen for Danske Kræftramte Børn, er tiltalt for groft bedrageri for 4,2 millioner.

Sagen, der behandles ved Retten i Odense, blev kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Foreningen indsamlede 4,7 millioner, men kun en halv million nåede ifølge politiet frem til børnene.

Virksomhederne, der donerede pengene, blev ifølge anklagerne mod mændene lovet, at midlerne fra indsamlingen ville gå ubeskåret til det gode formål.

Mændene nægter sig skyldige - og nægter at have lovet, at der var tale om 100 procent frivilligt arbejde og ubeskåret velgørenhed.

Ifølge politiet er der doneret penge 3.303 gange i perioden fra maj 2016 til juli 2017.

Annonce

Frygtede hælervarer

I juni 2016 modtog børnekræftafdelingen i Skejby pludselig billetter til et cirkus og til safariparken Ree Park på Djursland.

- Vi snakkede om, hvor pokker de kom fra, fortalte afdelingssygeplejersken i retten.

Senere kom også en stor flyttekasse fyldt med alle mulige børnespil.

- Der var ikke noget brev ved. Vi fandt kun ud af, hvor de kom fra, fordi vi kunne se, at de var sendt fra Odense, forklarede hun.

Hun kontaktede foreningen for at sikre, at det ikke var hælervarer, men spil købt for midler, der var indsamlet på lovlig vis. Det bekræftede foreningen, hvorefter spillene blev delt ud på afdelingen.

På afdelingen gik snakken på, om man kunne tillade sig at tvivle på, hvor velgørenheden kom fra.

- Vi skulle passe på ikke at udelukke nogen, som gjorde noget af et godt hjerte, sagde sygeplejersken.

Hun forklarede, at afdelingen har skriftlige aftaler med de store velgørenhedsorganisationer, som de jævnligt holder møder med.

Under retssagen kom det frem, at foreningen faktisk havde ringet til børnekræftafdelingen i Skejby i foråret 2016 og fortalt om den nystartede forenings formål om at støtte kræftsyge børn.

Annonce

Kræver aftale med ledelsen

Også en oversygeplejerske fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik, hvor blandt andet kræftsyge børn behandles, vidnede. Og heller ikke her havde man indgået et samarbejde med foreningen, fortalte hun.

På Rigshospitalet var proceduren normalt, at velgørenhedsorganisationer skulle indgå en skriftlig aftale med ledelsen - blandt andet for at sikre, at Rigshospitalets patienter ikke blev udnyttet til at promovere virksomheder, forklarede hun.

Alligevel kan foreningen godt have været forbi med ting til de kræftsyge børn.

- Det kan dog godt være, at der er kommet nogen ind på en aftenvagt og har leveret gaver og legetøj, som personalet troede, der var en aftale om. Men det sker ikke så tit, lød det fra oversygeplejersken.

De tiltalte fætre nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dalum: Næsby misbruger COVID-19-regler

Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce