Annonce
Fyn

Svindelsag om 4,2 millioner: Børnekræftafdelinger afviser at have samarbejdet med forening fra Odense

Det kan godt være, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn afleverede spil og legetøj til børnekræftafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Men hospitalerne havde ikke nogen samarbejdsaftale med foreningen, fortalte to ledende sygeplejersker i Retten i Odense. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Selvom Foreningen for Danske Kræftramte Børn sendte cirkusbilletter og spil til kræftafdelingen på Skejby i Aarhus, havde hverken denne afdeling eller Rigshospitalet aftaler om et samarbejde. Det forklarede vidner fra hospitalerne tirsdag.

Der var ingen aftaler om samarbejde mellem Foreningen for Danske Kræftramte Børn (DKB) og Aarhus Universitetshospital i Skejby og Rigshospitalet. Det fortalte repræsentanter fra de to hospitaler tirsdag i Retten i Odense.

Formanden for foreningen har tidligere under retssagen fortalt, at DKB leverede blandt andet legetøj, spil og biografbilletter til hospitaler i byer som København, Odense, Vejle og Aalborg.

Og på hjemmesiden dkb.nu stod der i oktober 2017: "Foreningen indkøber legetøj, spil, computere og andre redskaber til børneafdelinger på danske hospitaler, som er i kontakt med kræftramte børn. Effekter, som kan bringe sjov, glæde, aktivitet og adspredelse til de små".

Formanden har forklaret, at foreningen har givet gaver til mindst 50 familier med kræftsyge børn. Men ifølge en ledende sygeplejerske fra børneafdelingen i Skejby, som tog sig af henvendelser om velgørenhed, er det ikke sket gennem hende.

- Jeg har ikke været med til at formidle kontakt til nogen familier for foreningen, sagde hun som vidne i sagen.

Den 30-årige formand og hans 29-årige fætter, der er næstformand i foreningen, er anklaget for svindel for 4,2 millioner kroner. Ifølge politiet var det kun godt en halv million af de indsamlede midler fra mere end 3.000 donationer fra virksomheder landet over, der gik til kræftsyge børn og kræftafdelinger på sygehuse.

Annonce

Sagen kort

To fætre, der var formand og næstformand i bestyrelsen for Foreningen for Danske Kræftramte Børn, er tiltalt for groft bedrageri for 4,2 millioner.

Sagen, der behandles ved Retten i Odense, blev kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Foreningen indsamlede 4,7 millioner, men kun en halv million nåede ifølge politiet frem til børnene.

Virksomhederne, der donerede pengene, blev ifølge anklagerne mod mændene lovet, at midlerne fra indsamlingen ville gå ubeskåret til det gode formål.

Mændene nægter sig skyldige - og nægter at have lovet, at der var tale om 100 procent frivilligt arbejde og ubeskåret velgørenhed.

Ifølge politiet er der doneret penge 3.303 gange i perioden fra maj 2016 til juli 2017.

Frygtede hælervarer

I juni 2016 modtog børnekræftafdelingen i Skejby pludselig billetter til et cirkus og til safariparken Ree Park på Djursland.

- Vi snakkede om, hvor pokker de kom fra, fortalte afdelingssygeplejersken i retten.

Senere kom også en stor flyttekasse fyldt med alle mulige børnespil.

- Der var ikke noget brev ved. Vi fandt kun ud af, hvor de kom fra, fordi vi kunne se, at de var sendt fra Odense, forklarede hun.

Hun kontaktede foreningen for at sikre, at det ikke var hælervarer, men spil købt for midler, der var indsamlet på lovlig vis. Det bekræftede foreningen, hvorefter spillene blev delt ud på afdelingen.

På afdelingen gik snakken på, om man kunne tillade sig at tvivle på, hvor velgørenheden kom fra.

- Vi skulle passe på ikke at udelukke nogen, som gjorde noget af et godt hjerte, sagde sygeplejersken.

Hun forklarede, at afdelingen har skriftlige aftaler med de store velgørenhedsorganisationer, som de jævnligt holder møder med.

Under retssagen kom det frem, at foreningen faktisk havde ringet til børnekræftafdelingen i Skejby i foråret 2016 og fortalt om den nystartede forenings formål om at støtte kræftsyge børn.

Kræver aftale med ledelsen

Også en oversygeplejerske fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik, hvor blandt andet kræftsyge børn behandles, vidnede. Og heller ikke her havde man indgået et samarbejde med foreningen, fortalte hun.

På Rigshospitalet var proceduren normalt, at velgørenhedsorganisationer skulle indgå en skriftlig aftale med ledelsen - blandt andet for at sikre, at Rigshospitalets patienter ikke blev udnyttet til at promovere virksomheder, forklarede hun.

Alligevel kan foreningen godt have været forbi med ting til de kræftsyge børn.

- Det kan dog godt være, at der er kommet nogen ind på en aftenvagt og har leveret gaver og legetøj, som personalet troede, der var en aftale om. Men det sker ikke så tit, lød det fra oversygeplejersken.

De tiltalte fætre nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod hende

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce