Annonce
Fyn

Svin stod i lastbil i 40 timer: 599 tiltaler mod fynske vognmænd

En meget omfattende sag om dyretransporter kommer til at blive behandlet ved Retten i Odense. To fynske vognmand er tiltalt i sagen. De er tilsammen blevet tiltalt i 599 af de 1051 punkter, som det digre anklageskrift rummer. Arkivfoto: Scanpix
To fynske vognmandsfirmaer står for mere end halvdelen af de over 1000 tiltalepunkter, som anklagemyndigheden ved Fyns Politi har rejst i et anklageskrift mod flere danske speditører og firmaer, der handler med svin.

Odense: Dyrene er forlængst blevet aflivet, slagtet og lavet til skinker og pølser. Men deres vej frem til slagterierne foregik ikke så skånsomt, som EU og de danske regler for dyretransporter kræver.

Det er påstanden i et anklageskrift mod 11 danske speditører og svinehandlere i en kommende retssag, der kommer til at finde sted ved retten i Odense. Der er tale om en sag, som DR omtalte tidligere på måneden.

Fyens Stiftstidende har nu fået aktindsigt i anklageskriftet. Og heri fremgår det blandt andet, at to af de tiltalte er vognmandsfirmaer fra Fyn, og de er tilsammen blevet tiltalt i 599 af de 1051 punkter, som det digre anklageskrift rummer.

429 punkter i anklageskriftet drejer sig om for lange transporttider af svin, som de to fynske vognmandsfirmaer har kørt til Italien, Ungarn og Polen, mens to drejer sig om for lang transporttid af kvæg, som blev kørt til Storbritannien.

Værst gik det ifølge anklagemyndigheden med en tur i slutningen af september 2017. Da blev 600 svin kørt fra Sunds nord for Herning til Osjecko-Baranjska Marijanci i Ungarn, og den samlede transporttid endte på 40 timer og 40 minutter.

Ifølge EU's regler må transporttiden højst være 24 timer. Hvis transporten varer længere, skal dyrene læsses af lastbilen, fodres og have vand og have mulighed for at hvile sig i 24 timer.

Annonce

Ikke nok plads

19 af tiltalepunkterne mod de fynske vognmænd drejer sig om, at svinetransporter ikke har haft tilstrækkelig plads til det antal dyr, som blev anbragt i lastbilen. Nogle af dyrene har derfor ikke kunnet ligge ned og stå op i deres naturlige stilling, hedder det i anklageskriftet.

Yderligere 149 af tiltalerne handler om manglende indsendelse af gps-udskrifter og logbøger over transporterne.

Forholdene, som de fynske vognmænd er tiltalt for, er foregået i perioden fra slutningen af juni 2016 til udgangen af december 2017.

Hvornår sagen kommer til at finde sted ved Retten i Odense er endnu ikke fastlagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Danmark

Genlæs livebloggen: Britta Nielsen idømt mere end seks års fængsel

Erhverv For abonnenter

Erhvervshus Fyns gulddreng: Økonomisk hjælp til udvikling af supercomputer har fløjet dronevirksomhed i mål

Annonce