Annonce
Fyn

Svin stod i lastbil i 40 timer: 599 tiltaler mod fynske vognmænd

En meget omfattende sag om dyretransporter kommer til at blive behandlet ved Retten i Odense. To fynske vognmand er tiltalt i sagen. De er tilsammen blevet tiltalt i 599 af de 1051 punkter, som det digre anklageskrift rummer. Arkivfoto: Scanpix
To fynske vognmandsfirmaer står for mere end halvdelen af de over 1000 tiltalepunkter, som anklagemyndigheden ved Fyns Politi har rejst i et anklageskrift mod flere danske speditører og firmaer, der handler med svin.

Odense: Dyrene er forlængst blevet aflivet, slagtet og lavet til skinker og pølser. Men deres vej frem til slagterierne foregik ikke så skånsomt, som EU og de danske regler for dyretransporter kræver.

Det er påstanden i et anklageskrift mod 11 danske speditører og svinehandlere i en kommende retssag, der kommer til at finde sted ved retten i Odense. Der er tale om en sag, som DR omtalte tidligere på måneden.

Fyens Stiftstidende har nu fået aktindsigt i anklageskriftet. Og heri fremgår det blandt andet, at to af de tiltalte er vognmandsfirmaer fra Fyn, og de er tilsammen blevet tiltalt i 599 af de 1051 punkter, som det digre anklageskrift rummer.

429 punkter i anklageskriftet drejer sig om for lange transporttider af svin, som de to fynske vognmandsfirmaer har kørt til Italien, Ungarn og Polen, mens to drejer sig om for lang transporttid af kvæg, som blev kørt til Storbritannien.

Værst gik det ifølge anklagemyndigheden med en tur i slutningen af september 2017. Da blev 600 svin kørt fra Sunds nord for Herning til Osjecko-Baranjska Marijanci i Ungarn, og den samlede transporttid endte på 40 timer og 40 minutter.

Ifølge EU's regler må transporttiden højst være 24 timer. Hvis transporten varer længere, skal dyrene læsses af lastbilen, fodres og have vand og have mulighed for at hvile sig i 24 timer.

Annonce

Ikke nok plads

19 af tiltalepunkterne mod de fynske vognmænd drejer sig om, at svinetransporter ikke har haft tilstrækkelig plads til det antal dyr, som blev anbragt i lastbilen. Nogle af dyrene har derfor ikke kunnet ligge ned og stå op i deres naturlige stilling, hedder det i anklageskriftet.

Yderligere 149 af tiltalerne handler om manglende indsendelse af gps-udskrifter og logbøger over transporterne.

Forholdene, som de fynske vognmænd er tiltalt for, er foregået i perioden fra slutningen af juni 2016 til udgangen af december 2017.

Hvornår sagen kommer til at finde sted ved Retten i Odense er endnu ikke fastlagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce