Annonce
Trekantområdet

Svimlende smittestigninger gør Vejle til en af de mest smittede kommuner: 'Pædagogerne står lige nu i frontlinjen'

Der er fortsat fuld gang i smitten i Vejle Kommune, der nu har overhalet flere nabokommuner, når det kommer til smittede. Arkivfoto: Mads Dalegaard
På knap 10 dage har Vejle Kommune flyttet sig fra at være blandt de kommuner med mindst smitte til at mænge sig med den halvdel, der kæmper med landets højeste incidenstal. Få et overblik over fredagens smittesituation her.

Vejle: Vejle Kommune er blandt landets mest smittede kommuner. Det viser fredagens corona-opgørelse fra Statens Serum Institut.

I årets første uge lå Vejle Kommune ellers blandt de 15 kommuner i hele landet, hvor der var allerfærrest smittede, og det havde været tilfældet, siden pandemien for alvor tog til i starten af december.

Men allerede i årets anden uge var den placering fortid.

Annonce

Bare siden torsdag er kommunen rykket fire pladser længere op, og har nu et incidenstal på 2126.

Fredag ligger Vejle på en 37. plads, og mænger sig dermed med den halvdel af landets kommuner, hvor incidenstallet er højest.

- Smitten galopperer derudaf, men der er ikke så meget, vi kan gøre, andet end at rådgive de institutioner, der måtte have udfordringer med smitten, siger Vejle Kommunes sundhedschef, Diana Krogstrup, fredag.

Lægger institutioner ned

Ifølge sundhedschefen er det primært kommunens yngste, der lige nu bærer smitten, og det skaber en del udfordringer på kommunens institutioner.

- Det er de 10-19-årige, der lige nu har flest smittede, mens aldersgrupperne omkring dem har næstflest. Det kan vi også mærke på flere skoledistrikter, eksempelvis Højen, der har et incidenstal på 3177 lige nu, forklarer sundhedschefen.

Flere skoledistrikter kæmper lige nu med smitten. Grafik: Vejle Kommune

Også på kommunens daginstitutioner giver smitten flere steder hovedpine.

- Pædagogerne står lige nu i frontlinjen, og de kan ikke forklare et barn på to år, at de skal holde afstand og nyse i ærmet. Børnene nyser, når de nyser, og det får pædagogerne til at falde som fluer, siger sundhedschefen og uddyber:

- Det betyder, at der lige nu er ekstra pres på vagtplanerne, når pædagogerne og deres familier lægger sig syge, forklarer sundhedschefen.

Indtil videre er der ikke noget, kommunen kan gøre. Kommunen må nemlig ikke selv vurdere, om dagtilbud eller skoler skal lukke. Den beslutning ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan udstede påbud for at inddæmme og forebygge smitte.

- For lidt siden har de meldt ud, at de som udgangspunkt ikke lukker skoler og daginstitutioner, siger sundhedschefen til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Tester mere end nødvendigt

De voldsomt stigende smittetal har fået Vejle Kommune til at intensivere testindsatsen i håbet om, at nogle af smittekæderne kan brydes tidligt.

- Vi tilbyder systematisk testning på et højere niveau, end vi skal. Vi har testkorpset ude en gang om ugen, og så får børnene også tilbudt selvtest en gang om ugen. Også dem i 0. klasse, fastslår Diana Krogstrup.

Også på plejecentrene bliver der testet jævnligt, men her er smittetallene ikke nær så foruroligende for tiden.

- Det ser ud til, at tredje stik virker godt på plejecentrene. Der er i hvert fald ikke så mange smittetilfælde lige nu, forklarer hun.

Men med restriktioner, der lempes, og smittetal, der stiger, håber sundhedschefen at vejlenserne vil huske de gode coronavaner, og måske gøre en lille ekstra indsats for at hjælpe kommunen:

- Selvom restriktionerne lempes, så er arbejdsopgaven stadig stor for kommunen. Så kan man  holde et virtuelt møde, så gør det. Har man fri, så hold børnene hjemme. Hjælp daginstitutionerne, siger sundhedschefen fredag.

Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af byggeplaner bag Odense Banegård Center: - Useriøs tilgang til Odenses fremtid

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Skimmelsvamp konstateret på skole: Elever er flyttet ud af de ramte lokaler

Nyborg For abonnenter

Ny direktør skal skabe ro efter kaotisk forår på rådhuset: - Jeg tror, man har ledt efter en type som mig

Assens

Restauranten på havnen gik fint, men: - Det giver ikke mening at genåbne, hvis vi ikke kan finde en kok

Odense

Ny aftale på plads i Odense: Nyt opholdssted til socialt udsatte for 1,5 mio. kr.

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Fyn

Af krigen voksede et nyt venskab: Masha og Sofia vil hellere gå i dansk skole - Her bliver vi ikke skældt ud og skrevet i den sorte bog

Sport For abonnenter

Andreas Alm forsvarede Hans Christian Bernat, men målmands-polemikken kommer på skidt tidspunkt

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Odense

Gør et røverkøb: Bryggeri-gigant er brændt inde med drikkevarer - sælger sodavand og øl til spotpris

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kerteminde

Peter gav dem huset: Til efteråret vil Arne og Henning give de unge en fed mulighed

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fyn kan blive Danmarks svar på Hollywood: Så meget har FilmFyn boostet det fynske filmmiljø

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Annonce