Annonce
Kultur

Svensk stjerne til HCA Festivals: - At optræde med fremmede er som at drage på eventyr

- Svensk er et rundt og blødt sprog, hvor der ikke er så mange ord, der stikker ud. Det gør det til et meget sangbart sprog især inden for pop og jazz, siger Viktoria Tolstoy. PR-foto
Den svenske jazzsangerinde Viktoria Tolstoy optræder for første gang i Odense til HCA Festivals torsdag aften, hvor hun krydser klinger med Tiptoe Bigband, som hun aldrig har samarbejdet med.

Da den 45-årige svenske jazzsangerinde Viktoria Tolstoy i foråret blev spurgt, om hun ville optræde til HCA Festivals i Odense, kendte hun hverken til festivalen, Tiptoe Bigband eller Erann DD og Sys Bjerre, som hun kommer til at dele scene med.

- Min mand, der er trommeslager og jævnligt turnerer i Danmark, kendte Tiptoe Bigband og sagde til mig, at jeg roligt kunne takke ja til forespørgslen. Han har sjovt nok også spillet sammen med Erann DD, som han også roste, så jeg var yderst tryg ved aftalen, siger Viktoria Tolstoy.

Hun ankommer til Odense onsdag, hvor hun skal øve sammen med Tiptoe Bigband for første gang. Repertoiret er et håndplukket udvalg af hendes sange, som er omarrangeret til lejligheden.

- De har haft frie tøjler til at vælge mellem mine sange fra alle mine udgivelser. Jeg glæder mig til at høre, hvad de har fundet på. Det er altid interessant at høre andres bud på ens sange, siger Viktoria Tolstoy.

Når netop bigbands efterspørger hendes vokale kompetencer, mener hun, at det skyldes, at hun har en dynamik, som matcher blæserne.

- Jeg har optrådt med bigbands i over 20 år, og jeg tænker, at min kraftfulde stemme passer godt til eksempelvis saxofonisterne. Mit eget indtryk er i hvert fald, at der ofte skabes et kraftfuldt og dynamisk rum, som jeg føler mig godt tilpas i, siger Viktoria Tolstoy.

Annonce
Viktoria Tolstoy har optrådt med bigbands i det meste af verden. Men aldrig i Danmark. Det laver hun om på nu med samarbejdet med Tiptoe Bigband. PR-foto

Altid åbne ører

Hendes seneste album, "Meet Me at the Movies" fra 2017, er naturligvis repræsenteret til koncerten med Tiptoe Bigband.

- Vi spiller "Calling You" fra "Bagdad Café" og "Book of Love" fra filmen af samme navn. Det er i øvrigt første gang, jeg fremfører netop disse sange med bigband, så det glæder jeg mig til, siger Viktoria Tolstoy.

Det var slet ikke meningen, at hun ville lave et helt album med filmsange Det var først, da hun havde valgt en bunke sange ud, at det slog hende, de alle stammede fra film.

- Det er sangene, jeg først og fremmest har valgt. De skal kunne stå alene uden filmen, som ikke nødvendigvis er voldsom kendt, siger Viktoria Tolstoy.

Hun ser frem til at mærke stemningen og humøret i Tiptoe Bigband, fordi det kommer til at påvirke resultatet af samarbejdet.

- Ét af de bedste råd, jeg har fået af min jazzspillende far, var, at jeg altid skulle have åbne ører. At jeg skulle lytte til alle mulige genrer og have et bredt udsyn. Så længe musikken er god, er det underordnet, om det er jazz, metal eller rock. Det råd lever jeg stadig efter, og jeg kommer utvivlsomt til at samle inspiration i mødet med Tiptoe Bigband og de andre gæstesangere. Det er fascinerende at samarbejde med fremmede, fordi man ikke aner, hvad der kommer til at ske. Det er altid som at drage på eventyr, konstaterer Viktoria Tolstoy.

Berømt russisk tipoldefar

Selv om man er tipoldebarn af en kendt russisk forfatter (Leo Tolstoj), er man ikke nødvendigvis bekendt med H.C. Andersens historie.

- Jeg kender naturligvis hans navn og nogle af hans eventyr, men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke ved særlig meget om ham. Det er faktisk lidt pinligt, så lidt jeg ved om Danmark efter 11 år i Malmø. Da jeg flyttede hertil, havde jeg store ambitioner om at optræde i Danmark, men indtil videre er det blot blevet til et par koncerter på Jazzhus Montmartre og Jazzhouse. Det er lidt sørgeligt, men det betyder til gengæld, at jeg glæder mig ekstra meget over invitationen fra Odense. Måske bliver det i virkeligheden det, der åbner Danmark for mig, siger Viktoria Tolstoy.

Hun har fået stillet spørgsmål om sit berømte efternavn et utal af gange, men ved også godt, at hun inviterer til det med albumtitler som "White Russian" og "My Russian Soul".

- Jeg er født og opvokset i Sverige og har ingen kontakt med russiske grene af familien, så det er begrænset, hvor megen russisk sjæl jeg har. Jeg forsøgte at sætte mig godt ind i russisk musik, inden jeg lavede "My Russian Soul" i 2008. Men hvis jeg skal være helt ærlig, er det eneste russiske ved mig mit efternavn, som jeg bærer med stolthed.

Tiptoe Bigband med Viktoria Tolstoy, Erann DD og Sys Bjerre optræder i Odense Koncerthus i Carl Nielsen Salen torsdag 22. august klokken 20.00

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Annonce