Annonce
Bagsiden

Svensk blogger raser: Fynsk er en racistisk dialekt

Sort snak. Når en fynbo udtaler denne gades navn, er det racisme, mener flere svenskere.

Odenseansk gadenavn krænker folk af afrikansk herkomst. Alle fynboer politianmeldt

Satire: Efter succesen med at få svenske apoteker til at fjerne ordet "hudfarvet" på alle reklamer for plaster, fordi de kun kunne fås i beige, raser den svenske racismeblogger Matti Mbeke Persson nu mod, hvad kan kalder "udbredt racistisk praksis" i fynsk dialekt.

- Jeg var i Odense i sommer og blev rystet over, at man her i 2015 kan omtale en central gade i byen som Negergade(!). På det lokale kunstmuseum hørte jeg om en udstilling med billeder fra Neger­landene (!), og da det lokale fodboldhold tabte en kamp, blev det omtalt som et "negerlag" (!).

En af hans følgere, Gösta Uhuru Linnkvist, tilføjer:

- Jeg var på restaurant i Odense, og da tjeneren bad et højrøstet selskab om at dæmpe sig, sagde en af dem på fynsk: "Det er bare negeren" (!). Jeg følte mig så jävla krænket.

Annonce

Fynboer meldt til politiet

Sagen, der allerede har fået navnet Negergate, har fået formanden for Syddansk Dokumentationscenter for Racisme, Bent Mchanga Nielsen, til at politianmelde samtlige fynboer for overtrædelse af racismeparagraffen.

Som bevis har han med sin mobiltelefon optaget samtaler fra prøverummene i 10 fynske dametøjsforretninger.

- Det var ufatteligt makabert. Den ene fynske racist efter den anden kom ind og bad om at se på en negerdel (!).

Særlig fynsk bøjning

Et svenskfinansieret sprogstudie af 3000 fynboers telefonsvarere har antydet, at den racistiske udtale muligvis kan henføres til fynboers tendens til at ikke at udtale bløde d'er Men den forklaring køber den svenske blogger ikke.

- Hvis dit sprog er racistisk, så lyder du som en racist. Og hvis du lyder som en racist, så er du en racist, siger Matti Mbeke Persson.

Nyere sprogforskning bakker ham op. Professor Kajsa Stina Åkerström fra Institut for Sproghygiejne ved Universitet i Lund har nemlig påvist, at fynsk også har en særlig racistisk bøjning kaldet insultiv.

Hun forklarer:

- Med insultiv kan man på fynsk gradbøje et navneord, så det opnår en særligt krænkende effekt. Det høres for eksempel søndag morgen ved bageren, når fynboen siger: "Je' ve' gern' ha' det brø', der er ne'erst".

Professoren tilføjer, at fynsk sandsynligvis også er det eneste sprog i hele verden, hvor man har et særligt ord for gravide, sorte kvinder: Negerdrægtig.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce