Annonce
Sydfyn

Svendprisfest tildeler hæderspris til legendarisk instruktør

Bille August er årets hædersgæst, når der senere på sommeren er Svend-filmprisfest. Arkivfoto: Michael Bager.
Instruktøren bag storfilm som "Åndernes hus", "Frøken Smillas fornemmelse for sne" og "Lykke-Per", Bille August, modtager Årets Hæderpris i Svendborg senere på sommeren under filmprisfesten Svend.

Svendborg: Han har skabt filmklassikere som "Busters verden", "Zappa" og ikke mindst "Pelle Erobreren", som vandt ham en Oscar-statuette, og har vel efterhånden opnået legendestatus inden for branchen.

Og snart bliver han hædret lige her i Svendborg.

Instruktør Bille August, 70 år, er således udvalgt til at modtage Årets Hæderspris, som uddeles under Svend 19 - Hele Danmarks Filmpris - sidst i august. Det har Svend-organisationen meldt ud i en pressemeddelelse tirsdag.

- Ligesom de seneste par år hylder Svend 19 én af Danmarks største og mest markante filmpersonligheder. I år er valget faldet på filminstruktør Bille August, som – udover at modtage Årets Hæderspris ved SVEND Prisen – er i fokus i hele uge 35 gennem en række særlige arrangementer og filmvisninger, lyder det i meddelelsen, mens det på Svends hjemmeside bliver uddybet, hvorfor valget i år er faldet på instruktøren.

- Udover hans imponerende filmkatalog, så har han også en forbindelse til det fynske filmmiljø, hvor flere af hans seneste film er optaget. Senest med Lykke-Per, der blandt andet er optaget lige her i Svendborg. Filmproduktionerne har involveret fynske medarbejdere og statister og har været med til at understøtte og forstærke Fyn som film-ø - dét vil vi gerne hylde!

Annonce

Ugelang hyldest

Det er den 28. august, at selve prisuddelingen finder sted på torvet i Svendborg, hvor Bille August altså skal en tur på scenen for at modtage hædersprisen.

Men det er ikke kun dér, at han bliver hyldet, da der er et særligt fokus på instruktørens arbejde i løbet af hele uge 35. Blandt andet vil der være en kavalkade af udvalgte Bille August-film, som skal vises i Krøyers Have - herunder en danmarkspremiere af filmen "55 Steps" fra 2018, der aldrig før har været vist i de danske biografer.

Sidste år gik Årets Hæderspris til skuespillerinde Ghita Nørby.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce