Annonce
Indland

Svendborgsag: Kritisk læge kaldt til samtale på OUH

Lægen Kristian Rørbæk Madsen har offentligt udtalt sig kritisk om måden, OUH's ledelse har ageret i forbindelse med Svendborgsagen. Nu ser han frem til en ærlig og redelig dialog med ledelsen. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Efter flere kritiske indlæg om direktionen på OUH's håndtering af Svendborgsagen, blev overlæge Kristian Rørbæk Madsen kaldt til samtale. Han fortæller, at ledelsen har bedt om arbejdsro til at finde løsninger på de problemer, de står med.

Direktionen på OUH har modtaget offentlig kritik fra læger over dens håndtering af Svendborgsagen, hvor en 40-årige læge i landsretten blev dømt for forsømmelse.

En af de kritiske røster har været Kristian Rørbæk Madsen, der er overlæge på OUH. Efter hans offentlige kritik, blev han kaldt til samtale.

- Jeg kan bekræfte, at jeg blev kaldt til samtale d 8/11 2017 hos min ledende overlæge med 2 bisiddere på skriftlig foranledning af direktionen i anledning af mine debatindlæg om Svendborgsagen, skriver han til Fyens Stiftstidende i en mail.

Forud havde han blandt andet i Ugeskrift for Læger skrevet, at direktionen ikke har fingeren på pulsen i forhold til den kliniske virkelighed, og i Dagens Medicin, at direktionen løber fra sit ansvar for arbejdsforholdene, "når man som general lader den menige soldat ofre i retten efter tro tjeneste."

Nu har OUH bedt ham om arbejdsro.

- Ledelsen har skriftligt og mundtligt bedt mig om arbejdsro til at finde løsninger på de problemer, vi står med. Jeg ser frem til, hvilke løsninger ledelsen kommer frem med, og har derfor aktuelt ikke yderligere kommentarer til Svendborgsagen, skriver overlægen.

Annonce

Ledende overlæge: Ikke en tjenestelig samtale

Det var konstitueret ledende overlæge Jens Schierbeck, der havde samtalen med Kristian Rørbæk Madsen efter de kritiske indlæg. Om den siger han:

- Kristian skriver (offentligt, red): "skal jeg nu blive hjemme chef, når jeg nu ikke kan overholde loven". Det skal man lige tale om, og det gjorde vi så. Vi kender hinanden super godt og har arbejdet sammen i mange år, der var ikke noget dramatisk i det, siger Jens Schierbeck.

Hvad betyder det så, når Kristian Rørbæk Madsen skriver, at ledelsen både skriftligt og mundtligt har bedt ham om arbejdsro?

- Det er noget, hospitalsledelsen skal svare på.

Men det er ikke noget, der havde noget med samtalen at gøre?

- Det er da klart, at det er noget, vi snakker om, når vi sidder sammen. Der er der selvfølgelig ytringsfrihed, det er stadfæstet i loven. Man kan ikke få mundkurv på.

Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce