Annonce
Sydfyn

Har fået en god idé: Svendborg-tømrer får 4,5 millioner til sin robotvirksomhed

Peter Hartvigsen fra Svendborg har lavet en robot, der via stemmestyring kan skære gipsplader ud. Han har nu fået et millionbeløb fra EU-fonde og nu venter der flere robotter forude.

Svendborg: Peter Hartvigsen fra Svendborg har fået en god idé.

Han har tømrervirksomhed i Ringe, men udover det har han også stiftet robotvirksomheden Kobots. Hartvigsen har nemlig udviklet en robot, der gør arbejdet lettere, når det kommer til at skære gipsplader.

Amigo hedder robotten, der reagerer ved kommandoer med stemmen, og som er blevet testet af studerende fra Syddansk Universitet og Designskolen i Kolding. Her konkluderede man, at robotten kan reducere håndværkerens udskæringsarbejde fra seks til to timer.

Idéen opstod for to år siden, da Peter Hartvigsen mente, der var et stort behov og et marked for robotter i byggebranchen.

- Jeg udforskede markedet, og jeg blev vred og chokeret over, hvor man var henne udviklingsmæssigt og i forhold til, hvordan man tænkte byggebranchen kunne automatiseres. I stedet for at blive slået ud, blev jeg optimistisk, fortæller Peter Hartvigsen til Fyns Amts Avis.

Og idéen er så god, at Peter Hartvigsens virksomhed nu har fået tildelt 4,5 millioner kroner fra de to EU-fonde SME Instruments og Eurostars.

- Det er fantastisk. Ikke bare ud fra en økonomisk betragtning, men også ud fra, at det er en stor anerkendelse af det projekt, vi har gang i, fortæller stifteren af Kobots.

Annonce

Sådan fungerer robotten Amigo fra Kobots

Amigo er en tilskæringsrobot, der kan skære i gipsplader.

Robotten består af en mobil ramme og en værktøjs-adapter til forskellige typer vinkelslibere, overfræsere, dyksave og lignende samt et avanceret stykke software med talegenkendelse- og gengivelse.

Hver tømrer bærer et headset, så han har hænderne fri til at måle op og montere. Amigo spørger løbende efter de oplysninger, den skal bruge. Den siger for eksempel: "side?", "top?", "bund?" eller "angiv mål".

Tømreren styrer robotten verbalt med 25 til 50 forudbestemte svar og talrækker, og talegenkendelsen er særligt udviklet til brug på dansk, så misforståelser og fejl undgås.

Lang ansøgningsproces

Virksomheden har været igennem en lang ansøgningsproces, hvor man i første omgang bliver udvalgt ud fra et pointsystem. Her fik Kobots 13.99 point ud af en skala på 15. Dermed fik virksomheden også det såkaldte "Seal of Excellence", der er et kvalitetsstempel for virksomheder og en nøgle til at komme videre i ansøgningsprocessen.

- Seal of Excellence er ikke nødvendigvis en garanti for, at man når gennem hele ansøgningsprocessen, men da de ringer og spørger ind til blandt andet baggrunds- og regnskabsdata, havde vi på fornemmelsen, at vi var godt på vej, fortæller Hartvigsen.

Kobots kom gennem nåleøjet og har fået de 4,5 millioner kroner. Peter Hartvigsen mener, at komitéen har kunne se potentiale i hans virksomhed.

- Det er fordi, vi rammer ned i noget aktuelt. Generelt set er der ikke sket noget inden for byggeriet i mange år. Der er mangel på arbejdskraft og politiske vinde blæser, hvad angår udenlandsk arbejdskraft. Robotten er også en forbedring i forhold til arbejdsmiljø: Nedslidning, skader, støv og støj. Derfor tror jeg, vi scorer højt.

Pengene er øremærket

4,5 millioner er en god sjat penge, og Peter Hartvigsen har allerede øremærket millionerne til videreudvikling af virksomheden og dets produkter.

Der skal blandt andet laves et Feasibility studie, hvor Kobots skal blive klogere og skarpere på markedet, og hvordan deres produkt kan blive bæredygtigt.

- Det giver os en god ballast, når vi skal ud i næste omgang af fondsansøgninger, siger Hartvigsen.

Kobots-stifteren afslører desuden, at pengene også skal bruges til nye robotter.

- Vi kommer ud med tre andre produkter, der er i samme serie som Amigo, og som alle beskæftiger sig med bearbejdning i byggeriet eller på byggepladsen. To af produkterne kommer til at hedde Buddy og Caddy, og skal underbygge idéen om, at robotterne er en god ven, som man har med på arbejdet - en makker, man ikke kan undvære. Og så har vi et opmålingssystem, vi arbejder på.

- De kommer i løbet af efteråret, men mere kan jeg ikke sige, før patentet er hjemme, fortæller Peter Hartvigsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce