Annonce
Indland

Svendborg-sagen: Sag om dømt læge skal for højesteret

Sagen, der nu skal afgøres i Højesteret, begyndte på Svendborg Sygehus. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Sagen om en yngre læge fra Svendborg, som blev dømt ved landsretten i august i år for forsømmelser og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient, skal nu for Højesteret.

Den såkaldte Svendborg-sag om en yngre læge, som blev dømt ved landsretten i august i år for forsømmelser og skødesløshed i behandlingen af en sukkersygepatient, kommer nu for Højesteret

Procesbevillingsnævnet har netop afgjort, at sagen er tilstrækkelig principiel til at kunne behandles ved højeste retsinstans. Det skriver Lægeforeningen.

- Der er tale om en urimeligt hård dom i Landsretten, som vil kunne få store konsekvenser for andre læger i lignende situationer. Derfor er det meget positivt, at Højesteret nu tager sagen op. Det er afgørende for lægestanden at få en juridisk vurdering hos landets højeste retsinstans af, om de handlinger, som er begået i denne sag, virkelig kan takseres som grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Sagen drejer sig om en episode fra 2013, hvor en midaldrende mandlig patient ankommer til Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus med mavesmerter, hvor en 40-årig læge taler med patienten og indlægger ham.

Den indlagte mand har sukkersyge, men der bliver ikke foretaget en måling af mandens blodsukker, selvom lægen beder en sygeplejerske om at gøre netop dette.

Sygeplejerskerne omkring patienten opdager ikke, at han lider af sukkersyge, fordi de ikke læser patientjournalen. Heller ikke en mere erfaren læge (bagvagten) opdager det.

Bagvagten, der er kirurg, gennemgår patientens journal, men orienterer sig alene efter kirurgiske forhold. Den 1. september 2013 dør patienten.

Efter landsretsdommen har sagen fået opmærksomhed landet over, hvor tusindvis af læger har udtrykt deres bekymringer over sagens udfald med hashtagget #DetKuHaveVæretMig. Den 40-årige læge arbejder i dag ikke længere i sygehusvæsenet.

Lægeforeningen opfordrede efter landsretsdommen til at få sagen indbragt for Højesteret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce