Annonce
forside

Svendborg-sagen: Højesteretsdom kan skabe opstand blandt læger

I december afleverede hundredvis af læger 13.600 underskrifter til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) som led i kampagnen #detkuhaværetmig udsprunget af facebookgruppen "Læger for et bedre sundhedsvæsen". Begge dele er en reaktion på dommen over den 40-årige læge fra Svendorg-sagen. Arkivoto: Uffe Weng/Scanpix

Yngre Læger og facebookgruppen bag kampagnen #detkuhaveværetmig er klar til at at råbe gevaldigt op, hvis Højesteret stadfæster dom over 40-årig kollega fra den såkaldte Svendborg-sag.

Lægeforeningen har allerede meldt sig på banen med krav om lovændringer, hvis Højesteret stadfæster landsrettens dom over en 40-årig læge i den såkaldte Svendborg-sag.

Oven på dagens retsmøde i Højesteret erklærer både Yngre Læger og tovholderen for facebookgruppen "Læger for et bedre sundhedsvæsen" sig nu også klar til både protester og krav til sundhedsministeren om at ændre loven, hvis deres kollega endnu engang bliver kendt skyldig i grovere og gentagen forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en patient på Svendborg Sygehus i 2013.

- Hvis der sker en stadfæstelse af landsretsdommen, har vi et udestående med ministeren, med loven og med praksis på området, lyder det fra Yngre Lægers næstformand Anders Krog Vistisen.

Stort set hele Yngre Lægers bestyrelse var mødt frem i Højesteret for at overvære sagen, der begyndte med en frifindelse i byretten i Svendborg for knap et år siden, førte til en bøde på 5000 kroner i landsretten i Odense i sensommeren, og som den dømte læge af Procesbevillingsnævnet har fået lov til nu at få prøvet i Højesteret.

Anders Krog Vistisen ser dog kun ét scenarie for sig.

- Det er min forventning, at hun bliver frifundet. Andet vil overraske mig. Men skulle det ske, skal vi i dialog med ministeren og Folketinget, siger han og uddyber:

- For hele lægestanden handler det her om, hvordan man opfatter tillid til læger. Det paradoksale er her, at patienten utvivlsomt ikke har den bedste behandling, men den her sag kan betyde, at læger bliver mere defensive i deres tilgang til behandling, og det er ultraskadeligt for patienterne, mener næstformanden.

Svendborg-sagen kort

Februar 2017: Det, der senere bliver døbt Svendborg-sagen, bliver indledt ved byretten i Svendborg. En på det tidspunkt 39-årig kvindelig og 54-årig mandlig læge er tiltalt for at have udvist grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i behandlingen af en patient, der blev indlagt på Fælles Akut Modtagelse på Svendborg Sygehus natten til 5. august 2013. Manden har sukkersyge, men får ikke målt sit blodsukker under sin indlæggelse, og morgenen efter er han gået i koma. Han dør en måned senere af svær hjerneskade som følge af for lavt blodsukker.

Marts 2017: I kølvandet på det første retsmøde i sagen får den 39-årige læge massiv opbakning i form af en facebookgruppe, hvor 2000 læger giver udtryk for deres sympati med den tiltalte samtidig med, at de protesterer over, at der overhovedet er rejst tiltale, fordi de mener, at sagen mest af alt handler om stressende arbejdsforholdene for læger rundt på landets sygehuse.

April 2017: Byretten afsiger dom i sagen. Begge læger bliver frifundet.

August 2017: Sagen er for landsretten i Odense. Her får den 54-årige læge stadfæstet sin frifindelse, mens den 39-årige læge kendes skyldig og bliver idømt en bøde på 5000 kroner. Lægen bliver dømt for en række fejl i behandlingen af patienten, men landsretsdommeren understreger, at der ikke er grundlag for at fastslå, at der er en sammenhæng mellem fejlene og patientens død. Dommen afføder massive protester fra adskillige tusinde læger og andet sundhedspersonale. Under #detkuhaveværetmig udtrykker de dyb bekymring over konsekvenserne af dommen på de sociale medier.

November 2017: Procesbevillingsnævnet afgør, at den 39-årige læge kan få sin sag prøvet ved Højesteret. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, kalder det "afgørende for lægestanden", at landets højeste retsinstans tager stilling til, om de fejl, lægen har begået i sagen, skal betragtes som grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed.

Januar 2018: Flere end 8000 af landets læger skriver under på et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed, som de mener agerer agressivt og fjendtligt over for lægerne. Blandt andet fordi en ledende medarbejder fra styrelsen offentlig udtaler, at han mener, den 54-årige læge, der blev frifundet i landsretten, er skyldig. Styrelsen beklager senere udtalelsen.

21. marts 2018: Sagen er for Højesteret. Der bliver afsagt dom onsdag 28. marts.

Demonstration kan komme på tale

Lægen er dømt efter autorisationslovens §75 for grovere og gentagen forsømmelse og skødesløshed i behandlingen af en 66-årig mand, der blev indlagt på i Svendborg Sygehus' akutmodtagelse en nat i august 2013.

Manden blev indlagt med mavesmerter, men led også af diabetes. Den 40-årige læge har i by- og landsretten forklaret, at hun derfor mundtligt ordinerede måling af mandens blodsukker over for en sygeplejerske, men målingerne blev ikke udført.

Lægen er dømt for ikke at have skrevet ind i journalen, at hun havde ordineret blodsukkermåling, for ikke at have lagt en plan for, hvordan patienten skulle have behandlet sin diabetes under indlæggelsen, og for ikke at have fulgt op på, at blodsukkeret blev målt, sådan som hun ordinerede.
Patienten mistede bevidstheden morgenen efter og døde en måned senere af svær hjerneskade som følge af lavt blodsukker.

Den 40-årige læge blev frifundet i byretten, men idømt en bøde på 5000 kroner i landsretten. I kølvandet på dommen opstod facebookgruppen "Læger for et bedre sundhedsvæsen" og ud af den kampagnen #detkuhaveværetmig på de sociale medier, hvor tusindvis af læger protesterede mod dommen og erklærede sympati med den dømte kollega.

Læge Tobias Ramm Eberlein er tovholder på facebookgruppen. Lige som Yngre Læger er han på vegne af facebookgruppen klar til at kræve lovændringer, hvis landsretsdommen over den 40-årige læge stadfæstes.

- Det er vi nødt til, for så stemmer loven ikke overens med den virkelighed, vi som læger lever og arbejder i. Det betyder noget for, om vi overhovedet kan have et sundhedsvæsen for alle patienter i Danmark. Hvis der er så stort fokus på dokumentation og kontrol, går det ud over andre funktioner. Vi har jo også kun 24 timer i døgnet og kan kun være ét sted ad gangen, siger han.

Lægerne har tidligere demonstreret som følge af landsretsdommen. Det kan komme på tale igen, mener Tobias Ramm Eberlein.

- Jeg vil bestemt ikke udelukke, at der kan komme demonstrationer. Jeg kan ikke forestille mig, det går stille for sig, hvis der sker en stadfæstelse, siger han.

Højesteret voterer nu i en uge. Onsdag 28. marts bliver dommen offentliggjort på Højesterets hjemmeside.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Ny affaldssortering møder kritik: Gartner kører nu 35 km i sin dieselbil for at komme af med hækaffald

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Valgte uprøvet løsning: Odense Letbane ville spare millioner, men er endt i store problemer

Fyn For abonnenter

Ny viceborgmester i Odense smækker røret på: Vred over spørgsmål om 112.000 kroner i honorar

Nordfyn

Laila får julehjælp: - Det gør, at jeg kan give mine døtre en jul, der minder mere om klassekammeraternes

Navne For abonnenter

Ung skuespillers dagbog op til sidste del af "Stormfulde højder": Jeg gi’r den syv stjerner, én til hver af mine medskuespillere

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Assens For abonnenter

Par med tre små børn boede i nedbrændt hus: - Det er ganske forfærdeligt

Nyborg

Debat: Lovændring er godt for Nyborg og hele Fyn

Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprang alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Fyn

Hjælp til bilister i kø: Storebæltsbroen lukker to gange natten til søndag

Nordfyn For abonnenter

Aktindsigt afslører: Nordfyns Kommune hjælper kæmpe kvægfarm tæt på Odense Fjord gennem kattelem

Erhverv For abonnenter

Nordsjællandske Kamma og Jakob jubler: Har fået 900.000 kroner til drømmeprojekt på Fyn, men én vigtig ting mangler

Annonce