Annonce
Sydfyn

Svendborg kan vinde igen: Seniorprojekt med i kapløb om stor idrætspris

Svendborgs anerkendte senioridrætsprojekt, Svendborg Senior Idræt, har rundet 1030 medlemmer og er nu nomineret til Danskernes Idrætspris. Arkivfoto Katrine Becher Damkjær
Svendborg Senior Idræt er nomineret til Danmarks Idrætsforbunds breddepris, som SG-Huset vandt ved premieren i 2015.

Svendborg: - Vi er utrolig glade for den anerkendelse.

Sådan siger formanden for Svendborg Senior Idræt, Hans Ulrik Schaffalitzky De Muckadell, efter at den store seniorforening onsdag blev nomineret til Danmarks Idrætsforbunds breddepris, Danskernes Idrætspris.

Der er nomineret i alt 24 idrætsprojekter – tre projekter i hver af de otte forskellige landsdele – og de skal nu dyste om æren og prisen på 100.000 kroner. Prisen uddeles i forbindelse med DR-showet Sport 2019 i Jyske Bank Boxen i Herning den 4. januar.

I indstillingen af Svendborg-projektet lægges der vægt på, at Svendborg Senior Idræt tilbyder idræt til alle fra 60 til 100 år, og at projektet også har fokus på at forebygge ensomhed og sikre, at de ressourcestærke seniorer giver en hånd til de knapt så ressourcestærke, så alle oplever glæden ved bevægelse og fællesskab.

”Projektet foregriber et behov hos en voksende gruppe af ældre motionister, som fremover vil blive endnu større. Det omfavner senioridrætten i bredeste forstand, hvor der både er plads til den unge 60-årige med fuld fart frem og den ældre pensionist, som kun kan dyrke idræt ved en stol på ældrecentret”, står der i indstillingen.

Annonce

De fynske nominerede

En jury har nomineret disse tre fynske idrætsprojekter til Danskernes Idrætspris.
  • Pushing Daisies Girl Skate: En gruppe piger, der står på skateboard sammen og skaber øget opmærksomhed om pigeskate i Odense – en sport, der ellers er kendt for at være mandsdomineret.
  • Svendborg Senior Idræt: Idræt har ingen alder – det er aldrig for sent er et initiativ fra Svendborg Senior Idræt, der tilbyder idræt til alle ældre i alderen 60-100 år.
  • Børnebasket Odense giver børn mulighed for at spille basket uden at fokusere på resultater og kampe. Her vil man gøre op med forestillingen om, at man går til idræt for at blive professionel eller for at vinde kampe.

Det fynske dommerpanel har bestået af den tidligere professionelle fodboldspiller Lars Jacobsen, Nadia Rosgaard Lauritzen, der repræsenterer foreningslivet via DIF’s Idrætspanel og P4 Fyns tovholder på Danskernes Idrætspris, Anne Mette Dam Thrane.

Skulderklap til idrætskommunen

Kommunens senior-, fritids- og idrætskonsulent Birthe Bergmann var med til at starte et nyt idrætstilbud for seniorer i Svendborg i 1991. I 2012 blev projektet i forbindelse med en sparerunde løsrevet fra kommunen og flyttet over i en forening, der lige har rundet 1030 medlemmer.

Birthe Bergmann betragter nomineringen som et skulderklap til både seniorprojektet og til Svendborg som idrætskommune.

- Svendborg er kendt for sit idrætsskole-projekt, som nu også går helt ned i daginstitutionerne, og med denne nominering får seniorprojektet også en anerkendelse. Vi kan som kommune bryste os af, at vi har gode tilbud til alle aldre – fra 0 til 100 år. Svendborg er med helt fremme inden for sport, idræt og motion, siger Birthe Bergmann.

Danskernes Idrætspris blev første gang uddelt i 2015, og her var det folkene bag SG-Huset i Svendborg, der blev hyldet på scenen i Herning.

I de følgende år var frivilligforeningen Broen, Børnebasketfondet og projektet Fit for Kids nomineret til prisen, og sidste år nåede Thurø Sejlklubs projekt ”Sejl og studér” helt frem blandt de tre finalenominerede – dog uden at vinde.

Årets felt på 24 nominerede skal også barberes ned til tre finalister, og det sker ved en afstemning på nettet på danskernesidrætspris.dk.

Den 4. december slutter afstemningen, og det er herefter op til bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund at finde vinderen, som altså hyldes ved showet i Herning den 4. januar næste år.

Birthe Bergmann kom til Svendborg i 1991 og blev fastansat året efter. Hun har arbejdet med senioridræt siden og har i dag titlen senior- fritids- og idrætskonsulent. Arkivfoto Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce