Annonce
forside

Svendborg Jollen - 50 år ung og stadig den bedste

En herlig øvedag i Thurøbund. Når søspejderne sejler på weekend eller ferie, er der plads til fem overnattende børn og unge om bord i Svendborg Jollen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Bjørn Jensens konstruktion fra 1969 er i dag søspejdernes bedste bud på et sikkert fartøj med plads til en patrulje. Nu har søspejderne i Svendborg, Rudkøbing og på Thurø fået syv nybyggede joller. Søsiden tog til sejlads i Thurøbund.

For søspejderne er Thurøbund det ideelle farvand til øvelsessejlads. Sikkert og overskueligt.

Da Søsiden besøger det nationale søspejdercenter er vejrguderne tilmed i solskinshumør. I jævnt doserede pust kan en god håndfuld børn og unge fra Niels Juel Søgruppe i Svendborg øve sig på kryds, læns og halvvind. Med den forårsgrønne skov som landlig kontrast står de ud i søgruppens lyseblå, nybyggede Svendborg Jolle Sulen II.

Næsten som var det en iscenesat reklamefilm svarer både søspejderne og deres leder enstemmigt på, at den 50-år gamle konstruktion Svendborg Jollen også i 2018 er det perfekte fartøj for børn og unge med mod på forening af sejlads, samvær og holdånd.

- Båden er ikke for lille og ikke for stor. Vi kan tumle den. Vi føler os trygge i den, lyder det fra søspejder Irene Bøtker, Svendborg.

Sammen med de øvrige medlemmer af Niels Juel Søgruppe i Svendborg møder Irene Bøtker til de ugentlige sejladsaftener med udgangspunkt i Svendborgs runde lystbådehavn.

Annonce

FAKTA; Søspejderne og Svendborg Jollen

Søspejderne i Det Danske Spejderkorps har 24 afdelinger rundt i landet. Søspejdere som begreb har eksisteret i over 100 år.Ved Det Sydfynske Øhav har søspejdere aktivitet i Rudkøbing Gruppe, i Niels Juel Søgruppe i Svendborg samt i Krage Sø-gruppe i Vester Aaby ved Faaborg.

Thurøbund Spejdercenter har eksisteret i mere end 40 år og er ejet af Det Danske Spejderkorps. Med en række faciliteter i land og egen bådebro er det nationalt center for søspejderne.

Centrets flåde omfatter bl. a. fartøjer af typerne kano, kajak, robåd, Megin, Optimist, Svendborg Jollen og Aalborg Jollen.

Svendborg Jollen er en knæk-spantet, synkefri glasfiber-sejljolle.

Svendborg Jollen er designet af skibsingeniør Bjørn Jensen i Svendborg i 1968-69.

Svendborg Jollen har i cockpittet plads til syv-otte børn eller unge. Under fordæk stuverum / to sovepladser.

Svendborg Jollen kan føre fok, genua eller spiler samt storsejl. Bermuda-rigget. Mast oprindelig af træ og senere af aluminium.

Roret er påhængslet hækken. Plads til påhængsmotor.

Svendborg Jollens data: Længde 5,8 m (19 fod), bredde 2,2 m, dybgang 0,85 m, kølvægt 220 kg (finnekøl af jern). Vægt 760 kg.

Svendborg Jollen findes i to varianter: Den meget udbredte Svendborg Senior (med kahyt) samt Svendborg Racing kun bygget i få eksemplarer.

Den sydfynske bådebygmester Poul Oddersborg har gennem godt 30 år bygget alle tre modeller, i alt 200 eksemplarer. sosn

En herlig øvedag i Thurøbund. Når søspejderne sejler på weekend eller ferie, er der plads til fem overnattende børn og unge om bord i Svendborg Jollen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

SØSIDEN VIDEO: Svendborg Jollen på sejlads i Thurøbund

Skulle vinden flove af, kan søspejderne trække i snoren til en påhængsmotor. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Sikkerhed til søs har høj prioritet på det nationale Thurøbund Spejdercenter. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

- Frisk luft og godt samvær

- Jeg kan godt lide det. Vi får frisk luft, vi lærer at sejle og vi har et godt samvær, fremhæver Irene Bøtker.

I sæsonen, der strækker sig fra maj til oktober, er også programmeret weekend-ture og feriesejlads:

- Vi sejler i en fire-fem timer til en ø og går så i havn og bygger teltet op på båden. På den måde får vi får set en hel masse, som man måske ikke gør hvis man ikke har en båd, siger Irene Bøtker.

Storebror Bjørn Bøtker, Svendborg går også til søspejder. Bjørn Bøtker har sejlet i ni år i Niels Juel Søgruppe, og han kan se tilbage på mange minderige oplevelser: - Vi har sejlet til Lolland-Falster og op til Egå til en international lejr, hvor vi har haft samvær sammen med søspejdere fra hele verden, fortæller Bjørn Bøtker.

Søspejder Irene Bøtker, Svendborg: - Vi får frisk luft, oplever en masse og har et godt samvær. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Bjørn Bøtker, Svendborg har været aktiv søspejder i Niels Juel Søgruppe i ni år. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Prøvede at vælte den

Som erfaren Svendborg Jollen-sejler priser Bjørn Bøtker også pladsforholdene om bord i den åbne, knap seks meter lange sejlbåd:

- Man skulle måske ikke tro det, men der er egentlig god plads i den. Der kan sove tre i cockpittet og to ude foran. Du har plads til bagage og du bliver ikke mast eller noget, forklarer Bjørn Bøtker og roser også sejlegenskaber og sikkerhed:

- Jollen ligger stabilt i vandet. Den er og føles sikker. Jeg har prøvet at lægge den ned. Det lykkedes heldigvis ikke, siger Bjørn Bøtker.

Niels Juel Søgruppe har base i Færgegården ved Svendborgs runde lystbådehavn og er en af Danmarks ældste søspejdergrupper.

Søgruppen med bl. a. bådkonstruktør Bjørn Jensens børn var også den første, der anvendte hans konstruktion Svendborg Jollen til øvelses-sejlads.

Ud til pælen og op med sejlene ... Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Hver torsdag på Sundet

Søspejdergruppen og de fem ledere mødes hver torsdag. Sommeren igennem sejler jollerne på Svendborgsund eller længere væk.

Når sæsonen er slut, afrigger søspejderne selv bådene. Om vinteren læres og vedligeholdes maritime færdigheder og i april gøres jollerne søklar igen.

Både til lands og til søs er søspejdernes mål at udvikle børn og unge til ansvarlige, selvstændige mennesker med en veludviklet holdånd. Søspejderne optager medlemmer fra omkring 10 års-alderen.

Så er det afgang til en øvelsessejlads i Thurøbund. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Den nybygegde Svednborg Jolle Sulen II er netop taget i brug af Niels Juel Søgruppe i Svendborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Denne lidt større Maxi 68-sejlbåd står også til rådighed for de mere rutinerede søspejdere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
En patruljefuld søspejdere fra Niels Juel Søgruppe i Svendborg klar til øvelsessejlads i Thurøbund på en solrig fridag i maj: Nicolai S. Petersen (forrest), Mathias Winding, Irene Bøtker, Kewin W. Kyane og i bageste række Bjørn Bøtker, Carl Caspersen og Sebastian B. Nissen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce