Annonce
forside

Svendborg-historisk færge solgt til husbåd

Den tidligere m/f Svendborgsund på bedding hos Ring-Andersen, hvor den blev bygget til Vindeby-overfarten i 1947. Færgen får en fremtid som husbåd i København. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Den gamle Vindeby-færge, der var planer om at gøre til café eller museum i Svendborg, er slæbt til København

Annonce

En Svendborgsund-historisk færge er lige så stille forsvundet fra sin mangeårige oplægger-plads på Ring-Andersens værft på Frederiksøen.

Den gamle træfærge fra tiden før Svendborgsundbroen stod klar i 1966 er af en Svendborg-bugserbåd slæbt til København. Så vidt Fyens.dk erfarer, er det en ny ejers plan her at ombygge færgen og derefter at anvende den til husbåds-formål.

Færgen blev søsat fra Ring-Andersens værft i 1947 som den kun anden motordrevne bilfærge på ruten Svendborg-Vindeby. På det tidspunkt blev ruten kun betjent af m/f Taasinge bygget hos Ring-Andersen i 1926. Hjuldamperen Fritz Juel var året før taget ud af drift og solgt til Svendborg Skibsværft.

Nybygningen fik navnet Svendborgsund, og i en tid med voksende bilisme blev den en fordobling af kapaciteten på overfarten Fyn-Tåsinge.

M/f Svendborgsund holdt på lige til broen blev indviet for snart 50 år siden. Efter nogle få måneder som oplagt, blev færgen i foråret 1967 solgt til overfarten på Randers Fjord og skiftede dengang navn til Udbyhøj. Med færgen fulgte broklapper og portaler - en komplet pakke til en overfart.

Efter de små tyve år på Svendborgsund nåede færgen næsten 40 år på Randers Fjord, indtil den blev afløst af kabeltrukket tonnage i 2006.

I Svendborg fik restauratør og tidligere maskinmester Launy Lindahl fra Børsen øje på den udbudte færge og kunne ikke modstå fristelsen til at købe den tilbage til Svendborg. Det skete i 2008 med intentioner om et sted i Svendborg Havn at anvende færgen til café-servering og som et stykke sydfynsk maritimhistorie til beskuelse.

Trods forskellige forsøg på at realisere projektet blev det ikke til noget. Færgen har det meste af tiden ligget på eller ved Frederiksøen.

For et par år siden tilbød Launy Lindahl at forære sin færge til et fond, der skulle stå for bevaringen. Ingen meldte sig som interesserede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce