Annonce
forside

Svendborg-historisk færge solgt til husbåd

Den tidligere m/f Svendborgsund på bedding hos Ring-Andersen, hvor den blev bygget til Vindeby-overfarten i 1947. Færgen får en fremtid som husbåd i København. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Den gamle Vindeby-færge, der var planer om at gøre til café eller museum i Svendborg, er slæbt til København

En Svendborgsund-historisk færge er lige så stille forsvundet fra sin mangeårige oplægger-plads på Ring-Andersens værft på Frederiksøen.

Den gamle træfærge fra tiden før Svendborgsundbroen stod klar i 1966 er af en Svendborg-bugserbåd slæbt til København. Så vidt Fyens.dk erfarer, er det en ny ejers plan her at ombygge færgen og derefter at anvende den til husbåds-formål.

Færgen blev søsat fra Ring-Andersens værft i 1947 som den kun anden motordrevne bilfærge på ruten Svendborg-Vindeby. På det tidspunkt blev ruten kun betjent af m/f Taasinge bygget hos Ring-Andersen i 1926. Hjuldamperen Fritz Juel var året før taget ud af drift og solgt til Svendborg Skibsværft.

Nybygningen fik navnet Svendborgsund, og i en tid med voksende bilisme blev den en fordobling af kapaciteten på overfarten Fyn-Tåsinge.

M/f Svendborgsund holdt på lige til broen blev indviet for snart 50 år siden. Efter nogle få måneder som oplagt, blev færgen i foråret 1967 solgt til overfarten på Randers Fjord og skiftede dengang navn til Udbyhøj. Med færgen fulgte broklapper og portaler - en komplet pakke til en overfart.

Efter de små tyve år på Svendborgsund nåede færgen næsten 40 år på Randers Fjord, indtil den blev afløst af kabeltrukket tonnage i 2006.

I Svendborg fik restauratør og tidligere maskinmester Launy Lindahl fra Børsen øje på den udbudte færge og kunne ikke modstå fristelsen til at købe den tilbage til Svendborg. Det skete i 2008 med intentioner om et sted i Svendborg Havn at anvende færgen til café-servering og som et stykke sydfynsk maritimhistorie til beskuelse.

Trods forskellige forsøg på at realisere projektet blev det ikke til noget. Færgen har det meste af tiden ligget på eller ved Frederiksøen.

For et par år siden tilbød Launy Lindahl at forære sin færge til et fond, der skulle stå for bevaringen. Ingen meldte sig som interesserede.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce