Annonce
Sydfyn

Svendborg har fået en ny lokalliste: Vindmøllemodstander valgt som spids

H.C. Wulff er ny spidskandidat for den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Borgerlisten Svendborg har set dagens lys. Spidskandidat er den tidligere venstremand H.C. Wulff, der nok er bedst kendt fra vindmøllesagen på Tåsinge.

Svendborg: Borgerne har behov for et alternativ til de etablerede partier, når de om to år skal en tur i stemmeboksen for at sætte deres kryds til kommunalvalget.

Det er grundtanken bag den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg, som havde stiftende generalforsamling tirsdag den 5. november.

Bag listen står ikke ukendte navne i det lokalpolitiske landskab. Spidskandidaten er H.C. Wulff, der for nogen er bedst kendt som en af modstanderne til de to Skiftekær-vindmøller på Tåsinge, som han er nabo til.

Ved seneste kommunalvalg stillede han desuden op for Venstre, mens lokallistens øvrige bestyrelse består af Jens Engqvist, Steen Molnit, Uffe Kjærø og Stefan Harboe Andersen. De tre sidstnævnte stillede ved valget i 2017 alle op for Svendborg Lokalliste.

- Vi vil gerne give borgere, der måske ikke på traditionel vis interesserer sig for politik, en mulighed for at engagere sig i lokalområdet, begrunder spidskandidat H.C. Wulff beslutningen om at starte den nye lokalliste.

Annonce

Borgerlisten Svendborg

Borgerlisten Svendborg havde stiftende generalforsamling 5. november 2019. Listen kan følges på www.Svendborger.dk.

H.C. Wulff fra Tåsinge er valgt som spidskandidat. Bestyrelsen består derudover af Jens Engqvist, Steen Molnit, Stefan Harboe Andersen og Uffe Kjærø.

Borgerlistens hovedformål er:

1. At arbejde for en politik, der sikre en kommunal service, hvor høj kvalitet og service er nøgleord, kommunen skal være til for borgerne, ikke omvendt.

2. At arbejde for den størst mulige åbenhed i de politiske processer, så borgerne får mulighed for aktiv medvirken før beslutningerne tages i byrådet.

3. At arbejde for at kommunens økonomi styrkes ved at arbejde med effektivitet og kvalitet i forvaltningen, prioritere kommunens kerneopgaver, arbejde for en effektiv bosætningspolitik.

4. At arbejde for at udviklingen af Svendborg Kommune inddrager alle lokalområder, og at Svendborg by forbedrer sit brand og identitet som søfartsbyen og Sydfyns hovedstad.

Kilde: Borgerlisten Svendborg

Skal høres i tide

Et af lokallistens erklærede mål er at bringe den politiske proces tættere på den enkelte borger, forklarer den 58-årige spidskandidat.

- Vejen til indflydelse kan være lidt lang og trang. I dag er det nemlig sådan, at vil man gøre sin indflydelse gældende, kan man måske godt få politikerne i tale, men det er tit vanskeligt efterfølgende, når politikene skal have deres bagland i orden og så videre. Det vil vi gerne lave om på, siger H.C. Wulff.

- Blandt andet har vi en meget flad struktur i listen uden, at man skal igennem en meget kringlet beslutningsgang for at udvikle på politik. Der er det meget mere besværligt hos de etablerede partier, hvor der er bestyrelser, byrådsgrupper og bagland, der skal blive enige, siger han.

Et andet af listens mål er at sørge for, at de relevante debatter tages inden og ikke efter de politiske beslutninger er truffet.

- Op til valget vil vi derfor bruge sociale medier og alle de platforme, vi kan komme i nærheden af til at få rejst den politiske debat, inden tingene bliver rejst i byrådet. Det er en vigtig kvalitet at inddrage borgerne i beslutningerne, inden de bliver truffet, siger spidskandidaten.

Det er i sager om de nedlagte parkeringspladser på torvet, etablering af et biogasanlæg på Tåsinge og teaterplanerne på Frederiksøen, hvor de gode argumenter først bliver hørt alt for sent i processen, påpeger H.C. Wulff.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man lyttede mere til befolkningen og tog deres fine input med. Og det skal ikke være efter løbet er kørt, som der er mange eksempler på, siger han.

Måske ny borgmester

I den pressemeddelelse, som Borgerlisten Svendborg har sendt ud, står der, at den er upolitisk.

Men hvordan er det overhovedet muligt?

- På en måde er det også noget sludder og vrøvl, for vi vil jo gerne blande os i politik og de beslutninger, der skal tages. Vi mener dog, at vi er upolitiske i traditionel form, da vi ikke er tilknyttet nogle af de andre partier, og vi er ikke en underafdeling af S, SF eller V, siger H.C. Wulff, der ikke konkret kan pege på, hvor i det polititiske højre-venstre-spektre listen vil ligge.

- På børne- og ungeområdet har vi mange lighedspunkter med SF's politik, men med hensyn til økonomi og erhvervsvenlighed hælder vi måske mere til den anden side, siger han.

Har I en holdning til, hvem der skal være borgmester i Svendborg?

- Det har vi sådan set ikke endnu. Vi vil gerne støtte en borgmester, som i videst mulig udstrækning går ind for de ting, vi går til valg på, svarer spidskandidaten, der indrømmer:

- Som det er nu, så er det ikke Bo (Hansen, nuværende borgmester, red.). Men når nu vi viser os på banen og forhåbentligt får stor opbakning fra borgerne, kan det måske presse Bo i den retning. Så jeg vil ikke udelukke nogen. Alt er i spil, lyder det fra H.C. Wulff.

En plads til lokallister

Ingen lokallister kom ind i byrådet ved seneste valg, og både Liste T og Svendborg Lokalliste måtte sige farvel til deres pladser i det fine selskab.

For få dage siden kom det så frem, at Svendborg Lokalliste lukker og slukker endegyldigt.

Alligevel mener H.C. Wulff, at Borgerlisten Svendborg kommer til at stå godt ved valget i 2021.

- Når man kigger på, hvor ivrige borgerne er på at debattere alle de mange sager, kan man se, at lysten til at engagere sig politisk er stor. Men de vil ikke gøre det på traditionel vis. Det er det, vi gerne vil arbejde for, og det vil tiltale mange, tror jeg.

Beslutningen om at etablere den nye lokalliste faldt nogenlunde samtidigt med, at Svendborg Lokalliste valgte at opløse sig selv, forklarer H.C. Wulff.

- Vi var ikke enige i analysen om, at der ikke er behov for en borgerliste i Svendborg, men har i stedet ment, at det var vigtigt at give borgerne en mulighed for at stemme på andre end de traditionelle.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce