Annonce
Sydfyn

Svendborg har fået en ny lokalliste: Vindmøllemodstander valgt som spids

H.C. Wulff er ny spidskandidat for den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg. Arkivfoto: Tim K. Jensen
Borgerlisten Svendborg har set dagens lys. Spidskandidat er den tidligere venstremand H.C. Wulff, der nok er bedst kendt fra vindmøllesagen på Tåsinge.
Annonce

Svendborg: Borgerne har behov for et alternativ til de etablerede partier, når de om to år skal en tur i stemmeboksen for at sætte deres kryds til kommunalvalget.

Det er grundtanken bag den nye lokalliste, Borgerlisten Svendborg, som havde stiftende generalforsamling tirsdag den 5. november.

Bag listen står ikke ukendte navne i det lokalpolitiske landskab. Spidskandidaten er H.C. Wulff, der for nogen er bedst kendt som en af modstanderne til de to Skiftekær-vindmøller på Tåsinge, som han er nabo til.

Ved seneste kommunalvalg stillede han desuden op for Venstre, mens lokallistens øvrige bestyrelse består af Jens Engqvist, Steen Molnit, Uffe Kjærø og Stefan Harboe Andersen. De tre sidstnævnte stillede ved valget i 2017 alle op for Svendborg Lokalliste.

- Vi vil gerne give borgere, der måske ikke på traditionel vis interesserer sig for politik, en mulighed for at engagere sig i lokalområdet, begrunder spidskandidat H.C. Wulff beslutningen om at starte den nye lokalliste.

Borgerlisten Svendborg

Borgerlisten Svendborg havde stiftende generalforsamling 5. november 2019. Listen kan følges på www.Svendborger.dk.

H.C. Wulff fra Tåsinge er valgt som spidskandidat. Bestyrelsen består derudover af Jens Engqvist, Steen Molnit, Stefan Harboe Andersen og Uffe Kjærø.

Borgerlistens hovedformål er:

1. At arbejde for en politik, der sikre en kommunal service, hvor høj kvalitet og service er nøgleord, kommunen skal være til for borgerne, ikke omvendt.

2. At arbejde for den størst mulige åbenhed i de politiske processer, så borgerne får mulighed for aktiv medvirken før beslutningerne tages i byrådet.

3. At arbejde for at kommunens økonomi styrkes ved at arbejde med effektivitet og kvalitet i forvaltningen, prioritere kommunens kerneopgaver, arbejde for en effektiv bosætningspolitik.

4. At arbejde for at udviklingen af Svendborg Kommune inddrager alle lokalområder, og at Svendborg by forbedrer sit brand og identitet som søfartsbyen og Sydfyns hovedstad.

Kilde: Borgerlisten Svendborg

Annonce

Skal høres i tide

Et af lokallistens erklærede mål er at bringe den politiske proces tættere på den enkelte borger, forklarer den 58-årige spidskandidat.

- Vejen til indflydelse kan være lidt lang og trang. I dag er det nemlig sådan, at vil man gøre sin indflydelse gældende, kan man måske godt få politikerne i tale, men det er tit vanskeligt efterfølgende, når politikene skal have deres bagland i orden og så videre. Det vil vi gerne lave om på, siger H.C. Wulff.

- Blandt andet har vi en meget flad struktur i listen uden, at man skal igennem en meget kringlet beslutningsgang for at udvikle på politik. Der er det meget mere besværligt hos de etablerede partier, hvor der er bestyrelser, byrådsgrupper og bagland, der skal blive enige, siger han.

Et andet af listens mål er at sørge for, at de relevante debatter tages inden og ikke efter de politiske beslutninger er truffet.

- Op til valget vil vi derfor bruge sociale medier og alle de platforme, vi kan komme i nærheden af til at få rejst den politiske debat, inden tingene bliver rejst i byrådet. Det er en vigtig kvalitet at inddrage borgerne i beslutningerne, inden de bliver truffet, siger spidskandidaten.

Det er i sager om de nedlagte parkeringspladser på torvet, etablering af et biogasanlæg på Tåsinge og teaterplanerne på Frederiksøen, hvor de gode argumenter først bliver hørt alt for sent i processen, påpeger H.C. Wulff.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man lyttede mere til befolkningen og tog deres fine input med. Og det skal ikke være efter løbet er kørt, som der er mange eksempler på, siger han.

Annonce

Måske ny borgmester

I den pressemeddelelse, som Borgerlisten Svendborg har sendt ud, står der, at den er upolitisk.

Men hvordan er det overhovedet muligt?

- På en måde er det også noget sludder og vrøvl, for vi vil jo gerne blande os i politik og de beslutninger, der skal tages. Vi mener dog, at vi er upolitiske i traditionel form, da vi ikke er tilknyttet nogle af de andre partier, og vi er ikke en underafdeling af S, SF eller V, siger H.C. Wulff, der ikke konkret kan pege på, hvor i det polititiske højre-venstre-spektre listen vil ligge.

- På børne- og ungeområdet har vi mange lighedspunkter med SF's politik, men med hensyn til økonomi og erhvervsvenlighed hælder vi måske mere til den anden side, siger han.

Har I en holdning til, hvem der skal være borgmester i Svendborg?

- Det har vi sådan set ikke endnu. Vi vil gerne støtte en borgmester, som i videst mulig udstrækning går ind for de ting, vi går til valg på, svarer spidskandidaten, der indrømmer:

- Som det er nu, så er det ikke Bo (Hansen, nuværende borgmester, red.). Men når nu vi viser os på banen og forhåbentligt får stor opbakning fra borgerne, kan det måske presse Bo i den retning. Så jeg vil ikke udelukke nogen. Alt er i spil, lyder det fra H.C. Wulff.

Annonce

En plads til lokallister

Ingen lokallister kom ind i byrådet ved seneste valg, og både Liste T og Svendborg Lokalliste måtte sige farvel til deres pladser i det fine selskab.

For få dage siden kom det så frem, at Svendborg Lokalliste lukker og slukker endegyldigt.

Alligevel mener H.C. Wulff, at Borgerlisten Svendborg kommer til at stå godt ved valget i 2021.

- Når man kigger på, hvor ivrige borgerne er på at debattere alle de mange sager, kan man se, at lysten til at engagere sig politisk er stor. Men de vil ikke gøre det på traditionel vis. Det er det, vi gerne vil arbejde for, og det vil tiltale mange, tror jeg.

Beslutningen om at etablere den nye lokalliste faldt nogenlunde samtidigt med, at Svendborg Lokalliste valgte at opløse sig selv, forklarer H.C. Wulff.

- Vi var ikke enige i analysen om, at der ikke er behov for en borgerliste i Svendborg, men har i stedet ment, at det var vigtigt at give borgerne en mulighed for at stemme på andre end de traditionelle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce