Annonce
Navne

Svendborg har fået en korshærspræst: Holder julegudstjeneste for socialt udsatte i varmestue

Mai Bjerregaard Andersen har fungeret som præst hos Kirkens Korshær i Svendborg siden den 1. september. Her ses hun i varmestuen på Dronningholmsvej, hvor brugerne kan glæde sig over, at den nye korshærspræst holder julegudstjeneste den 24. december. Foto: Katrine Becher Damkjær
Svendborg har fået sin første korshærspræst. Det er Mai Bjerregaard Andersen, der siden september har haft sin faste gang i varmestuen på Dronningholmsvej, og som juleaften bringer kirken ud til brugerne.
Annonce

Når danskerne juleaften valfarter til landets kirker, vil der ifølge korshærspræst, Mai Bjerregaard Andersen, være langt mellem såkaldt socialt udsatte på bænkerækkerne.

En del af dem ville have svært ved at overkomme at forholde sig til de nye rammer, som en kirke ville være for dem.

Det med at sidde omgivet af fremmede kan være lige så svært, og det er nogle af grundene til, at Kirkens Korshær inviterer til julegudstjeneste flere steder i landet.

Det gælder nu også i Svendborg med Mai Bjerregaard Andersen som leverandør af den gejstlige betjening.

- Indtil nu har jeg holdt andagter hos Kirkens Korshær i Svendborg en gang om måneden som præst for Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde. Juleaften gør jeg det som korshærspræst for brugerne af varmestuen og andre, siger Mai Bjerregaard Andersen.

Jeg kommer også med den tilgang, at jeg ser ethvert menneske som et menneske med værdi og som skabt i Guds billede. Så kan det godt være, at den enkelte ikke selv har den tro, men det har jeg.
Annonce

Præsten skal sætte sig i spidsen

Personalet i varmestuen tager dagligt imod omkring 40 personer, der for manges vedkommende er socialt udsatte, og som kan få en kop kaffe, købe et billigt måltid og få en snak med andre.

Siden 1. september har de også kunnet møde Mai Bjerregaard Andersen, når hun en gang om ugen ifører sig sin hjemmedesignede T-shirt med påskriften "Mai Præst" som kreativ reference til det engelske udtryk "my preacher", for at bringe kirken ud til brugerne.

Og det kan sagtens lade sig gøre, selvom hun møder dem i en varmestue, hvad enten det handler om at snakke med folk eller holde gudstjeneste.

- Det kan blive lige så meget gudstjeneste som i andre sammenhænge, men det kræver, at præsten sætter sig i spidsen og siger, at nu er det det, vi gør. Det er også anderledes på den måde, at man som præst kommer med kirken, og når man går, tager man den med sig igen, forklarer hun.

Annonce

Trækker på erfaringer fra arresthus og sygehus

Mai Bjerregaard Andersen er 51 år og stammer fra Vendsyssel og siden hun blev uddannet til præst i 2000, har hun hovedsageligt arbejdet som vikar, blandt andet i Bregninge Kirke på Tåsinge.

Sognebørnene i Hesselager og på Thurø vil også kunne genkende hende fra deres lokalområder, hvor hun arbejder som hjælpepræst, og endelig er Mai Bjerregaard Andersen fast præst for Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Svendborg.

Derudover trækker hun på erfaringer fra sin tid som vikar i Svendborg Arrest og på sygehuset, hvor præsten med Mai Bjerregaard Andersens egen formulering også bringer kirken ud.

Mai Bjerregaard Andersen

Stammer fra Vendsyssel.

Bankuddannet i Amager Bank i 1990.

Læste derefter teologi på Københavns Universitet og blev færdig som præst i 2000.

Har virket som præst siden 2001.

Er som korshærspræst ansat af Folkekirken, som stiller præster til rådighed i bla. arresthuse, på sygehuse og i varmestuer.

Bor med sin mand Peter i hans barndomshjem i Rantzausminde og har på grund af bopælspligt aldrig kunnet sige ja til en fast præstestilling.

Har to børn.

Annonce

- Jeg kan være et øre, der hører

Men uanset i hvilket regi hun kommer ud som præst, er det, at snakke med folk og lægge øre til, en stor del af arbejdet.

Det gælder også i varmestuen, hvor dagligdagsproblemer kan være noget så alvorligt som hjemløshed og følgerne af misbrug.

Uanset emnet er hun der for at lytte.

- Jeg snakker med brugerne om, hvad de har af problemer, lige fra alt det praktiske til at snakke om frustrationer over ikke at have noget sted at bo og have vanskeligt ved at få tilværelsen til at hænge sammen. Men løse folks problemer, det kan jeg ikke. Jeg kan pege på løsninger, og så må de selv udføre dem, siger hun og fortsætter:

- Jeg har jo kun mig selv og evangeliet at komme med, og så kan jeg være det øre, der hører. Det, tror jeg, betyder noget; at nogen gider føles med dem et stykke ad vejen. Jeg kommer også med den tilgang, at jeg ser ethvert menneske som et menneske med værdi og som skabt i Guds billede. Så kan det godt være, at den enkelte ikke selv har den tro, men det har jeg, slutter hun.

Den første og nyansatte korshærspræst fungerer også som hjælpepræst på Thurø og i Hesselager samt som fast præst hos Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce