Annonce
112

Sveden hæk og ild i mosbunke: Tør natur sender brandmænd i bilerne

Mandag den 13. maj måtte brandmænd fra Trekantbrand rykke ud to gange til brande, der var opstået i tørre blade. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen

Nordvestfyn: Det er rigtig tørt i den fynske natur for tiden, og derfor har brandvæsnet lidt mere at se til end normalt. Mandag måtte brandmænd fra Trekantbrand springe i bilerne to gange.

Sidst på formiddagen gik der ild i en bunke gamle og tørre blade på Tværgade i Middelfart. Årsagen var en ukrudtsbrænder, og ilden nåede at sprede sig til en nærliggende hæk. Omkring tre kvadratmeter af hækken tog skade.

Mandag aften var den igen gal, denne gang i Nørre Aaby. På et græsareal mellem Viby Efterskole og Nørre Aaby Realskole gik der ild i en bunke mos og græs, som havde ligget og ulmet i løbet af eftermiddagen. Det fortæller indsatsleder ved Trekantbrand, Johnny Rasmussen.

- Det var ikke en voldsom brand, og vi brugte maks 1000 liter vand, siger han og fortæller, at brandvæsnet blev tilkaldt, fordi det ikke var muligt at slukke ilden med en haveslange, da branden opstod et stykke fra bygningerne.

Det er uklart, hvordan branden opstod. En gartner havde forinden arbejdet i området med en maskine, og Johnny Rasmussen fortæller, at en gnist fra en sten kan være nok til at starte en brand i eksempelvis gamle blade eller tørt græs, når naturen er så tør, som den er nu.

Sidste sommer slog Middelfart Brandvæsen, som er en del af Trekantbrand, udrykningsrekorden på grund af det usædvanligt tørre og varme vejr, der lå over Danmark i flere måneder. I alt måtte mændene fra stationen i Middelfart rykke ud mere end 200 gange i 2018.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Middelfart halter bagefter når det gælder nye virksomheder: Erhvervschef så gerne, at flere unge overvejede at blive selvstændige

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce