Annonce
Læserbrev

Svar til sognepræst Simon Jylov

Annonce

Læsebrev: Sognepræst kalder mig respektløs – og derefter for fundamentalistisk ekstremist. Tak for lektionen i dobbeltmoral. Det er virkelig unødvendigt og sårende, at Simon Jylov kalder mig disse ting, bare fordi jeg ikke tror på guder og ønsker religionslighed.

Simon Jylov vælger desværre i sit svar at gå efter manden og ikke efter bolden. Og misser dermed pointen i mit indlæg. Bare fordi jeg ikke respekter dit idegrundlag, gør det mig ikke til fundamentalist eller ekstremistisk på nogen måder. Dette er dog en helt absurd konklusion, at komme frem til og fordrer ikke nogen god debatstil. Man skal ikke respektere idéer, bare fordi der er mange der tro på dem. Jeg respekter mennesker, ikke nødvendigvis deres idéer. Kritisk tænkning og specielt kritik af religion er fundamentalt vigtig for et frit samfund.

Simon Jylov mener det er helt på sin plads, at staten betaler ham løn, for det var den selv samme stat som tog jorden fra kirken, som var en del at præsternes indtægtsgrundlag. Men det er ikke rigtigt, at kirken afstod jord til staten mod at staten så betalte løn og pension. De to ting er adskilte hændelser.

Den jord som kirken (og mange store godser) afstod, blev der betalt for efter gældende takster. Renterne af salgskapitalen tilfaldt præsteembedet og indgik i præsternes løn. Uheldigvis kom depressionen lige efter og udhulede den betaling kirkerne havde fået. Ordningen med at staten betaler lønninger kom først i 40'erne og 50'erne (da Bodil Koch var kirkeminister). Bevæggrunden var, at præster skulle have samme vilkår som andre statsansatte akademikere.

Denne myte med jordreformen som retfærdig begrundelse for folkekirkens privilegier bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Det understreger kun folkekirkens privilegieblindhed.

Simon Jylov forklarer at han som embedsmand har opgaver for staten, men så lad os få rene linjer og adskille kirke og stat. Så kan de serviceopgaver, han udfører, komme ind under staten. Man kunne begynde med at lægge personregistrering ind under borgerservice. Det har man i de sønderjyske kommuner, og det funger fint. Så kan præstene tage sig af troen – hvilket I vel også selv vil foretrække, Simon?

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce