Annonce
Middelfart

Svane forvildede sig ud på farlig landevej - men så ilede redningsmændene til

Svanen var landet med et brag på Hovedvejen i Middelfart, da den havde taget fejl af den våde kørebane og troede, at det var en sø. Det sker ret ofte, fortæller frivillig ved Dyrenes Beskyttelse, Olav Wulff, som kom svanen til undsætning sammen med Dorthe Foss Christensen og Mortan Storm. Foto: Dorthe Foss Christensen
En ung svane vandrede mandag aften rundt midt på Hovedvejen. Heldigvis kom fire redningsmænd den til undsætning.

Middelfart: Mandag aften kører Dorthe Foss Christensen hjem fra arbejde, og på hjemvejen ser hun, at der er billig benzin hos Uno X på Hovedvejen i Middelfart. Derfor holder hun ind for at tanke, og på vej ud fra tanken ser hun, at der står en voksen svane midt på vejen.

Mod svanen kommer en bil i hurtig fart, og Dorthe Foss Christensens første tanke er, at bilen nok har set den og vil holde ind for at hjælpe den. Men nej, bilen suser forbi, og derfor må Dorthe Foss Christensen finde på noget.

- "Så er jeg jo nødt til at gøre noget. Den skal ikke stå der", tænker hun og finder nogle tæpper frem fra bilen for at genne den store fugl væk fra trafikken og ind i rabatten.

Samtidig har Mortan Storm også fri fra arbejde, og han når kun lige ud på Hovedvejen, før han kan se, at der er noget galt. En kvinde på vejbanen mens bilerne kører stærkt forbi. I første omgang ser han ikke svanen.

Han stiger ud for at hjælpe Dorthe Foss Christensen, for Mortan Storm er selv jæger og vil gerne passe på dyrene, men samtidig har han også erfaring med, at han skal have respekt for det store dyr.

- Jeg ville gerne se, om dyret havde det godt, men jeg ved ikke, hvordan man ser, om den er okay. Den blev ved med at søge ud på kørebanen, forklarer Mortan Storm til Fyens Stiftstidende den efterfølgende dag.

Annonce

Sådan hjælper du et dyr i nød

Dyrenes Beskyttelse/Dyrenes vagtcentral hjælper alle dyr lige fra slanger til køer, så derfor kan du altid ringe til 1812, hvis du ser et dyr, der har brug for hjælp.

Ring hellere en gang for meget end en gang for lidt, er opfordringen fra Olav Wulff.

Når du ringer til til 1812, har medarbejderne forskellige "Action cards", så de kan reagere mest hensigtsmæssigt på netop den hændelse, du ringer ind med. Hvis du eller de er i tvivl om, hvad det er for en situation, og hvilken slags hjælp, der er brug for, kan de bede dig om at sende et foto af dyret, så den rette hjælp kan komme frem.

Dyrenes vagtcentral er døgnbemandet og modtager dagligt mellem 300 og 700 opkald. Det er alt fra dyreværnssager til vilde dyr, der har brug for hjælp.

Hjælpen kommer i form af dyreambulancer, skytter, Schweiss-hundeførere eller frivillige, der rykker ud for at hjælpe dyrene. Der er et helt landsdækkende netværk af frivillige under Dyrenes Beskyttelse, der rykker ud, når der er behov for det.

Når en sag ringes ind til dyrenes vagtcentral, ringes den videre til én af de frivillige, der tager stilling til, hvad der skal ske. Om der kan gøres noget nu og her, eller om politiet skal involveres.

Hvis du ser et dyr i nød, kan du ringe 1812 døgnet rundt.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Søger ud på vejbanen

Mortan Storm har fået ringet efter dyreambulancen, og mens de venter på den, holder de to øje med den og forsøger at holde den væk fra de hurtigtkørende biler.

Mange biler drøner hurtigt forbi, og på et tidspunkt letter fuglen. Den når kun halvanden meter op i luften, før den igen lander tungt og træt midt på vejbanen.

En ung mand holder ind til siden for at hjælpe de to udøvende svanereddere med at passe godt på dyret og få guidet trafikken udenom, og flere interesserede holder ind for at spørge, hvad der sker, og om de kan hjælpe. Men langt de fleste kører forbi i høj fart.

- Vi prøver at få bilerne udenom, for den bliver ved med at gå ud på kørebanen. Jeg tænker, at det er mærkeligt, at den ikke er aggressiv, men vi finder så ud af, da den frivillige fra Dyrenes Beskyttelse kommer, at svaner ikke er bange for noget, og det er også derfor, den bliver ved med at gå ud på vejen, for den er heller ikke bange for bilerne, fortæller han.

De tre laver nu en "mur" for svanen med deres biler, så den ikke kan gå ud på vejen, men holdes inde i rabatten. Svanen vandrer af sted, og bilerne kører med, mens katastrofeblinkene er tændt for at gøre de andre bilister opmærksomme på, at de skal passe på og sætte farten ned.

Svaner ofte i problemer

Efter ret kort tid ankommer den frivillige hjælper fra Dyrenes Beskyttelse. Det er Olav Wulff, og han er vant til at håndtere alle slags dyr. Svaner er, udover katte, noget af det, han ofte kommer ud til. Svaner nødlander ofte på våde veje, for i mørket kan de ikke kende forskel på en våd vej og en sø. Det kan ofte føre store skader eller endda døden med for fuglene, der derudover er både tunge og klodsede, når de lander og letter. Når de lander på en vej som denne, hænder det ofte, at de bliver kørt ned, hvis ikke der dukker hjælp op.

Om sommeren forveksler svanerne også ofte drivhuse med store søer, og når de lander tungt oven i glasruderne, fører det ofte store skader med sig.

Olav Wulff tager svanen op og undersøger den. Han ved, at hvis den har skader på ben eller vinger, skal den til dyrlægen, men det er ikke tilfældet med denne fugl.

- Svaner skal bruge en hel fodboldbane for at lette, så det er derfor, den er blevet fanget på vejen, fortæller han til Fyens Stiftstidende.

Olav Wulff vurderer, at svanen har slået sig hårdt, da den er landet på vejen i den tro, at det var en sø, og at den derfor er forvirret og rundtosset.

Olav Wulff er vant til at håndtere alle slags dyr og har stor erfaring med svaner i lignende situationer som denne. Foto: Dorthe Foss Christensen

De tre reddede svanens liv

Olav Wulff har altid flyttekasser bag i sin bil for at håndtere situationer som denne, og svanen, der er en han, kommer med bag i bilen.

Han kører den ned til marinaen, så den har mulighed for at komme sig i sit rette element.

- Den nød det helt sindssygt. Den dyppede med det samme hovedet i vandet og drak en tår. Når vi sætter dyr ud igen, holder vi altid øje med dem i 15 minutter for at sikre os, at de er okay, siger Olav Wulff.

Det er et sammenfald af flere faktorer, at fuglen strandede på Hovedvejen mandag aften, for til dels havde den slået sig i landingen, men tidspunktet for nedslaget gjorde heller ikke situationen bedre.

- Den var stresset af både mennesker og biler, men havde det været midt om natten, og havde den fået lidt ro, så havde den haft en chance for at komme op igen, for Hovedvejen er jo et langt, lige stykke, hvor den godt kunne have lettet, hvis der ikke havde været modkørende trafik. Men jeg er sikker på, at hvis de tre mennesker ikke havde skærmet den med deres biler, så var den blevet kørt ned. Det er jeg ikke i tvivl om, siger han.

Mortan Storm var på Hovedvejen kort tid efter, at Dorthe Foss Christensen havde set svanen. Han standsede og hjalp hende med at få dyret i sikkerhed. Han er vant til at hjælpe, hvis han ser, at nogen har brug for hjælp, og tager sig gerne den tid, det tager for at give en hånd med i en presset situation. Privatfoto.
Dorthe Foss Christensen blev nødt til at handle, da hun så, at svanen ikke kunne finde ud af at komme væk fra vejen. Foto: Dorthe Foss Christensen
Svanen lagde sig i græsset et øjeblik, inden den spankluerede ud ad Hovedvejen flankeret af tre biler med katastropfeblinket tændt. Det har reddet dens liv, vurderer Olav Wulff. Foto: Dorthe Foss Christensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce