Annonce
Kerteminde

Svalerne er forsvundet: Nu bygger 15-årige Asger et paradis for insekter i håb om at få dem tilbage

Asger Eriksen er opvokset tæt på naturen og har brugt corona-tiden på at bygge stendiger og grave haven ud til gavn for insekterne. Foto: Helle Kryger
Asger Eriksen elsker svaler, sommerfugle og padder lige så meget, som han hader at sidde foran computeren. Mød en usædvanlig teenager fra Ladby, der har brugt corona-nedlukningen på at række naturen en hjælpende hånd.

Ladby: Han er vokset op midt i naturen. Helt derude på kanten af Ladby, hvor markerne møder fjorden, og hvor man kan se Kertemindes røde tage, når man kravler rundt i træerne. Han har set pindsvin snige sig ind i haven om aftenen og hørt landsvalernes hyggepludren på tagryggen om sommeren. Han ved, hvorfor sanglærkerne hænger så længe i luften, og hvor bierne lægger deres æg. Men det er først her for nylig, at 15-årige Asger Eriksen har gjort en forunderlig opdagelse.

- I løbet af vinteren så jeg det der DR-program "Giv os naturen tilbage." Jeg så, hvordan de i Hjørring har gjort en kæmpe forskel for naturen ved at plante vilde blomster og skabe levesteder for insekterne, og jeg besluttede mig for at gøre det samme. Jeg tror, jeg startede omkring nytår, fortæller han.

Mens Danmark holdt corona-lukket fandt Asger Eriksen spaden og trillebøren frem. Han gik på jagt efter store sten langs marker og strand og byggede et otte meter langt stendige i et skel mellem to marker. Fandt han en sten på en løbetur, blev den også slæbt med hjem til bunken.

Annonce

- Jeg synes, det er synd, der er fjernet så mange stendiger, derfor tænkte jeg, at jeg ville bygge et. Engang byggede bønderne stendiger overalt i Danmark. Det er fantastiske levesteder for insekter. Stenene bliver varmet op af solen, og det nyder padder også godt af. Det startede som et fællesprojekt for mig og mine brødre, og så har jeg bare fortsat. Jeg er virkelig stolt af resultatet, fortæller han.

Faktisk har han nydt corona-nedlukningen, indrømmer han forsigtigt.

- Det med at være hjemsendt, det må jeg være ærlig at sige, at det har jeg nydt. Det hårdeste har nok været at sidde foran computeren til syv timers skole hver dag. Men så har jeg løbet nogen ture og gået udenfor, så snart jeg kunne komme til det.

Han er slet ikke på sociale medier. Det har han det bedst med.

Asger Eriksen er opvokset tæt på naturen og har brugt corona-tiden på at bygge stendiger og grave haven ud til gavn for insekterne. Foto: Helle Kryger


Familiens have har også undergået en større forandring. Med forældrenes accept selvfølgelig. Eftermiddag efter eftermiddag har Asger Eriksen møjsommeligt fjernet bidder af den store græsplæne.

- Her vil jeg blande jorden med grus, så den bliver mere næringsfattig, og så skal der sås frø af vilde danske blomster. Jeg har ønsket mig penge i fødselsdagsgave til at købe blomsterfrø for.  Blåhat, kællingetand og engblanding. Jeg føler mig utrolig privilegeret og heldig, at jeg har den mulighed, og mine forældre bakker op om det, fortæller han og fortsætter rundvisningen.

- Og så har jeg aftalt med min far, at det er slut med at slå græs under blodbøgen. Det er min oldefar, der har plantet den på sin konfirmationsdag, fortæller han.

Kærligheden til naturen er tydeligvis gået i arv, og Asger Eriksen håber med sin store arbejdsindsats at vinde noget af det tabte tilbage.

- Jeg håber på, at jeg kan tiltrække nogle af de sommerfugle, jeg har set her. Jeg vil egentlig bare gerne have flere insekter, for man ser jo et totalt kollaps i hele verden, og jeg føler virkelig, vi har en forpligtelse til at gøre noget. For mig handler det om at få noget af det tilbage, der er gået tabt. Jo flere forskellige dyr, der er, jo gladere bliver man, fortæller han.

- Bare tag min yndlingsfugl, svalen. Det er også den, jeg har gjort det for. Min far har fortalt, at førhen var der 50 reder om året her på ejendommen. Nu er der måske én enkelt om året, eller slet ingen, og der skal jo millioner af insekter til at få et kuld unger på vingerne. Det siger bare noget om, at der ikke er nok mad til dem. For der er jo masser af mudder og redemateriale. I Tyskland har man siden 80'erne målt et fald på 75 procent i insektbestanden. Og det er endda målt i naturområder. 70 procent af Danmarks areal er landbrugsland. Der er jo ingen insekter.

- Hov, der har vi sanglærken!

Foråret er på vej, og Asger Eriksen har meget, han skal nå endnu. Til sommer skal han på Helgenæs Naturefterskole.

Asger Eriksen er opvokset tæt på naturen og har brugt corona-tiden på at bygge stendiger og grave haven ud til gavn for insekterne. Foto: Helle Kryger
Asger Eriksen er opvokset tæt på naturen og har brugt corona-tiden på at bygge stendiger og grave haven ud til gavn for insekterne. Foto: Helle Kryger
Annonce
Middelfart For abonnenter

Byråd har mundkurv på i sag om kommunaldirektør: - Offentligheden har fået de informationer, de skulle

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Hæsblæsende weekend på Fyn: Voldsom vind og forhøjet vandstand

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Fik vist porno midt i undervisningen: Kommune har gentagne gange haft brud på sikkerheden

Odense

Venner åbner ny kiosk på Skibhusvej: Ville hellere være selvstændige end arbejde for andre

Nyborg

Udsigt til søndag med højvande: Holckenhavn-dæmning og havneområde kan svømme over

Dalls videoanalyse: Her er konflikten i el-forhandlingerne

Fyn

Snart udløses spændingen: Én af disse fem tager over efter Lars Høgh og bliver Årets Fynbo

Middelfart For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Bintu sejler tønder med rom med sejlskib fra Caribien: Satser på at forsyne halvdelen af Europa med bæredygtig spiritus de kommende år

Faaborg-Midtfyn

De første flasker var udrikkelige: Nu sælger Jacob sin vin til Michelin-restauranter

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Fyn

Restriktioner bortfalder tirsdag: Fortsat meget coronasmitte i de fynske kommuner

Odense For abonnenter

Comsa har afleveret ny tidsplan: Letbaneåbning i maj kræver højt tempo i slutfasen

Odense

I Byen Odense-podcast: Nu kommer der mere liv på Flakhaven, kendt pub får makeover og er Odense ved at blive Danmarks svar på New York?

Annonce