Annonce
Indland

Svage kriminelle hurtigt tilbage bag tremmer

Mange løsladte fra fængslerne står efter løsladelsen uden hjælp til at håndtere livet uden for murene. Det er dårligt samarbejde mellem de sociale myndigheder og kriminalforsorgen, mener Krim

En fjerdedel af dem, der bliver lukket ud af fængslerne, kommer tilbage igen inden for kort tid.

Hjælpen til de svageste kriminelle halter, og derfor ryger mange tilbage i kriminalitet hurtigt efter, at de er kommet ud i friheden. Det er oftest de løsladte uden uddannelse, job, familie eller fast bolig, der hurtigst tilbage bag tremmer. For uden faste holdepunkter, er den nemmeste vej til et hverdagsliv at vende tilbage til kriminaliteten.

Annonce

Cellekuller

En del af forklaringen er, at mange af de indsatte simpelthen får "cellekuller", fortæller forsvarsadvokat og sekretariatsleder i de indsattes landsforening Krim, Hanne Ziebe.

De indsatte bliver psykisk invaliderede af at sidde inde så længe uden at blive ordenligt forberedt på livet uden for murene, mener hun.

- Vi hører tit, at løsladte oplever det som meget svært at komme ud i frihed igen efter flere år i fængsel. Nogle føler sig truet af at blive kigget i øjnene, når de taler med andre. Kropssproget i fængslet er helt anderledes, og mange løsladte forstår for eksempel heller ikke længere humor og ironi, forklarer Hanne Ziebe og tilføjer, at de indsatte, når de løslades, også ofte skal lære at bruge deres sanser igen.

- Sådan noget som at se en stjernehimmel kan være overvældende, for de havde glemt, at den eksisterede, siger hun.

Alt kan blive bedre

Hos Kriminalforsorgen indrømmer man, at proceduren ved løsladelse godt kan blive bedre: - Alt kan blive bedre, men vi mener godt, at vi kan være det bekendt, som det er nu, siger Ina Eliasen, kontorchef hos Kriminalforsorgen.

Hun forklarer, at de indsatte bliver tilbudt behandling for misbrug samt skolegang og uddannelse allerede fra den første dag, de kommer ind i fængslet.

Men Kriminalforsorgen har planer om at forbedre indsatsen over for de indsatte. Ina Eliasen forklarer, at man håber på allerede fra årsskiftet at kunne sætte en ny undersøgelse i gang, der skal inddele de kriminelle i kategorier, så man bedre kan målrette hjælpen til dem.

- Vi har ikke noget billede af, hvordan de psykisk skrøbelige har det, men med denne undersøgelse vil vi se, om vi kan samle nogen op undervejs. På længere sigt kan det måske ses, om der bliver færre, der ryger tilbage i kriminalitet, siger Ina Eliasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce