Annonce
Faaborg-Midtfyn

Svært at sælge billetter til borgerinddragelse: 12 til borgermøde om sparekrav til kernevelfærd

Britta Jensen er bekymret over, at kommunen efter hendes opfattelse spilder penge på overflødige anlægsopgaver og i stedet vil spare på børn og gamle. Bag hende byrådsmeldem Torben Smith (SF). Foto: Torsten Cilleborg
Få borgere kom med input til, hvordan politikerne skal leve op til et sparekrav på 25-30 mio. kr. på næste års kommunale budget

Faaborg-Midtfyn: Selv om der er kernvelfærd på spil for både børnefamilier og de ældre, når politikerne skal binde enderne på næste års budget sammen, så kniber det med at sælge billetter til borgerinddragelsen.

Det må være konklusionen på det første af to borgermøde om budgetforhandlingerne, som kommunalbestyrelsen holdt på Rådhuset i Faaborg tirsdag aften.

12 borgere, syv politikere, to forvaltningschefer og et par journalister var, hvad mødet kunne trække.

Annonce
Jeg synes ikke, jeg har fået nogle særlig gode svar, og om jeg overhovedet får noget med jeg hjem, skal jeg lige have tid at tænke over.

Britta Jensen, 71, Faaborg.

God fornemmelse af borgernes holdninger

Men det er der ingen grund til at være utilfreds med, mener kommunalbestyrelsesmedlem Anne-Merete Mikkelsen (S), som havde taget turen sydpå fra Årslev.

- Selvfølgelig kunne vi godt ønske os, at der var kommet flere, men mandag aften havde vi faktisk en rigtig god debat via Facebook, hvor der kom mange fine synspunkter og spørgsmål, og jeg tror da også, at de fleste af os i kommunalbestyrelsen har en ret god fornemmelse af, hvad borgerne mener, vi ikke skal spare på, konstaterede hun.

Det er da heller ikke blot input fra borgermøder, politikerne kan lade sig inspirere af. Såvel de kommunale medarbejdere, som ildsjæle i forældrebestyrelser og foreninger allerede har været flittige ved tasterne og sendt kommunalbestyrelsen et par hundrede sider med indsigelser, bekymringer og forslag til det 60 mio. kr. store sparekatalog, der blev sendt ud 12. august. Siden er sparekravet reduceret til 25-30 mio. kr. Det helt præcise tal kendes først 7. oktober, når der er overblik over, hvor meget staten støtter det kommunale husholdningsbudget med.

I bruger pengene forkert

Input fik politikerne tirsdag aften, for eksempel fra Britta Jensen, 71, Faaborg. Hun kastede et kritisk lys på det kommunale anlægsbudget:

- Tror i virkelig, I trækker borgere til ved at lave en ny rutebilstation, anlægge en ny vej til havnen eller købe et hus på Torvet? Var det ikke bedre at spare her, end på hjælpen til de gamle eller på at skære i åbningstiderne i børnehaverne? spurgte hun.

Byrådsmedlem Torben Smith (SF) forklarede, at man ikke bare kan overføre anlægsudgifter til driftsområderne, fordi kommunen så næste år risikerer at blive beskåret på den servicedriftsramme regeringen tillader.

Britta Jensen kaldte det også et "lousy samfund", der overvejer, at lukke SFO-ordninger for 4.-6. klasse.

- Da jeg var ung, fik børnene lov at gå hjemme for lud og koldt vand. Det kom der ikke noget godt ud af. Det kan vi ikke være bekendt overfor nutidens børn, sagde hun uddybende til avisen.

Det hjalp ikke rigtigt, at borgmester Hans Stavnsager forklarede, at politikerne nu engang har en serviceramme at prioritere indenfor.

- Jeg synes ikke, jeg har fået nogle særligt gode svar, og om jeg overhovedet får noget med jeg hjem, skal jeg lige have tid at tænke over, sagde Britta Jensen til avisen.

Anne-Merete Mikkelsen, byrådsmedlem for (S) var tilfreds med mødet, selv om der kun mødte 12 borgere op. Her ses hun sammen med en af dem, Guli Rindebæk, i forgrunden. Foto: Torsten Cilleborg

Oplysning er et gode

Heller ikke politikeren Anne-Merete Mikkelsen var er blevet meget inspireret til nye tanker af møderne.

- Men mandag under Facebookmødet, blev jeg bekræftet i, at en del borgere også mener, vi skal være varsomme med, hvor vi bruger penge på konsulenter, og om vi kan trække på vores egne kompetencer i kommunen, sagde hun til avisen.

Spild mener socialdemokraten dog ikke borgermøderne er:

- Enhver form for dialog er et gode, og når vi sender folk hjem med nogle gode svar fra sådan et møde, spreder vi budskabet i endnu flere netværk. Det er ikke nogen sur pligt for mig at kommer her i dag, jo mere oplysning, vi kan give, des bedre er det, sagde hun.

På Rådhuset i Ringe holdes et tilsvarende møde torsdag kl. 19.

Borgmester Hans Stavsnager viste blandt andet de 12 største spareforslag, der er i spil. Nogle af dem droppes utvivlsomt. Hvilke er op til politikerne at afgøre. Foto: Torsten Cilleborg

Borgmester Hans Stavnager var vært ved borgermødet i byrådssalen i Faaborg. Foto: Torsten Cilleborg
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bevæbnede mænd stak ild på Odenses folkeregister

1994 Med et splinternyt skitseprojekt til en uddannelsesby i hjertet af Odense melder den fordums store industrivirksomhed Thrige-Titan sig nu på banen med ledige ejendomme og arealer til uddannelsesformål. Thrige har fået arkitektfirmaet Stærmose og Isager til at ”forvandle” det henslumrende industriområde – der ligger blot et par minutters gang fra banegård og busterminal – til Odenses uddannelsesmæssige svar på latinerkvarteret i Paris. Arkitekternes forslag omfatter hele Thrige-firkanten ved Tolderlundsvej og Skibhusvej. Gamle kontor- og industribygninger er forvandlet til skoler og kollegieværelser. Mellem bygningerne er der anlagt grønne områder, flisebelagte ”filosofgange” og et stort, nyt auditorium. 1969 Boligstandarden på Fyn er – trods de senere års omfattende nybyggeri – ringere end i det øvrige land. 8351 fynske lejligheder er uden vand i køkkenet, 20.975 lejligheder har ikke WC, 48.104 lejligheder er uden centralvarme og 52.962 lejligheder er ikke udstyret med bad. Tallene er hentet fra en undersøgelse, som Danmarks Statistik foretog i 1965 og som netop er offentliggjort. Der er selvfølgelig bygget en del nye boliger siden 1965 men ikke nok til at ændre resultaterne i væsentlig grad. Under halvdelen af de 37.760 lejligheder i de fynske landdistrikter er forsynet med bad, halvdelen har centralvarme og lidt mere end halvdelen har WC. I knap en femtedel af lejlighederne måtte beboerne hente vand i gården. 1944 I går lidt før kl. 14, mens det meste af personalet holdt frokostpause, bankede det kraftigt på døren til Odense Folkeregister. Da en ung dame lukkede op, stod der tre revolverbevæbnede mænd uden for døren og kommanderede hende og en anden dame på kontoret til at række hænderne i vejret. Derefter spurgte de, hvor folkeregistrets kartotek over byens borgere var, og de fik anvist de store stålskabe, der indeholdt de mange tusinde kort. Mens den ene af mændene holdt damerne op, hældte de to andre kortene ud på gulvet i en stor bunke og overhældte dem med brandbare væsker. De satte derefter ild til kortene og forlod kontoret med de to damer, mens ilden blussede op og sendte røg ud over Flakhaven.

Annonce