Annonce
Udland

Svækket Justin Trudeau udelukker koalition i Canada

Dave Chan/Ritzau Scanpix
Sejrherren Trudeau skruer ned for retorikken efter mandagens valg. Han har fået en hel del at tænke over.

Premierminister Justin Trudeau har efter mandagens valg i Canada ikke længere det samme faste greb om magten.

Derfor bliver den svækkede sejrherre nødt til at række hånden ud til andre partier.

Men man skal hverken regne med en koalitionsregering eller en fast koalition i landet.

Det understreger den liberale Trudeau på en pressekonference, hvor han fortæller, at han i de kommer uger vil tage fat i ledere fra de forskellige canadiske partier.

- Jeg kan fortælle jer, at det ikke er en del af vores planer at danne hverken en formel eller en uformel koalition, siger han onsdag lokal tid.

Ved valget opnåede Det Liberale Parti flest sæder i parlamentet, men mistede det flertal, som partiet har haft de seneste fire år.

Dermed bliver Trudeau nødt til at søge støtte i parlamentet fra sag til sag, påpeger kilder i partiet.

Det forlyder, at Trudeau hovedsageligt vil se til det socialdemokratiske NDP i jagten på støtte til sine forskellige lovforslag.

Den situation er næppe et ønskescenarie.

Det er således en væsentligt mere afdæmpet Trudeau, der møder op til pressekonferencen onsdag end ved valgfesten natten til tirsdag lokal tid.

Her erklærede han sejrsstolt at have fået et nyt mandat til at forfølge en ambitiøs klimapolitik.

Onsdag lyder det:

- Canadierne gav mig meget at tænke over mandag aften. Jeg er nødt til at bruge den nødvendige tid til virkelig at tænke over, hvordan jeg bedst kan tjene Canada, siger Trudeau.

Trudeau kom til magten med et absolut flertal i 2015.

Men det Liberale parti gik ved mandagens valg fra 177 sæder til 157 sæder i parlamentet. Dermed var premierministerens parti 13 sæder fra et flertal.

Da Trudeau først indtog premierministerposten, blev han ofte omtalt som en moderne politisk superstjerne.

Men hans popularitet tog et dyk efter beskyldninger om dobbeltmoral både i forhold til klimapolitik og i forhold til en såkaldt blackface-skandale.

Her kom det frem, at han flere gange i sin ungdom havde malet ansigtet mørkt til kostumefester. Ordet "blackface" bruges om en nedladende og karikeret form for sminke.

I starten af året blev han også viklet ind i en større skandale omkring politisk indblanding i en politiefterforskning af et stort canadisk entreprenørvirksomhed, SNC-Lavalin.

Hans nærmest rival ved valget, konservative Andrew Scheer, brugte også flere lejligheder i valgkampen til at angribe Trudeaus troværdighed.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce