Annonce
Erhverv

Susanne Sølvbjerg hjælper seksuelt misbrugte på Fyn: Vi har ikke set toppen af isbjerget endnu

Susanne Sølvbjerg lægger fire dage om ugen ører til voksnes beretninger om seksuelle overgreb i barndommen. Det er barske skildringer, men som hun selv siger: Det mindste jeg kan gøre at lytte til deres traume." Foto: Michael Bager
Sit arbejdsliv har Susanne Sølvbjerg viet til mennesker udsat for grusomt svigt. Hvad enten det er dømte bag fængslets mure, den hjemløse med kanylen i hånden eller voksne, der som børn blev udsat for overgreb, møder Susanne Sølvbjerg alle med en fremstrakt hånd. Hun er en af de fem nominerede til Årets Fynbo.

Odense: Hjemmesyet patchwork hænger ned fra væggene i køkkenet hos Center for Seksuelt misbrugte Syd frivilligsektion (CSM.) Her samles brugerne fire dage om ugen over brætspil, bagværk eller film.

Centeret er et afbræk fra en hverdag præget af traumer om seksuelle overgreb begået i barndommen.

- Vi har brugere, der har det svært i eget hjem, så kommer de her og sover. Flere af dem føler, at det her sted er deres andet hjem, siger centerleder, Susanne Sølvbjerg.

Annonce

Jeg ved, vi ikke har set toppen af isbjerget endnu, vi bliver ved med at få nye brugere til.

Susanne Sølvbjerg, leder af CSM frivilligsektion Syd

Hun har hele sit liv beskæftiget sig med udsatte grupper. Før hun tog jobbet på CSM, dedikerede hun sin tid til Fyns hårde kerne af misbrugere og kriminelle bag fængslets mure.

- Jo dygtigere jeg blev psykoterapeutisk, jo mere optaget blev jeg af at arbejde med de traumer, der ligger bag for eksempel anoreksi og misbrug. Det at holde op med at spise, giver jo god mening, hvis man har været udsat for orale overgreb. Det handler om at løsne op for den skam, de her mennesker føler, forklarer Susanne Sølvbjerg.

Det er en anonym bruger, som har indstillet Susanne Sølvbjerg. I indstillingen sammenligner brugeren Susanne Sølvbjerg med karakteren Mumimor fra den fiktive serie Mumitroldene. Brugeren skriver således: "(…) Ninni er usynlig, da hun ankommer til Mumifamilien, det forbliver hun, indtil Mumimor giver hende omsorg og kærlighed. Susanne og centeret repræsenterer Mumimor." Foto: Michael Bager

En anonym bruger af centeret indstillede Susanne Sølvbjerg til prisen Årets Fynbo. For Susanne har indstillingen en helt særlig betydning:

- Jeg blev meget rørt over indstillingen, for jeg oplever et tavst flertal, der ikke kan hylde de mennesker, som gør en indsats for dem. Jeg er kendt af mange, men ingen har lyst til at stå ved, at de kender mig, for så kender de mig på grund af seksuelle overgreb, forklarer Susanne Sølvbjerg.

Personligt tab

Karrierevejen tog sig ikke helt tilfældigt ud for Susanne Sølvbjerg, der tidligt oplevede et af de største tab i et ungt menneskes liv.

Som 17-årig mistede hun sin far. Det personlige tab brolagde vejen til hendes professionelle arbejde.

- På baggrund af min fars død ville jeg gerne arbejde med mennesker i sorg. Senere fandt jeg ud af, at det kom for tæt på personligt, men vejen var lagt til at arbejde med mennesker med andre slags traumer og kriser. Jeg blev optaget af de mennesker, jeg mødte, og hvorfor de er endt som udsatte, fortæller Susanne Sølvbjerg.

Hun understreger, at hun aldrig selv har været udsat for seksuelle overgreb. Det var en menneskelig nysgerrighed, der i 2017 fik Susanne Sølvbjerg til at takke ja til jobbet som leder for CSM. Her kan voksne med senfølger fra seksuelle overgreb møde andre voksne med lignende traumer.

Annonce

Fordoblet antal besøgende

Center for seksuelt misbrugte holder til i en anonymt udseende bygning i Kongensgade i Odense. Centeret råder over første etage, men kvadratmeterne slipper langsomt op. På fem år er antallet af seksuelt misbrugte brugere fordoblet.

- Da jeg startede for fem år siden, kom her 120 brugere. I dag er det tal over 240, fortsætter Susanne Sølvbjerg og tilføjer:

- Jeg ved, vi ikke har set toppen af isbjerget endnu, vi bliver ved med at få nye brugere til.

En stor succes for CSM Syd er antallet af mænd, som opsøger centeret. 20 procent af brugerne er mænd med seksuelle traumer fra barndommen, det er det højeste antal sammenlignet med landets to øvrige centre. Foto: Michael Bager

Tallet er ifølge Susanne Sølvbjerg udtryk for en aftabuisering af seksuelle overgreb. Flere har opdaget, at det er okay at søge hjælp, men hvis antallet af frivillige hænder og pladsen ikke følger med, så står centeret overfor en svær fremtid.

- Foreningslivet er ikke driftssikkert. De penge vi får, skal søges, og typisk får vi kun en bevilling på et år eller to. Det er som at hoppe i åen fra den ene tørre sten til den anden. I 2021 så vi ind i et år, hvor vi havde et underskud på 300.000 kroner, siger hun.

Jeg er kendt af mange, men ingen har lyst til at stå ved, at de kender mig, for så kender mig jo på grund af seksuelle overgreb.

Susanne Sølvbjerg, leder af CSM frivilligsektion Syd

Udover samtaler med overgrebsramte brugere, går Susanne Sølvbjergs tid på at søge midler, så centeret kan holde hjulene i gang. Det er en trædemølle, for der skal konstant skaffes flere penge og frivillige.

- Vi har brug for penge til mere plads. Hvis antallet af brugere stiger, så ved jeg ikke, hvor vi er om fem år, siger centerlederen med en bekymret mine, mens hun viser rundt blandt centerets lokaler.

- Her har vi endnu et snakkerum, dem har vi mange af, for det er forbudt at fortælle om egne seksuelle overgreb i fællesarealerne. Ét menneskes traume kan tricke følelserne hos en anden, forklarer Susanne Sølvbjerg, mens hun peger ind i et lille lokale, hvor en bruger uforstyrret kan få en snak med en frivillig.

For enden af gangen ligger fællesstuen. Her kan brugerne slænge sig i sofaerne, læse bøger eller se film. Bogreolens udvalg repræsenterer på alle måder, hvad centerets brugere har overlevet, bag glasmontren står titler som Kunsten at græde i kor eller Glaspigen. 

Annonce

Tager børnene med på job

Susanne Sølvbjergs CV tæller en lang række ressourcekrævende stillinger. Alt fra socialrådgiver i kriminalforsorgen, misbrugsbehandler og leder på et hjem for behandlingskrævende unge.

Alligevel gjorde hun sig mange overvejelser, før hun i 2017 tog jobbet som leder for CSM.

- Jeg gjorde mig overvejelser, før jeg tog jobbet: Hvordan ville det påvirke mig i forhold til min egen seksualitet, og hvordan ville det påvirke mig i forhold til at lade mine børn gå frit i byen? Det fylder hos mig, hvor mange børn, der faktisk oplever seksuelle overgreb, siger hun.

Blå bog

Susanne Sølvbjerg er født i Odense 1973

Fraskilt med to børn: Emilie på 15 år og Oliver på 11 år

Uddannet socialrådgiver og psykoterapeut

Har arbejdet i Kriminalforsorgen med resocialisering og løsladelser, senere som misbrugsbehandler og afdelingsleder en kort stund i Kalles hus, socialt boligtilbud.

Hendes mor,  Jette Pedersen, arbejder som social- og sundhedsplejer. Faderen, Jørgen Pedersen, arbejdede som murer.

Fritiden tilbringes helst med børnene, kæresten eller med en svedig tur på jernhesten i den fynske natur.

Yndlingsaktiviteter er rejser, familiens sommerhus og koncerter.

Beskriver sig som bymenneske med stort B.

Skellet mellem arbejdsliv og familietid tager Susanne Sølvbjerg ikke så nøje. Hvis en bruger har behov for hjælp uden for centerets åbningstider, så svarer centerlederen gerne på sms og opkald.

- Jeg har aldrig forstået det med, at man ikke må tage jobbet med hjem. Der går ingen skår af mig, hvis jeg svarer på en sms fra en bruger en lørdag eftermiddag. Omvendt så har jeg tillid til, at brugerne kan klare sig, hvis jeg ikke har tid til at svare dem. De ved, hvis de rækker hånden frem, så skal jeg nok gribe, når jeg kan, siger centerlederen.

Center for seksuelt misbrugte Syd frivilligsektion er drevet af omkring 60 passionerede frivillige. De er en altafgørende ressource for centeret, som Susanne Sølvbjerg er dybt taknemmelig for. Selv er hun fuldtidsansat på 37 timer med et stort PLUS bag. Foto: Michael Bager

Det sker, at Susanne Sølvbjerg tager arbejdet med hjem, omvendt har hun i høj grad integreret familien i sit arbejdsliv. Døren til arbejdspladsen er altid åben for hendes to børn, Emilie og Oliver på 15 og 11 år.

Efter skoletid stikker sønnen tit hovedet ind i centeret, og hvis mor sidder i møde, spiller han brætspil eller spiser slik med brugerne og de frivillige i køkkenet. Det samme gjorde sig gældende, da Susanne Sølvbjerg arbejdede som misbrugsbehandler.

- Jeg er tit kommet gående med min datter fra børnehave, dengang de (stofmisbrugere red.) stod under broen i Grønlandsgade. Så stoppede vi op og hilste, de synes, det var sjovt, at jeg kom med min datter. Så fortalte jeg min datter på vejen hjem: "Ja, de var lige lidt anderledes," fortæller Susanne Sølvbjerg med et smil.

Susanne Sølvbjerg er den tredje af de fem nominerede til Årets Fynbo 2021. De to første var, Aysel Hagi, ildsjæl fra Vollsmose, og Jens Galschiøt, kunstner. De blev portrætteret i artiklen den 26. december og 2. januar.  De to sidste nominerede præsenteres de næste to søndage.

Med brugerne af Center for Seksuelt Misbrugte er det anderledes. De fleste af dem, der kommer på værestedet, ønsker fuld anonymitet. Støder Susanne ind i en af dem i Netto, smiler hun med øjnene for at anerkende deres relation, men hun hilser ikke, medmindre de selv tager initiativ.

- Nogle af de voksne kommer her, uden at deres nærmeste ved noget om det, siger centerlederen.

Brugerne er tilknyttet centeret over vidt forskellige tidsperioder. De unge støder typisk til og fra, når hverdagen derhjemme eller i skolen bliver for svær, omvendt er der ældre brugere, som er kommet fast gennem 10 år. Nogle helt fra Langeland og Ærø.

- Vi har mange faste brugere, hvor vi er deres eneste familie og netværk. Vi fejrede for eksempel juleaften sammen her i centeret, siger Susanne Sølvbjerg.

Center for Seksuelt Misbrugte Syd - Frivilligsektion

Tilbyder gratis og anonym rådgivning, støtte og sociale tilbud for voksne med senfølger efter overgreb i barndommen.

Målet er at forbedre brugernes liv ved at reducere fysiske, psykiske og sociale konsekvenser af overgrebene.

I centret i Kongensgade 72 i Odense er der tilknyttet 60 frivillige. De fleste har relevante faglige baggrunde som pædagoger, socialrådgivere, psykoterapeuter, psykologer, sygeplejersker og lignende.

Der er i øjeblikket 240 aktive brugere i centret og en udskiftning på omkring 40-50 brugere årligt. Både antallet af brugere og frivillige er fordoblet i løbet af få år.

Centret er en selvejende institution, der får midler fra finansloven og Odense Kommune. Der findes tre CSM-centre i Danmark.

I CSM Syd i Odense er der foruden frivilligsektionen også behandlingssektionen med gratis psykologbehandling og gruppeterapi. Centret tager sig af seksuelt misbrugte fra hele Syddanmark.

Annonce

Annonce

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Hos Ungdommens Uddannelsesvejledning i Randers vejer mors mening stadig tungt, når de unge skal vælge vej

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Endnu et anti-vaccine-skilt dukker op i ny by: - Jeg bliver sgu så gal

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce