x
Annonce
forside

Surf i det forrige århundrede

Martin Petersen - klummeskibent.

Nu var vi jo et par stykker, der ikke oplevede indvielsen af Odense Kanal i 1921, da kong Christian d.10, dronning Alexandrine, kronprins Frederik og prins Knud sammen med Odense fejrede, at sejlrenden var blevet uddybet fra tre til syv meter.

Vi missede også havnebranden i 1925, enkelte var ude af byen, mens andre som mig selv, først flyttede hertil langt senere, og ungdommen af i dag kunne af gode grunde ikke have været tilstede. Og jeg må indrømme, at selvom sporvognene kørte helt op til 1952, hvor Odense som de første afskaffede dem (og i 1911 var vi de sidste der fik dem) - ja, så nåede jeg heller ikke at opleve dem.

Før du udbryder et "fordømt, alt det jeg er gået glip af" og knytter hånden mod himlen, bør du kigge forbi www.museum.odense.dk/odensebilleder.

Her findes næsten 10.000 billeder af Odenses fortid, der dækker fra midten af 1800-tallet og frem til dags dato.

Udover prins Knud, sporvogne og havnebranden kan man finde billeder af over 150 års hverdagsliv her i byen. Og der er nok at kigge på.

Jeg har indtil videre lært, at der i min nuværende bopæl tidligere var købmand i stueetagen, at mit forrige hjem på Vandværksvej i 1932 hørte under baptistkirken, og at det første sted, jeg boede i Odense, tidligere var et landsted med navnet Godthåb, før Skt. Joseph-ordenen i 1901 lavede det om til hospital og så videre og så videre--

Tanken om Morten Korch-idyl og Matador-karakterer ligger ikke fjern, når man bagefter træder videre ind i internettet og støder på www.livslinjer.dk. Her kan man f.eks. støde på billeder af børstenbinderen Kikke-Mads, og i den anden ende af den sociale skala kan man finde billeder fra grosserer Ferdinand Schnakenburg og hustruen Sofies guldbryllup i 1901.

Siden fungerer som et familiealbum for Odense op igennem det sidste århundrede, men selvfølgelig primært med slægtninge vi ikke kendte til. I højere grad end førnævnte side hører der også historier til billederne, og der er nok at sætte sig ned og kigge på, når efteråret snart sætter ind og holder os indendørs.

Når vi snakker om, hvordan havnen forandres i disse år, så er det intet imod den udvikling, der er sket de sidste 100 år, og når vi brokker os over, hvor lidt der sker her i byen, så er det et sundt perspektiv at se, hvor meget der egentlig er sket gennem årene. Siderne har bidraget stort til min viden om Odense fra før min tid, og skulle der være andre, der er nysgerrige efter at vide mere, så er idéen nu givet videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Frygtelig ulykke på Odense Hovedbanegård

1995 ”Husk lige tandbørsten” vil få selskab af telefonsamtaler på fællesantennen, når de lokale antenneforeninger om godt to år får lov til at gå TeleDanmark i bedene med telefontjenester. Lovgivningen åbner i 1998 mulighed for, at antenneforeningerne kan tilbyde deres medlemmer telefoni, og teknisk set er der intet i vejen for at bruge de ofte splinternye tv-kabler til telefonsamtaler. Antenneforeningerne er opmærksom på mulighederne for at kunne tilbyde billigere samtaler, og på Fyn er en af dem allerede gået i gang med forberedelserne. Formanden for Kragsbjerg Antennelaug med 3500 medlemmer i Odense, Johan-Jacob Knudsen, vil tage sagen op på generalforsamlingen den 25. april. 1970 Byrådsmedlem, stud. Mag. Søren Møller, Odense, der er nyvalgt på den konservative liste, er blandt initiativtagerne til et bemærkelsesværdigt udspil til Konservativ Ungdoms Landsråd i weekenden. I et programudkast går han ind for økonomisk demokrati med det vidtgående sigte, at virksomhederne gradvis bliver de ansattes ejendom. Det foreslås, at 50 procent af alt udbytte udbetales til medarbejderne. Denne udbetaling kan efter forslaget ske i form af aktieposter. I løbet af en årrække vil medarbejderne således kunne nå frem til besiddelse af aktiemajoriteten og dermed i realiteten overtage virksomhederne, mener den fynske delegation, der også ønsker en adskillelse af stat og folkekirke. 1945 På Odense Hovedbanegård skete der i aftes en frygtelig ulykke, hvorved den 39-årige handelsmand, Hans Hermann Nielsen, der bor hos en broder på Tietgens Alle i Odense, blev livsfarligt kvæstet. Hans ene fod blev kørt af, og den ene arm måtte amputeres straks efter ulykken. Nielsen ville fra perron 2 springe på et godstog til trods for, at dets fart allerede var temmelig høj. Han forfejlede sit spring og styrtede ned mellem to vogne. Et hjul gik over hans fod og et andet hjul over den ene arm. Da Nielsen af tililende blev draget frem, var han også frygtelig kvæstet i ansigtet. Han blev i en ambulance fra Falcks Redningskorps kørt til amtssygehuset, hvor han straks kom på operationsbordet.

Middelfart

Rock Under Broen rykkes til september: Afholdes samme dag som Lillebælt Halvmarathon

Fyn

Til kamp mod corona-dvalen: Flere fynske opskrifter på at skabe liv i handelsgaderne

Annonce