Annonce
forside

Suppleanter forpligtet til byrådet

Enhedslistens suppleanter er gennem det borgerlige ombud forpligtede til at tage det tomme sæde efter Steven Legêne i den rækkefølge, der er valgt i - medmindre de har en rimelig grund. Her er det Enhedslisten til byrådsmøde med Jesper Kiel (yderst tv.) og Malaika Strandvig (yderst th.).

Reglerne om borgerligt ombud forpligter Enhedslistens suppleanter til at træde ind i byrådet i den rækkefølge, de er valgt, siger eksperter. De har rimelig grund til at søge sig fritaget, mener gruppeformand

Det er muligvis på kant med reglerne om borgerligt ombud, at Knud Clemmensen indtræder i byrådet i Svendborg. Det skyldes, at Knud Clemmensen, som fra den 30. august afløser den sygemeldte Steven Legêne, kun er partiets 3. suppleant.

Valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet med arbejdsområderne kommunaljura og valg Christine Boeskov vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men hun oplyser, at man som suppleant er valgt i en rækkefølge, og derfor eventuelt skal indtræde i byrådet i den rækkefølge, medmindre man søger sig fritaget.

- Man kan fritages, hvis man på grund af sin helbredstilstand, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende har rimelig grund til at ønske sig fritaget fra medlemsskabet. Det er op til byrådet at træffe den afgørelse, siger hun.

Det betyder med andre ord, at 1. suppleant Malaika Strandvig og 2. suppleant Nanna Rask skal have en ”rimelig grund” til ikke at indtræde i byrådet, som de ellers er forpligtede til gennem det borgerlige ombud.

I den pressemeddelelse, som spidskandidat for Enhedslisten i Svendborg Jesper Kiel udsendte for nylig, fremgår det, at 1. suppleant Malaika Strandvig og 2. suppleant Nanna Rask på grund af studiehensyn ikke har tid til fast at indtræde i byrådet.

Sjældent håndhævet

Det borgerlige ombud betyder, at kommunalpolitikere i forbindelse med et valg er forpligtet til at varetage den opgave, vælgerne har valgt dem til.

Professor fra Roskilde Universitet, Eva Sørensen, der forsker i offentlig administration, styring og forvaltning, gør opmærksom på, at det er en alvorlig sag at leve op til det borgerlige ombud.

- Man ikke bare kan sige, at man ikke gider mere. For det er jo en alvorlig ting, at man faktisk stiller op og siger til resten af borgerne: Jeg påtager mig opgaven, hvis I vil have mig.

Dog fortæller Eva Sørensen, at man ikke altid er lige interesseret i at håndhæve det borgerlige ombud.

- Det er ikke nogen positiv situation, hvis man skal ud og tvinge folk til at repræsentere befolkningen, for så får man ikke følelsen af, at det er en særlig stærk repræsentation. Det er derfor, man ikke er særlig interesseret i at håndhæve det borgerlige ombud voldsomt, hvis der er andre muligheder, siger hun.

Annonce

Studiehensyn er gyldig grund

Gruppeformand i Enhedslisten Jesper Kiel mener, at Malaika Strandvigs og Nanna Rasks studiehensyn er grund nok til at søge sig fritaget.

- Nu har jeg jo talt med dem (Malaika Strandvig og Nanna Rask, red.) og kender deres situation, så jeg synes, det er helt rimeligt, at de ikke kan. Jeg betragter studie som et arbejde. Man skal jo passe nogle opgaver og nogle bestemte tidspunkter, og det kan være svært at få eksamen til at passe sammen med udvalgsmøder og andre ting.

Jesper Kiel forventer da også, at byrådet godkender anmodningen.

- Det har vi også tidligere gjort i tilsvarende situationer. Så jeg opfatter det som en formssag på den måde, at det har vi gjort før. Byrådet har tidligere fritaget Lærke Jensen fra Venstre fra at sidde i byrådet med samme begrundelse, at hun skulle færdiggøre sit studie. Vi har ikke haft tradition for at pille i folks begrundelser, siger han.

Gruppeformanden går ud fra, at de fleste har forståelse for den situation, de to suppleanter står i.

- At man efter tre år, efter man ikke blev valgt ind i byrådet, har valgt at bruge sin tid på nogle andre ting, og at ens livssituation gør, at man ikke er i stand til pludselig med kort varsel at træde ind i byrådet – der tror jeg, de fleste har respekt for. Det er et stort arbejde at sidde i byrådet, og det vigtigste er, at dem, der kommer ind, har tid til at tage sig af opgaven, siger han.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Nyborg

Debat: Der skal findes løsninger

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Faaborg-Midtfyn

Vilde katte har frit spil til at avle løs - og det fortsætter: Vil ikke bruge penge på at indfange dyrene

Erhverv For abonnenter

Se ind i Assens' nye restaurant inden den åbner: Vi kommer til at lave mad, som folk vil køre efter

Erhverv

Virksomheder skal gå foran i grøn omstilling: Sæt solceller op på vores flade tag, foreslår direktør

Annonce