Annonce
Danmark

Sundhedsvæsnet er for vigtigt til tjuhej-løsninger

Helga Schultz

Sundhed: Danskernes sundhed skal vi stå vagt om - derfor bør et smalt flertal i folketinget ikke i huj og hast ændre hele vores fælles sundhedsvæsen. Men det er det, der er ved at ske. Regeringen planlægger tilsyneladende at lave en strukturreform for sundhedsvæsnet baseret på et snævert flertal med Dansk Folkeparti. Det er partierne i deres gode ret til, men det er ikke det samme som at det er klogt og godt.

Vores sundhedsvæsen er det væsen, der har allerstørst betydning for danskerne. Før eller siden kommer vi alle i berøring med det - som patienter, pårørende eller personale. Vi har livslang kontakt til vores praktiserende læge, og på sygehusene indlægges og helbredes vi.

Derfor skal vi være uhyre forsigtige og ekstra grundige, når vi vil foretage gennemgribende forandringer af sundhedsvæsnet - ikke mindst, når det gælder strukturelle ændringer, der vil gribe dybt ind i alle led af væsnet. En reform må og skal vi have et bredt flertal i folketinget bag.

Hvorfor? Fordi det vil påvirke os alle, og fordi et bredt flertal vil sikre, at de ændringer, der gennemføres, ikke er kortsigtede forandringer, men ændringer, der vil stå i lang tid fremover. Det vil give både patienter og personale tryghed i hverdagen. En smalt forlig vil til gengæld hurtigt kunne ophæves og skabe usikkerhed om sundhedsvæsnets fremtid. Og endnu værre vil det naturligvis være, hvis der bliver tale om en strukturreform, der hviler på nogle få partiers stemmer.

Yngre Læger er ikke imod forandringer, men der skal være saglige og tungtvejende grunde for at pille ved noget så grundlæggende som sundhedsvæsnet. Så vi støtter ikke en strukturreform, for vi kan løse problemerne i sundhedsvæsenet - lægemangel, opgaveglidning, sprogproblemer, sektorovergange, for få ressourcer, udsultet psykiatri mm - uden at røre strukturen.

Men insisterer politikerne på en større sundhedsreform er min opfordring til folketingets partier, at de afsætter god tid til et grundigt forarbejde, hvor de sundhedsprofessionelle inddrages og høres. Derefter kan partierne forhandle sig frem til en bred aftale for vores fælles sundhedsvæsen, og det indebærer efter Yngre Lægers mening ikke en strukturel forandring.

Den fremgangsmåde vil være i alles interesse - for vores sundhedsvæsen er for vigtigt til tjuhej-løsninger lavet af få mennesker i sene nattetimer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce