Annonce
Debat

Sundhedsvæsen i klemme. Jeg er bekymret, Ellen

Villy Søvndal

Åbent brev. Kære Ellen Trane Nørby. Jeg skriver til dig med en nagende bekymring for vores fælles sundhedsvæsen - for vilkårene, de ansatte arbejder under og konsekvenserne for patienterne på lang sigt.

Den konkrete anledning er situationen omkring 'Svendborgsagen', hvor en yngre læge er dømt ved landsretten for 'grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed' i behandlingen af en patient. Baggrunden er, at lægen mundtligt ordinerede måling af blodsukker hos en patient, som var mødt ind i akutmodtagelsen. Målingen blev imidlertid aldrig gennemført, og patienten fik efter få timer svære hjerneskader og døde efter en lille måned.

En tragisk sag - først og fremmest for patienten og de pårørende, men også for de involverede sundhedspersoner. Dommen har derudover givet anledning til stor utryghed hos især lægerne, som normalt ikke kvier sig ved hverken lange vagter eller stort ansvar.

Jeg er hverken dommer eller jurist. Jeg kan ikke vurdere, om dommen ved landsretten er mere korrekt end den ved byretten, hvor samme læge blev frikendt. Men jeg ved, hvad det for en foruroligende besked, mange læger har læst ind i dommen:

Det kan godt være, du arbejder et sted, som ofte er underbemandet. Det kan godt være, du er under uddannelse, og der mangler faglig opbakning. Det kan godt være, dine kollegaer er gået ned med stress, og du ikke altid har tid til følge alle regler - med mindre du vil lade det gå udover andre patienter. Men hvis der sker en fejl på afdelingen, så stopper bussen kun ét sted. Og det er hos DIG!

Kære Ellen, det kan godt være, du ikke kan se dig selv i den besked til personalet. Under alle omstændigheder er det dit ansvar som sundhedsminister. Det er dit regelsæt, dommen er fældet efter, og dig, som personalet kikker til. Derfor opfordrer jeg dig til hurtigst muligt at indkalde partierne på Christiansborg til at drøfte initiativer, som kan genskabe trygheden hos personalet generelt, og helt specifikt om der - når Højesteret er færdige med at kigge på sagen - er grundlag for at ændre autorisationsloven i lyset af Svendborgsagen.

Misforstå mig ikke. Patientsikkerheden og den behandling, vi giver patienterne, kommer før alt andet. Jeg taler derfor ikke for at gemme fejl af vejen. Tværtimod. Vi skal have dem frem i lyset og blive bedre til at lære af dem, så vi kan forebygge, det sker igen. Det er regionernes ansvar og et område jeg vil have fokus på, hvis jeg bliver valgt til regionsrådet.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Se video: Hundredvis af fans trodsede regnen for at møde populær youtuber i Slikræven

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Sport For abonnenter

Det sorte får i bassinet: Jeanette Ottesen gør i ny bog boet op efter en succesfuld, men drænende svømmekarriere

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lotte mistede sin blot 12 dage gamle søn: Vi havde jo alt stående klar til, at vi skulle have en baby med hjem og leve i en boble

Erhverv For abonnenter

Nyt kæmpe erhvervsbyggeri ved motorvejen ligger indenfor kirkebyggelinjen: - Når vi står på kirkegården, kan vi kigge henover taget

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Kender du en solstråle? Kommune søger unge til at hygge om de ældre på plejehjem

Annonce