Annonce
Debat

Sundhedsvæsen i klemme. Jeg er bekymret, Ellen

Villy Søvndal

Åbent brev. Kære Ellen Trane Nørby. Jeg skriver til dig med en nagende bekymring for vores fælles sundhedsvæsen - for vilkårene, de ansatte arbejder under og konsekvenserne for patienterne på lang sigt.

Den konkrete anledning er situationen omkring 'Svendborgsagen', hvor en yngre læge er dømt ved landsretten for 'grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed' i behandlingen af en patient. Baggrunden er, at lægen mundtligt ordinerede måling af blodsukker hos en patient, som var mødt ind i akutmodtagelsen. Målingen blev imidlertid aldrig gennemført, og patienten fik efter få timer svære hjerneskader og døde efter en lille måned.

En tragisk sag - først og fremmest for patienten og de pårørende, men også for de involverede sundhedspersoner. Dommen har derudover givet anledning til stor utryghed hos især lægerne, som normalt ikke kvier sig ved hverken lange vagter eller stort ansvar.

Jeg er hverken dommer eller jurist. Jeg kan ikke vurdere, om dommen ved landsretten er mere korrekt end den ved byretten, hvor samme læge blev frikendt. Men jeg ved, hvad det for en foruroligende besked, mange læger har læst ind i dommen:

Det kan godt være, du arbejder et sted, som ofte er underbemandet. Det kan godt være, du er under uddannelse, og der mangler faglig opbakning. Det kan godt være, dine kollegaer er gået ned med stress, og du ikke altid har tid til følge alle regler - med mindre du vil lade det gå udover andre patienter. Men hvis der sker en fejl på afdelingen, så stopper bussen kun ét sted. Og det er hos DIG!

Kære Ellen, det kan godt være, du ikke kan se dig selv i den besked til personalet. Under alle omstændigheder er det dit ansvar som sundhedsminister. Det er dit regelsæt, dommen er fældet efter, og dig, som personalet kikker til. Derfor opfordrer jeg dig til hurtigst muligt at indkalde partierne på Christiansborg til at drøfte initiativer, som kan genskabe trygheden hos personalet generelt, og helt specifikt om der - når Højesteret er færdige med at kigge på sagen - er grundlag for at ændre autorisationsloven i lyset af Svendborgsagen.

Misforstå mig ikke. Patientsikkerheden og den behandling, vi giver patienterne, kommer før alt andet. Jeg taler derfor ikke for at gemme fejl af vejen. Tværtimod. Vi skal have dem frem i lyset og blive bedre til at lære af dem, så vi kan forebygge, det sker igen. Det er regionernes ansvar og et område jeg vil have fokus på, hvis jeg bliver valgt til regionsrådet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Klumme

Dagen i dag: 62-årig kvinde er blevet mor

1994 En italiensk kvinde på 62 år, Maria Munaretto fra Vicenza, er for første gang blevet mor efter at have fået et befrugtet æg indopereret. Men hvem der er ansvarlig for den kunstige befrugtning er der opstået uenighed om i lægekredse. Ifølge presseberetninger i går er det foreløbig kun klart, at Maria Munaretto fik indopereret et befrugtet æg fra en anden kvinde på en klinik i Bologne. Barnet kom til verden i juli og vejede ved fødslen 2780 gram. Gynækologen Carlo Flamigni, som hævdes at være den ansvarlige for indgrebet, benægter og siger, at han ikke har set den pågældende kvinde de seneste to år. Den lykkelige, nybagte mor har selv denne kommentar: Venligst, kald mig ikke bedstemor. 1969 Borgmester Holger Larsen, Odense, har modtaget et trusselsbrev, som er blevet overgivet til politiet på grund af dets alvorlige karakter. Det truer med, at borgmesteren vil blive dræbt inden fredag. - De skal miste Deres smukke hoved, hvis jeg fortsat skal tage mod afslag fra Deres ophøjede sæde, hedder det i brevet fra den ukendte afsender. Borgmesteren har modtaget brevet gennem postvæsenet og afsendt uden konvolut. Man formoder, at brevskriveren er tilknyttet socialkontorets klientel. - For mig er anonyme smæde- og trusselsbreve ikke noget ukendt fænomen, siger borgmesteren. De ender som regel i papirkurven, men i dette tilfælde fandt kommunaldirektøren det alligevel bedst at underrette politiet. 1944 Postvæsenet i Odense vil ikke bringe værdipost ud til folk efter kl. 18, og desuden vil eksprespakker og telegramanvisninger, der ankommer til byen sent på dagen, ligge over til næste morgen. Foranstaltningen er gennemført på generaldirektoratets foranledning i en række byer ud fra et ønske om at befri budene for det ansvar at skulle gå ud i den mørke by med værdisager uden beskyttelse. Ud over disse indskrænkninger sker der ingen ændringer i postomdelingen i Odense. Der vil fortsat være omdeling kl. 8, kl. 11 og kl. 17. Omdelingen kl. 11 vil i væsentlig grad være forbeholdt værdipost, inkasseringer og telegramanvisninger. Almindelige telegrammer og ekspresbreve vil fortsat bliver bragt ud efter kl. 18.

Annonce