Annonce
Debat

Sundhedsstyrelsen vil løse et ikke-eksisterende problem

Annonce

Synspunkt: 2. december stod fem mødre til kræftsyge børn på Fyn frem i Fyens Stiftstidende og fortalte, hvorfor de er bekymrede over, at Sundhedsstyrelsen vil centralisere behandlingen for børnekræft på Rigshospitalet i København. De fortalte, hvor vigtigt især den korte afstand til behandling har været i deres børns kræftforløb, og hvordan det ville påvirke både deres børn og familierne negativt, hvis de skulle gå fra at bruge 10-20 minutter på at komme på sygehuset til to-tre timer.

En af mødrene sagde det klokkeklart: ”Hvis de var bedre derovre, så flyttede vi – vi vil jo gøre alt for vores børn. Men hvis det er på grund af forskning, eller man vil samle lægerne, er det ikke i orden.”


Jeg kunne forstå, hvis behandlingskvaliteten på Rigshospitalet var markant bedre end på de tre andre sygehuse, men det er den jo ikke.


Jeg er helt enig. Og jeg ser med stor bekymring på de udmeldinger, Sundhedsstyrelsen er kommet med. For det er blevet tydeligt for enhver, at Sundhedsstyrelsen overvejer at lægge de nuværende fire behandlingssteder i Odense, Aalborg, Aarhus og København sammen til ét – og placere det på Rigshospitalet. En centralisering vil netop ramme dem, vi er sat i verden for at hjælpe: de kræftsyge børn og deres familier. Det vil betyde længere transporttid for familier, der i forvejen står i en meget svær og sårbar situation. Og de vil helt sikkert opleve den større afstand som en ekstra udfordring.

Dertil kommer, at de fleste børnekræftforløb er meget langvarige med 20-100 indlæggelser, genbesøg og kontroller. Kort vej til sygehuset giver både tryghed og praktisk mening, når hverdagen som familie i et kræftforløb skal hænge sammen. Og så har familierne brug for den nærhed og støtte, de kan få fra f.eks. bedsteforældre og venner, som oftest bor lokalt.

At flytte børnekræftbehandlingen til København signalerer også til familier, der står midt i deres livs mareridt, at der er et A- og et B-Danmark. Og at familier på Fyn og i Jylland bor i B-Danmark med dårligere adgang og ret til børnekræftbehandling udelukkende baseret på deres adresse. Den ulighed i sundhed er præcis det, vi arbejder så hårdt på at udligne – så det giver slet ikke mening at skabe mere ulighed et sted, hvor det ikke er fagligt belæg for det.

Den danske kræftbehandling af børn ligger på et meget højt internationalt niveau – og der er netop ikke forskel på kvaliteten på tværs af regionerne. Jeg kunne forstå, hvis behandlingskvaliteten på Rigshospitalet var markant bedre end på de tre andre sygehuse, men det er den jo ikke. En centralisering vil desuden påvirke rekruttering og fastholdelse af højtspecialiseret arbejdskraft, skabe personaleflugt og underminere de ramte børneafdelingers evne til at varetage akutte komplikationer inden for børnekræftområdet. Så for mig at se giver det slet ikke mening, at vi er endt i en diskussion om centralisering.

Vi skulle hellere tale om udvidet samarbejde, sparring og fælles læring på tværs af sygehusene. Det synspunkt deler jeg med regionsrådsformændene i Region Syddanmark, Nordjylland og Midtjylland, der har henvendt sig til sundhedsministeren for at bede om en forklaring. De har fået svar tilbage, at der ikke er blevet truffet en endelig beslutning endnu. Jeg håber bare, at den endelige beslutning viser sig at være taget med de kræftsyge børn og deres familiers behov in mente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce