Annonce
Assens

Sundhedsministeren afventer erfaringer: Lange udsigter til akuthelikopter med fynsk base

Hvor skal de fire akuthelikoptere have base? Det var omdrejningspunktet i et åbent samråd i Sundheds- og Ældreudvalget. Arkivfoto: Chresten Bergh
Det fynske folketingsmedlem Jane Heitmann (V) ønsker, at en flytning af akuthelikopterbase fra Billund Kommune til Assens Kommune skal være del af finansloven.
Annonce

Der kommer til at gå lang tid, inden en akuthelikopter får base i Assens Kommune. Hvis det overhovedet kommer til at ske.

Det er status efter et samråd i Sundheds- og Ældreudvalget, hvor placeringen af landets fire akuthelikoptere var eneste programpunkt. Den fynsk valgte Jane Heitmann (V), der er medlem af folketinget og formand for Sundheds- og Ældreudvalget, arbejder for at få en akuthelikopterbase flyttet fra Billund Kommune til Assens, og hun spurgte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om regeringens planer for den landsdækkende helikoptertjeneste.

For tjenesten er ifølge Jane Heitmann ikke dækkende nok i dele af landet, og det bekymrer hende.

- Vi er udfordret i Syd- og Sønderjylland, på Fyn og især de sydfynske øer. Der er akutbetjeningen fra luften simpelthen skandaløs, mener Jane Heitmann og giver Ærø som eksempel.

- På Ærø har man en ambulance, og hvis den skal med færgen til Svendborg med en patient, og der sker et uheld på Ærø samtidig, har man ingen hjælp. Akuthelikopteren står i Billund, og det tager 35 minutter at flyve den tur. Det er bare utrygt, at der ikke er bedre dækning.

Annonce

Kæmpe uretfærdighed

Der er i dag fire akuthelikopterer, der har base i Ringsted, Billund, Skive og Aalborg Kommuner. Den i Aalborg har lige nu midlertidig base i Aalborg Lufthavn, men den skal flyttes til Saltum, når en nybygget base der er klar.

Danske Regioner, der driver akuthelikopterberedskabet, anbefalede i 2018, at basen i Skive skal flyttes til Herning Kommune, mens basen i Billund skal flyttes til Assens Kommune, mens den fjerde helikopter skulle placeres i Nordjylland.


Vi er udfordret i Syd- og Sønderjylland, på Fyn og især de sydfynske øer. Der er akutbetjeningen fra luften simpelthen skandaløs.

Jane Heitmann (V), mf


I finansloven 2018 lavede den daværende VLAK-regering en aftale med Dansk Folkeparti om, at den fjerde helikopter skulle have hjemme på en nybygget base i Saltum, og at den indtil da  skal flyve fra Aalborg Lufthavn.

Det er også en del af aftaleteksten, at man skal se på erfaringerne med den fjerde helikopter og derefter tage en diskussion af dækningen i hele landet og basernes flytning til Herning og Assens Kommuner.

Akuthelikopterberedskab

Danske Regioner driver de fire akutlægehelikoptere. De har baser i Ringsted, Skive, Billund og Aalborg kommuner. Den i Aalborg Lufthavn flyttes til Saltum, når basen der er færdigbygget.

Anbefalingen fra Danske Regioner er dog, at baserne i Skive og Billund flyttes til henholdsvis Herning og Assens kommuner. Det er Folketinget, der tager den endelige beslutning.

Akuthelikopterne er del af akutberedskabet, som også tæller eksempelvis ambulancer. Akuthelikopterne bruges i de tilfælde, hvor man kommer hurtigere frem til et af landets fire traumecentre med helikopter end med ambulance.

I 2019 var de fire helikoptere på 4.230 missioner - det svarer til et dagligt gennemsnit på 2,9 flyvninger.

2005 patienter blev fløjet til et hospital, mens lægerne i akuthelikopterne i 918 tilfælde ydede hjælp på ulykkesstedet, men ikke fløj patienten på hospitalet. I de fleste tilfælde blev patienten kørt til sygehuset med ambulance i stedet.

Det er først og fremmest patienter med hjerte-karsygdomme, som bliver fløjet på hospitalet. I 2019 var 42 procent af patienterne således ramt af en stor blodprop i hjertet eller hjertestop.

Akuthelikopter web - Grafik - 5spalter

Og da den fjerde helikopter nu har været på vingerne siden 1. januar 2019, må der være erfaringer at drage, mener Jane Heitmann. Derfor bør en flytning af de to baser være del af dette års finanslov, anfører hun.

- Det, der må være målet med akuthelikopterer, er, at de skal jo kunne dække så store områder som muligt i Danmark.

- Der må man bare sige, at der er en skævvridning i forhold til, Fyn, øerne, Syd- og Sønderjylland og Lolland ikke er dækket lige så godt, som sjællænderne er af akuthelikopteren i Ringsted, og som nordjyderne er. Det, synes jeg, er en kæmpe uretfærdighed, siger hun.

Annonce

Ingen erfaringer

Men helt så enkelt er det ikke, slog Magnus Heunicke fast under det åbne samråd.

- Sagen er mere kompleks, end det lige lyder, når Jane Heitmann udleder den. Hvis vi flytter en helikopter fra et sted til et andet, får det konsekvenser. Hvis vi flytter en base til Assens Kommune, vil det formodentlig gøre dækningen bedre på Fyn og de sydfynske øer, men det kan skabe problemer andre steder, fordi det får en række afledte effekter, som vi så skal håndtere på anden vis, sagde ministeren og slog fast, at man skal se på akutberedskabet som en helhed, der skal dække hele landet bedst muligt.

- Det er stærkt bekymrende og meget skadeligt for befolkningen, hvis vi flytter akuthelikoptere ud fra et områdes perspektiv. Vi har et samlet ansvar for hele Danmark, og det er det afgørende.

Magnus Heunicke slog fast, at regeringen ikke afviser at flytte helikopterbaser, men at det først vil komme på tale, når den fjerde helikopter har været på vingerne fra den nye base i Saltum i stykke tid. Det handler nemlig om at få erfaringer fra den placering.

- Når vi har de erfaringer, spørger vi regionerne, hvad deres anbefaling til placering af baser er. I regeringen har vi forpligtet os på at gennemføre den tidligere regerings aftale, men lad os nu indhente de erfaringer, inden vi træffer en beslutning, sagde ministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Annonce