Annonce
Nyborg

Sundhedshus skal bygges på giftig grund

Den for længst nedlagte jernbanefærgehavn har i mere end én forstand sat sig spor på DSB-arealerne ved Holmens Boulevard. Det er her, Nyborgs nye sundhedshus i op til fem etager - en etage mere end den lyserøde bygning i baggrunden - skal ligge. Foto: Carsten Olsen 
Sundhedshus i op til fem etager skal bygges på fortidens synder fra Nyborgs gamle jernbanefærgehavn.
Annonce

Nyborg: Det er 23 år siden, der sidst blev rangeret togstammer i Nyborgs gamle jernbanefærgehavn.

Men når byggeriet af byens nye sundhedshus går i gang, vil fortiden i form af giftige efterladenskaber dukke op igen.

Det fremgår af en såkaldt startredegørelse for planerne om et 100 millioner kroner dyrt sundhedshus ved Storebæltsvej og Holmens Boulevard i den centrale del af Nyborg.

Der var togtrafik til og fra jernbanefærgerne i området helt tilbage fra 1883 og frem til 1997, hvor den faste jernbaneforbindelse over Storebælt blev indviet.

Og der er både benzin, bly, olie, nikkel, tjære og tungmetaller på den liste med giftstoffer, Region Syddanmark har udarbejdet i forbindelse med kortlægninger af forureningen på de gamle jernbanearealer.

Annonce

"Viden om aktiviteter"

Det er kun på en mindre del af grunden, hvor det nye sundhedshus skal bygges i op til fem etager, Region Syddanmark har undersøgt forureningen til bunds.

Hvad resten af den store grund angår, konstaterer regionen, at den ikke er undersøgt, men at der er "viden om aktiviteter, der kan have medført forurening".

- Vi er naturligvis opmærksomme på, at regionen har registreret grunden som forurenet, siger direktør i Nyborg Kommunes teknik- og miljøafdeling Søren Møllegård.

- Derfor havde vi også eksterne rådgivere til at vurdere grunden, før kommunen købte den. Og rådgiverne vurderede, at der er tale om mindre overfladeforurening, tilføjer han.Rådgiverne vurderede, at der er tale om mindre overfladeforurening.

Teknik- og miljødirektør Søren MøllegårdSøren Møllegård mener således ikke, forureningen på grunden kan få nogen væsentlig negativ betydning for det kommende byggeri.

- Men vi skal selvfølgelig tænke os rigtig godt om og for eksempel sørge for genanvendelse af den jord, der bliver gravet væk. Men det er vigtigt for mig at sige, at der altså er tale om håndterbar overfladeforurening af den slags, man kan støde på overalt i den indre by i Nyborg.

Annonce

Advarsel fra SF

Lokalpolitiker Suzette Frovin (SF) advarede på et møde forleden sine byrådskolleger mod at lade sig forblænde af de foreløbige planer for det største offentlige byggeri i kommunens historie.

Det er imidlertid ikke forureningen på de gamle DSB-arealer, hun er mest bekymret for.

- Det må vi selvfølgelig forvente, der bliver taget hånd om. Alle DSB-arealerne i byen er jo mere eller mindre forurenet, så det må vi nok lære at leve med, siger hun.

Suzette Frovin er noget mere bekymret for den såkaldte startredegørelses omtale af et byggeri i op til fem etager.

De gamle huse i området, hvor Nyborgs nye sundhedshus skal ligge, rager ikke nær så højt op. som det nye byggeri kan komme til. Foto: Carsten Olsen

- Sundhedshuset skal ligge lige midt i et gammelt boligkvarter, hvor husene typisk er i to etager, så det kan blive noget af en mastodont, vi får bygget. Derfor råber vi i SF allerede nu vagt i gevær, siger hun.

Annonce

Skal passe på

Suzette Frovin understreger, at SF ikke er imod det nye sundhedshus. Og da slet ikke de gode intentioner, der er med det.

- Men vi skal i byrådet altså også passe på med ikke at blive så forelsket i projekterne, at vi ikke får stillet de kritiske spørgsmål til dem i tide, fastslår hun.

Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om, hvordan det nye sundhedshus skal se ud. Og altså heller ikke om antallet af etager.

Men af startredegørelsen fra teknik- og miljøforvaltningen fremgår det, at hvis det bliver besluttet at gå i højden, er det kun 600 af sundhedshusets 5600 etagekvadratmeter, der kan opføres i fem etager.

Et egentligt forslag til en lokalplan for Nyborgs nye sundhedshus forventes at være klar til politisk drøftelse og offentlig høring i foråret 2021.

Det færdige sundhedshus kan formentlig være klar til indflytning i 2023.

Sundhedshuset

Nyborg Kommune har afsat 100 millioner kroner til et nyt sundhedshus i Nyborg. Af dem er 16,7 millioner kroner et særligt statstilskud til projektet.

Sundhedshuset skal opføres på de gamle DSB-arealer ved Storebæltsvej og Holmens Boulevard. Byggeriet bliver på 5600 etagekvadratmeter. Af dem kan 600 kvadratmeter eventuelt bygges i fem etager.

Det forventes, at en lang række sundhedsaktører - som for eksempel praktiserende læger, fysioterapeuter og kiropraktorer - flytter ind. Der bliver også plads til 10 aflastningspladser for primært ældre patienter, der er udskrevet fra sygehus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce