Annonce
Faaborg-Midtfyn

Sundhedshus - ja tak måske - men hvor skal det ligge?

I Markedspladsen 15 foreslår kommunen at lave et midlertidigt sundhedshus. Arkivfoto: Torsten Cilleborg
Et midlertidigt sundhedshus på Markedspladsen bliver uden lægerne i Holkegade, lyder det bombastisk fra Lars Kensmark.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Blandt både politikere og praktiserende læger er der opbakning til, at det vil være et sundhedsfagligt løft for Faaborg-området, hvis vi får et sundhedshus.

En hus, hvorfra flere læger kan drive deres klinik, og hvor der måske kan samles en række sundhedsaktiviteter i et fagligt miljø, der vil gøre det attraktivt for yngre læger at søge mod Faaborg for at praktisere.

Men, men. Hvor skal sådan et sundhedshus egentlig ligge?

Det er der delte meninger om.

Kommunens forvaltning arbejder i øjeblikket med en dobbelt strategi, når det gælder placering. På den korte bane satses der på at placere et sundhedshus midlertidigt i Sparekassen Faaborgs gamle hovedkvarter på Markedspladsen 15. På den lidt længere bane skal et sundhedshus tænkes ind på Slagterigrunden - i arkitektkonkurrencen om Faaborgs udvikling blev der helt konkret peget på den gamle inspektørbolig.

Sparekassen Fyn/Sjælland har allerede budt sig til - Markedspladsen 15 har stået tom i nogle år, og sparekassen er parat til med relativt kort varsel at investere det, der skal til for at indrette et moderne sundhedshus. Et projekt, der i øvrigt spiller fint sammen med de andre udviklingsplaner, der er i området.

Udviklingen af slagterigrunden befinder sig til gengæld lidt længere ude i horisonten.

Lars Kensmark og lægerne i Holkegade vil ikke være en del af et sundhedshus på Markedspladsen. Arkivfoto: Kim Rune
Annonce

Uden Holkegadelæger

Faaborg-Midtfyn kom ikke i betragtning, da kommunen sidste år søgte om 50 mio. kroner fra den pulje, som Sundheds- og Ældreministeriet uddelte til nye sundhedshuse.

Dengang gav 11 af de lokale praktiserende læger udtryk for, at de i en eller anden grad bakkede op om et sundhedshus.

Men det er ved at være et stykke tid siden, så det er med en vis spænding, at politikerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 25. juni holder dialogmøde, hvor kommunens praktiserende læger er indbudt med sundhedshus på dagsordenen.

Her vil politikerne få en pejling af, hvad lægerne gør sig af tanker, og i hvilken retning bestræbelserne skal gå. Politikerne vil i den forbindelse møde den praktiserende Lars Kensmark, der er meget klar i spyttet, når det kommer til en placering på Markedspladsen. En midlertidig løsning på Markedspladsen er ikke interessant for lægerne i Holkegade, understreger han.

- Det vil ikke give nogen mening for os, at Markedspladsen bliver et mellemstop. Så er det, vi har, lige så godt eller bedre. Men det kan måske være interessant for andre læger i byen, som måske er på vej ud af deres praksis og alligevel står over for et turnaround, siger Lars Kensmark, der understreger, at han i den forbindelse kun taler på egne og de to øvrige læger i Holkegades vegne.

Lars Kensmark bakker til gengæld op om et samlende sundhedshus med en placering på slagterigrunden.

- Men stregerne er meget store og meget brede i øjeblikket, så det handler nok mere om en tilkendegivelse af, hvor kommunen vil hen af, siger han.

At indtænke et sundhus i den gamle inspektørbolig på Slagterigrunden er en blindgyde, påpeger han.

- Den bygning er slet ikke stor nok og i øvrigt helt umulig at indrette til et tidssvarende sundhedshus. Det skal bygges op helt fra bunden af, så der er adgang for ældre og handicappede plus et parkeringsareal med mulighed for tilkørsel af ambulancer, siger han.

Annonce

En åben dialog

Herdis Hanghøj, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, lægger ikke skjul på, at hun håber på, at Faaborg om et par år vil være på vej med et moderne sundhedshus.

- Jeg ved ikke, om det er for optimistisk. Men det kan være jeg er klogere efter vores møde i juni. Men grunden til, at vi gik ind i det her, er jo, at vi kan se, at der om nogle år kan blive problemer med lægedækningen i Faaborg (fordi nogle af de praktiserende læger går på pension, red.). Det er jo regionens opgave at løse det problem, men vi vil selvfølgelig gerne hjælpe med det, siger hun.

Og for Herdis Hanghøj handler mødet ikke kun om, hvor et sundhedshus i givet fald skal placeres.

- Der er lagt op til en åben indledende dialog med lægerne. Måske har de også nogle ønsker til os. Men vi får måske indsnævret nogle ting, som vi som kommune kan arbejde videre med. Vi vil jo også gerne drøfte, hvordan vi kan samarbejde mellem kommune og læger i fremtiden, siger hun.

Men der er en del ubekendte faktorer, der kan komme til at spille ind i en sundhedshus-proces, påpeger Herdis Hanghøj.

- Kommer der f.eks. en sundhedsreform, der fordrer, at vi skal til at have minisygehuse? I dag har vi Bakkegården i Espe, men måske skal vi have tilsvarende andre steder i kommunen, når det nye OUH står færdigt om nogle år, siger hun.

Udvalgsformand Herdis Hanghøj håber, at Faaborg kan have et sundhedshus om et par år. Arkivfoto: Roland Petersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce