Annonce
Læserbrev

Sundhed. Toårige syn til alle

Læserbrev: Med Fyn som et begrænset område med kun 10 kommuner burde det være muligt, at kommunerne kunne finde sammen og blive et forbillede for resten af landet med hensyn til den forebyggelsesstrategi, som de mange overvægtige og vores lemfældige livsstil før eller siden gør nødvendig.

"Gennem en ambitiøs national forebyggelsesstrategi skal vi gøre meget mere for at forebygge mistrivsel og sygdom”. Hvor har vi hørt dette ofte fra politisk hold.

Forskellen i dag er væsentlig, idet vi med manglen på læger og sygeplejersker og stigende omkostninger til medicin står med et muligt sundhedssystems nedbrud, ifald vi ikke handler nu med en ny, radikal forebyggelsesstrategi. I 2025 vil der være 40 procent flere over 80 og med behov for fem gange hyppigere lægehjælp end befolkningen i al almindelighed. Endvidere vil der være 60.000 skjulte type 2-diabetes med mulige konsekvenser som blodprop mm. Læg hertil 300.000, der skønnet har type 2-diabetes forstadium. Uvidende herom vil forebyggelse næppe ske.

Den tredje største dødsårsag er forkert eller manglende, dyr medicinering. At planlægge uddannelse af læger og sygeplejersker i tilstrækkelige mængder bliver svært. Fortsættelse af tidligere forebyggelseskampagner, fx. med hensyn til rygning, vil i et stort omfang være at smide gode penge efter dårlige.

Den eneste løsning er som med biler et toårigt periodesyn med dertil hørende forebyggelse af kendte modvirkende faktorer og levevis i form af en rapport. Såfremt råd ikke følges, bør prognosen beskrives tydeligt.

Er det fair over for samfundet og vore nærmeste, at vi tillader os at spise, ryge eller drikke os ihjel uden at tænke på de milliarder, det koster samfundet i form af behandling, sygehusophold og medicinudgifter i de sidste år af vores liv? Undersøgelsespligten bør kun omfatte personer over 55 år med mulige rationelle undtagelser.

I Japan med verdens ældste befolkning er alle arbejdsgivere pålagt at en årlig helbredsundersøgelse af de ansatte. Noget lignende er ved at blive indført i Finland og sandsynligvis også andre steder i verden.

Annonce
Arkivfoto: Roland P.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stjal værktøj

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Færdselsuheld på Lyø for første gang i mange år

1995 Stiftstidendes medarbejder Bo Østlund kunne ikke finde sin tandbørste, men kæresten og passet var klar til London, da DR’s ”Husk lige tandbørsten” rullede over skærmen i aftes. Den fynske journalist var deltager i Casper Christensens populære underholdningsshow, hvor det gælder om at løse en opgave på tid. Da drejescenen svingede rundt, rummede den foruden Bo Østlunds skrivebord og to kolleger fra Odense også adskillige stakke af dagens Fyens Stiftstidende, der indeholdt bogstaverne til titlen på en kendt London-muscial. Med kollegernes hjælp fik Bo Østlund løst opgaven, og efter en nat på Hotel d’ Angleterre venter der Bo og hans kæreste en musical-oplevelse i London. 1970 Efter tre dages intenst flyttearbejde forlader Civilforsvarets Sektion Fyn i dag det gamle slot i Sandholt-Lyndelse, hvor korpset i snart 28 år har haft til huse. De 87 værnepligtige og den faste stab af officerer indlogeres nu under mere tidssvarende forhold på CF-kasernen i Middelfart, mens det har været nødvendigt at afskedige det civile personale på 10 ansatte. Flytningen, der sker af besparende årsager, rammer ikke alene det afskedigede personale hårdt. Det er med vemod, at den lokale befolkning siger farvel til garnisonen og den tryghed, som de mange CF-ere var med til at skabe. Blandt den faste stab af officerer er der tre af korpsmestrene, som var med til at flytte ind på det gamle slot i 1942. 1945 For første gang i mange år skete der i går en form for færdselsuheld på Lyø. Gdr. Jørgen Chr. Jørgensen var på vej ned til damperen med et læs kløverfrø. Da køretøjet befandt sig på Postbanken gled en sæk ned mellem hestene og vognen, og derved blev dyrene sky og satte i vildt løb fremefter. Gdr. Jørgensen faldt ned og kom til at sidde på vognstangen, mens køretøjet fortsatte ud over anløbsbroen. Den tunge vogn blev stående på molen, mens vognstangen knækkede og seletøjet blev revet over. Gdr. Jørgensen blev med tømmen om den ene arm og ben slynget ud over hestene, der også faldt i vandet. Det lykkedes for gdr. Jørgensen at komme fri og redde sig i land, men begge heste druknede.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Annonce